Många användbara och nyttiga läkeörter nu förbjudna

5
1032

Idag har patienter förlorat tillgången till hundratals läkeörter, efter att EU-direktivet trädde i kraft den 1 maj 2011.

Endast läkemedel som tillexempel echinacea mot förkylning och johannesört mot depression och andra registrerade naturläkemedel är tillåtna. Övriga icke registrerade är från och med 1 maj enligt lag förbjudna att säljas.

Det är första gången någonsin som naturliga örter måste vara registrerade för att få säljas.

Svindyrt att registrera

Tyvärr är det många naturläkemedel som nu kommer att försvinna, eftersom det kostar mellan 80 000 – 120 000 pund att registrera varje preparat. (Summan gäller alltså England) Det är inte kravet på registrering som är det största problemet utan det är kostnaden. De allra vanligaste naturläkemedel, de som kan bära sin egen kostnad är räddade, men de andra litet ovanligare, men kanske minst lika effektiva, kommer att försvinna om det vill sig riktig illa.

Både försäljare av naturläkemedel och terapefter som använder dem i sin praktik oroas av att de nu riskerar att gå i konkurs.

Professor George Lewith, professor i hälso-forskning vid Southampton University, säger: ”Bevis för effekten av växtbaserade läkemedel ökar, de kan erbjuda billig, säker och effektiva metoder för många vanliga besvär.”

Studier visar att under de två senaste åren har sex miljoner engelsmän använt örter som läkemedel.

Read more: Herbal medicines banned as EU directive comes into force

5 KOMMENTARER

 1. I artikeln står att det kostar mellan 80 000 – 120 000 pund att registrera ett naturläkemedel. Det är en astronomisk summa. Man tappar hakan. Det är ju inte alls konstigt att många naturläkemedel inte blir registrerade om det kostar så mycket.

  Men jag undrar finns det någon läsare av DH som kan bekräfta att det verkligen kostar så mycket. Jag vet att det kostar stora summor att registrera homeopatiska läkemedel, men är örter ännu dyrare? Kanske England har dyrare taxa än Sverige?

  Alltså vet någon läsare, stämmer det att det kostar ända upp till 120 000 pund att registrera ett naturläkemedel i England?

  Tacksam för svar

 2. Hej, vi var just på väg att lasnera våran produkt när de satta stopp för oss på LMV. Efter 6 månaders processande. Och de dragit ut tillräckligt länge på tiden kom de fram till från 1maj är de tyvärr olagligt. Smart sätt att stoppa försäljningen av en produkt som verkligen fyller sin funktion!

  För att göra en LÅNG historia kort. Bråka INTE med LMV, de hotar oss öppet i ett brev att ”gör vad ni vill, vi kommer endå ha sista ordet om ni så dra ärendet enda till högsta domstolen. Dvs tolkningsföreträde. Om HD dömmer till vår fördel så bestämmer de endå vad som gäller, Diktator stil?

  De verksamma ämnet i vår produkt finns i ett läkemedel på apoteket, som riktar sig till kvinnor 50+, detta läkemdel ägs av ett företag vars aktier ägs till 60% av staten…luktar de bränt ja lite!

  Vi blev ombedda att ta fram en ny produkt utan melatonin. Vår produkt är godkänd för försäljning inom hela EU, den är kliniskt testad i 3 år. Och har alla godkända certifikat. Vi valde valerian som är ett godkänt kosttillskott/naturläkemedel som man till och med kan köpa i matbutiker.

  De klagade då på markandsföringen” ni säge rman kommer sova bättre, djupare och vakna utvilad” ja de stämmer bra de, och den botar flygrädsla och lindrar tandläkar skräck, ja de stämmer de med. och den innehålle ringa tillsatser, färgämnen eller smakämnen även de korrekt! Då är de ett läkemedel!!! vi ändrade markandsföringen,

  De klagade då på designen av burken den säger till konsumenten att man ska bli trött och sova gott – ja de stämmer bra de – då är de ett läkemedel! Men om ni har en blå burk utan tryck och stjärnor eller måne så kanske ni kan göra en ansökan den kopstar 400.000kr, förlorar ni målet i HD (vilket vi starkt avråder er att ens ansöka om då vi endå kommer neka er) så får ni INTE tillbaka pengarna!

  Ja så fungerar sverige! Välkommen till verkligehten, vi kan glatt meddela alla våra trogna och nya kunder att man kommer kunna köpa produkten i alla angränsande länder till Sverige!

  Och att för vår USA lansering nu även har fått den FDA approved, vilket kräver en del. Den duger således till 340miljoner amerikaner men inte i sverige;)

 3. Läkemedelsindustrin har gjort hela samhället med politiker och allt korrupt, de bokstavligen köper sig makt att kunna styra och ställa precis som de vill.
  Alla skall bli tvingade att lyda under dem och de som inte gör det blir hårt straffade. Sverige är en av de värsta diktaturerna när det gäller medicin. Det är hög tid att börja agera mot dessa ”mörka makter” som hotar att förbjuda allt naturligt och nyttigt som finns!

  ALL läkande kraft finns i naturen men det går ju inte att ta patent på naturen och tjäna pengar på den så därför ska allt sådant portförbjudas. Det vore ju hemskt om folk kunde bli friska på naturliga sätt – då skulle hela deras industri och värld rasa samman…

  Nej det är hög tid att göra folket mer medvetna om hälsa, att få dem att börja använda sig enbart av naturliga sätt vilket är det ENDA sättet att uppnå genuin hälsa. Människan kommer från och härstammar från naturen, den behöver den för att hålla sig frisk. Allt onaturligt som syntetiska läkemedel gör bara människan sjukare på lång sikt, man kan inte bara koncentrera sig på symtomet utan man måste se till grundorsaken som alternativmedicin gör för att uppnå genuin hälsa.

  Det märkliga är att när läkare själva blir allvarligt sjuka så söker de ofta hjälp av alternativmedicin – man undrar ju varför när de predikar för sin ”fantastiska skolmedicin” för patienter dagarna långa…

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.