Mittuniversitetet söker kvinnor till homeopatistudie

11
698

PMS-studien på Mittuniversitetet har nu fått beviljat från etikprövningsnämnden i Umeå och har nu börjat rekrytera kvinnor.

Tack vare mediakritiken har studien blivit känd och intresserade kvinnor som vill deltaga har redan hört av sig. Men fler behövs, och den som är intresserad kan anmäla sig. Läs Mats Jongs inbjudan här nedan.

Inbjudan till kvinnor mellan 18 och 50, med Premenstruella besvär.

Innan din menstruation startar, händer det att du lider av spändhet, irritation, gråtmildhet, ömmande bröst, eller andra besvär?

Är du intresserad av att få hjälp med dina besvär?

Skulle du vilja delta i en vetenskaplig studie där vi kommer att utvärdera en nyutvecklad homeopatisk behandling som ett tillägg till den vanliga vården som ges av distriktsläkare eller gynekolog?

Vi rekryterar deltagare från flera delar av Sverige: Sundsvall, Stockholmsområdet, Malmö, Lund, Borås, Göteborg.

Om du är intresserad, kontakta: Mats Jong, Leg Sjuksköterska och Universitetslektor vid Avdelningen för Omvårdnad, Mittuniversitetet, Sundsvall tel: 060/148966 mobil: 072/2250133 eller via email: mats.jong@miun.se.

 

 

11 KOMMENTARER

 1. Hej Marina.

  Jag undrar en sak. Nyligen blev du utsedd till ordförande i ” Svenska Föreningen för Vetenskaplig Homeopati”. Om du menar allvar med att försöka föra in vetenskap inom homeopatin så förstår jag inte varför du marknadsför denna studie. Den innehåller ju ingen kontrollgrupp, vilket gör hela studien poänglös och missvisande.

  Borde inte du som ordförande ryta till och antingen försöka stoppa studien eller få dem att ändra upplägget på den? Det borde väl ligga i ert intresse att studien görs på ett så bra sätt som möjligt.

  Vad har du för åsikt gällande detta?

  Mvh Tengil, Vår befriare

  • Här kommer ett svar till Tengil. Jag mailade Mats Jong och detta var hans svar.

   Studien har designen att vara en relativt stor pilotstudie och deltagarna lottas (randomiseras) till att antingen erhålla ”vård som vanligt” eller ”vård som vanligt” + homeopati.

   I studien testas primärt genomförbarhet, det vill säga om metodiken fungerar: om det är möjligt att rekrytera deltagare i Sverige, om de deltagande kvinnorna är villiga att bli lottade till behandlingsgrupp, hur stor andel som fullföljer studien enligt protokollet, om behandlande homeopater följer det semistandardiserade behandlingsprotokollet mm. Pilotstudier genomförs ofta med ett liknande upplägg och resultaten avseende eventuella behandlingseffekter kan sedan eventuellt senare användas för att genomföra en så kallad styrkeberäkning, för att där beräkna hur många deltagare som är nödvändigt att inkludera i en större ”randomiserad placebokontrollerad studie”.

 2. Tack för klargörandet.

  Ok, då förstår jag. Jag trodde studien främst var tänkt att utvärdera effekten och inte genomförbarheten. Jag har hela tiden tyckt upplägget varit konstigt, eftersom urvalet av försökspersoner inte varit randomiserat och man inte inkluderat någon kontrollgrupp. Risken för bias förefaller också väldigt hög, dvs risken är stor att man lockar till sig en massa kvinnor som redan tror att homeopati fungerar.

  Jag hoppas för övrigt att denna studie inte kommer att användas som evidens för en eventuell effekt. Det vore oärligt mot era patienter. Men eftersom ni vill arbeta för att föra in vetenskap i homeopatin så antar jag att denna oro är obefogad?

 3. Det är märkligt vad skeptiker blir rädda för att studier ska visa positiva resultat när det gäller homeopati och andra alternativmedicinska metoder. Placeboeffekten verkar enligt skeptiker bara finnas inom alternativmedicin och att det inte finns något annat verksamt än Placebo inom alternativmedicin.
  Placebo existerar i precis lika stor utsträckning inom skolmedicinen, men det nämns inte ett knyst om. Är det kanske så att Placebo är nyckeln till skolmedicinens resultat (i de fall där de lyckats med något)? Läs gärna denna artikel om KI: http://newsvoice.se/2013/06/12/osher-centrum-ar-placebo-nyckeln-till-lakemedelsbolagens-framgang/

  • Placeboeffekten finns såklart även inom den skolmedicinska vården och den är mycket väl utforskad.

   Anledningen till att jag reagerade var att jag tidigare sett tveksamma studier utan kontrollgrupp användas för att marknadsföra behandlingar inom den alternativmedicinska sfären. Att ta till såna metoder är oärligt och kan innebära fara för patienterna. Jag tycker för övrigt att det vore lika illa om skolmedicinen marknadsförde sina produkter på samma sätt.

   • Placeboeffekten väl utforskad inom skolmedicinen???
    Skolmedicinen har inte ens funnits en bråkdel av den tiden som alternativmedicinen funnits och de har inte ens under den tiden varit intresserad av den, hur skulle de då ha kunnat utforska den väl?

    När beprövad erfarenhet visar entydiga resultat så är vetenskaplig forskning helt ointressant. Folk är intresserade av vad som fungerar i verkligheten (beprövad erfarenhet) och då tror jag den stora massan fullständigt skiter i vetenskaplig forskning!
    Dessutom är ju den vetenskapliga forskning som du hänvisar till inte seriös för fem öre, vad har den då isåfall för värde när den är framfuskad?
    http://newsvoice.se/2013/01/04/recension-av-forskningsfusket-sa-blir-du-lurad-av-kost-och-lakemedelsindustrin/

 4. Placebo är väl ett superintressant fenomen! Att bli frisk genom att bara TRO är ju ett mirakel! Om en känsla av oro kan göra en sjuk, så borde en känsla av övertygelse kunna göra en frisk! Det gills alltså inte om man blivit frisk tack vare placeboeffekt eller…? Vad är problemet? Låt människor välja den behandling dom själva tror på! Tvinga inte på dom nåt dom inte vill ha. Då kommer fler bli friska. Fram för valfrihet! Förmyndarmentalitet hör inte hemma i en demokrati. Folk är inte dumma, vi lär oss mer av varandras erfarenheter än av auktoriteter. (Vars högsta prioritet är att tjäna miljoner. Att förebygga sjukdom forskas det inte mycket på… det kan man inte ta några patent på.)

  • Folk är väl fria att välja den behandling som de själva vill inom rimliga gränser*. Dock så bör de såklart inte bli påverkade av missvisande studier när de gör dessa val. Detta är väl inte en speciellt konstig åsikt? Eller?

   * Vissa behandligar är dock mycket viktiga att de utförs att legitimerad personal. Det vore väldigt farligt om man avreglerade så att vem som helst skulle få operera eller behandla cancer.

   • Bli påverkade av missvisande studier, ja det är väl verkligen något som folk blir som läser skolmedicinens framfuskade studier! http://newsvoice.se/2013/01/04/recension-av-forskningsfusket-sa-blir-du-lurad-av-kost-och-lakemedelsindustrin/

    Jag håller med dig att det vore farligt om inte legitimerad personal skulle få operera – det skulle innebära livsfara.
    Behandla cancer däremot ÄR en livsfara när utbildad skolmedicinsk personal utför det som de kallar för behandlingar med cellgifter, strålning osv som dödar många tusen människor årligen i Sverige. När de sedan dött så heter det att de dött av cancer, vilket är helt suveränt då slipper de ju ta ansvar för sina handlingar!
    När det gäller cancer och andra svåra degenerativa sjukdomar så är det ju där som alternativmedicinen verkligen har sin styrka och skulle kunna rädda de allra flesta människor till livet! Men dessa behandlingar är inte av intresse då de ofta inte går att patentera och då kan man inte tjäna alla dessa biljoner som läkemedelsindustrin varje år gör. Då låter de hellre folk då, vilket visar deras rätta jag!!

    • Precis! Läs gärna om dr Enbys forskning att cancer är svamp i 2000-talets vetenskap, Tengil. Mycket intressant! Men han är väl bara en charlatan i dina ögon, han har ju blivit av med sin legitimation pga sin forskning!
     Det verkar vara skottpengar på människor som tänker utanför lådan. Historien upprepar sig.
     Personligen så anser jag att hela systemet med läkemedelsindustrin/vårdindustrin är den absolut största faran mot folkhälsan och känner inget förtroende alls för dem.
     De ser helst att man bara överlämnar sig och lämnar hjärnan hemma.
     Och det passar inte mig…

     • Jag kan rekommendera följande två böcker skrivna av Erik Eneby:
      Hidden killers.
      Blod, mod och envishet : på spaning efter sjukdomarnas väsen.

      Kan kanske även få dig Tengil att tänka efter och se att saker och ting kanske inte är som de verkar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.