Läkemedelsbolag bakom skeptikerkampanj

23
1699

Läkemedelsbolag finansierar attack mot homeopati

Hans G Schrauder varnar för att motståndet mot homeopati är organiserat, och kan bevisa att det betalas av läkemedelsindustrin.
Hans G Schrauder varnar för att motståndet mot homeopati är organiserat, och kan bevisa att det betalas av läkemedelsindustrin.

Uppdaterad 18/6 2011
Stiftelsen”Sense About Science” i England som aktivt driver kampanjer mot homeopatin får donationer från läkemedelsföretag.

– Jag har bevis, säger Hans G Schrauder från England.

Hans G Schrauder är styrelsemedlem i den engelska medlemsföreningen ”The Homeopathic Medical Association” med runt 160 registrerade både läkare och icke-läkare som utövar den homeopatiska läkekonsten.

 

Han menar att motståndet mot homeopati är organiserat.

– Eftersom gruppen ”Sense About Science” är en stiftelse är de skyldiga att meddela vem som ger dem donationer. Det är uppgifter som årligen måste skickas in till en statlig myndighet.

– Jag har varit och tittat på vem som donerar medel till gruppen. Det är bland annat läkemedelsbolag som ger donationer.

Homeopati har långa anor i England, redan år 1947 öppnades det första homeopatiska sjukhuset, och ända till för några år sedan fanns det totalt fem homeopatiska sjukhus.

– Som en följd av attackerna mot homeopati har ett sjukhus tvingats stänga sedan försäkringskassan inte längre skickar dit patienter eller betalar för patientbesöken. Och sjukhuset i London har tvingats ersätta ordet homeopati i sitt namn med integrativ medicin.

Hans G Schrauder menar att attackerna mot homeopatin är välorganiserade.

– Det verkar som att det började i England och sedan har spridit sig till Tyskland, Schweiz och Norge.

Det är flera olika organiserade grupper som är aktiva. Antihomeopatikampanjerna började med en så kallad metaanalys där cirka 120 vetenskapliga homeopatiska studier undersöktes.

– Problemet med hela metaanalysen var att de som gjorde den endast valde ut åtta av studierna. Detta gjorde de utan att tala om vilka kriterier de använde för urvalet. På det sättet följer studien inte ett vetenskapligt vedertaget upplägg. De valde helt enkelt ut studier som visade det de själva ville lyfta fram.

Artikeln spreds och blev omskriven bland annat i den medicinska tidningen Lancet, och skapade oro bland universiteten som har utbildningar i homeopati.

– Det finns en skeptikergrupp som kallar sig ”The Nightingale Collaboration” som hakade på och startade en kampanj. De har nu satt i system att skriva till universiteten och försöka stoppa deras utbildningar i homeopati. De skickar brev till rektorer och professorer på universiteten.

– Nightingalegruppen angriper också andra alternativa behandlingsmetoder som reflexologi, osteopati och akupunktur.

– Problemet är att när folk hör samma historia upprepas om och om igen så börjar de tro på det oavsett om det är sant eller inte, säger Hans G Schrauder.

Text: Margot Granvik

Läs också: Skeptikergrupp fick nästan 1 miljon i stöd från Astra Zeneca

 

 

23 KOMMENTARER

  • Hej på er pojkar, från skeptikersidan (höll på att skriva andra sidan) menar ni på fullt allvar att ni tycker det är okey att läkemedelsindustrin sponsrar skeptikerorganisationer som driver kampanjer mot homeopati?

   Vettiga människor tycker att det är fullständigt oetiskt att läkemedelsindustrin med sina pengar påverkar politiker och universitet att bara promota de varor och den läkekonst läkemedelsbolagen står för.

   Varför ta bort alternativen? när så många människor vill ha dem och blir friska av den?

   Svaret på den frågan är; Läkemedelsindustrin vill inte ha konkurrens från läkemedel som botar på riktigt och inte bara trycker ner symptom. De skulle förlora miljarder om homeopatin med sina botande läkemedel släpptes fri.

   Utdrag ur en kommande artikel Dagens Homeopati:

   ”Varför stöder ett av världens ledande läkemedels- och forskningsföretag som Astra Zeneca en engelsk lobbyorganisation. Särskilt som man på sin hemsida skriver att ”Vår samverkan med våra intressenter och samhället i stort ska skötas på ett etiskt och korrekt sätt.”

   Artikeln kommer ut snarast, ska bara få ordning på diagrammet som visar hur mycket olika läkemedelsbolag donerat till skekptikerorganisationen “Sense About Sience”

   Här är den: https://dagenshomeopati.se/2011/07/06/skeptikergrupp-fick-nara-en-miljon-stod-fran-astra-zeneca/

    • Varför betalar de en skeptikerorganisation istället för att informera öppet? Jo för om läkemedelsindustrin själva driver dessa kampanjer öppet, skulle folk förstå att det handlar om pengar.

 1. ”- Problemet är att när folk hör samma historia upprepas om och om igen så börjar de tro på det oavsett om det är sant eller inte, säger Hans G Schrauder.”

  Döh, det är ju pga samma princip som homeopati fått fotfäste från början. Om rim och reson regerade hade ju homeopati snabbt dött ut.

  • Anledningen att homeopati fått fotfäster är att den har förmåga att bota sjuka människor.

   Bara i europa använder 110 miljoner människor homeopatiska läkemedel och 50 000 läkare praktiserar homeopati i EU.

   Och då får man alltså till summan 50 000 lägga till annan legitimerad vårdpersonal och även heilpraktiker som också använder sig av homeopatiska läkemedel.

   • Att 50.000 läkare praktiserar homeopati betyder _inte_ att homeopati fungerar. En mer trolig förklaring till att dessa läkare även använder sig av icke evidensbaserad behandling kan vara att deras patienter kräver det.

    Alternativet för läkarna är att förlora kunder.

    • Och anledningen till att patienterna kräver homeopatisk behandling är att de vet att homeopati fungerar.

     • Att någon tror sig bli hjälpt eller botad är absolut inte detsamma som att den blivit det. Men det känner du förhoppningsvis till.

     • Men snälla söta rara ulltand om folk känner att de har blivit botade och mår bra, då har de blivit botade. Det är väl inte så svårt att förstå.

     • Ulltand du måste ha en rent fantastisk förmåga som både kan känna och veta när/hur andra människor blivit botade. Var har du lärt dig allt det otroliga?? Dagens fråga till dig blir nu: Hur kan en människa enligt dig veta när den blivit botad?

     • Ett praktiskt meningsfullt sätt för företag och myndigheter (eller för RR/Förvaltningsrätten) är att mäta hur många som återvänt till arbete.

      Svenska läkare har mycket att vinna på att sluta idiotförklara alltmer pålästa patienter när deras vanliga behandling inte biter. Ett enkelt sätt at lära sig detta kan vara sansad dialog med naturmedicinskt kunninga kretsar, inte minst en stor och växande skara bland läkarkolleger i andra EU-länder (och USA och Japan). I den svenska ankdammen har man tidigare tyvärr mest lekt krig hellre än läkt.
      (Håller med Kristina Doctare att den ”debatten” hållit Nordkoreanivå).

  • Pekkas inlägg är ganska representativ för en sida i denna pajkastningsföljetong som hittills inte levererat några omvälvande nyheter.

   Givet mängden rapporter är det dags för ett par breda metastudier, av ett par av varandra oberoende team i olika medlemsländer, som summerar rapportfloran och låter erfarna vetenskapsteoriexperter, utan någon som helst koppling till något av lägren, granska hur varje studie varit upplagd och genomförd. IMO. enda sättet att komma någon vart med harmoniseringen.
   Hittills har man mest kartlagt regelverk för läkare i EU-länderna
   http://www.epha.org/IMG/pdf/CAMDOCRegulatoryStatus-2.pdf

   FoU:s historia kantas dessutom av exmpel där vetenskapligt sett tveksamma alternativ gjorde succé i massproduktion och massanvändning medan konkurrenter som var vetenskapliga snilleblixtar floppade (Concorde, Wankelmotor, mekaniska räknemaskiner, ferroelektriska bildskärmar, Saab… ) Hållbar vetenskaplig förklaring ger en gedigen grund och ett rejält plus i kanten, det är väl alla överens om, men den garanterar varken nöjda användare eller acceptabel ekonomi vid massanvändning – jfr. antibiotika som biter på allt färre infektioner, (medan naturmedel inte lett till resistensproblem, trots klart längre användningstid), så för att tänka nytt och ta oss ur fläcken kan vi gärna sätta oss in hur man tänkte innan man började ”tänka gammalt”. Komplementärmedicin skulle kunna ingå i bl a åtgärdsbatteriet mot överförskrivningen.

 2. Nu blir jag riktigt upprörd.

  Här har jag kört omkring i en gammal rostig pasat, försökt leva på gratismat från politikermingel och sovit på ett trappgolv. Om läkemedelsindustrin nu finansierar oss så borde de faktiskt kunnat ge oss lite mer bekväma arbetsförhållanden. Om inte annat så hade det varit trevligt med fler än en VOF-tröja att ha på sig på veckan. Utan blekmedel är det svårt att få dem ordentligt rena.

 3. Johan Berggren varför skulle dom betala dig, när du änndå jobbar
  Gratis åt dem? Fattar du inte att det är därför de ger pengar till er
  , därför ni gör jobbet så billigt? De som får pengar är väl främst de
  Många lobbyisterna från ACSH(Se Sourcewatch).

 4. Legemiddelindustrien ser på homeopatien so sin værste fiende. De vil at alle så tidlig som mulig fra barnealder babyer skal bli faste abbonneneter på deres kjemiske styggedom( kan ikke kalles medisiner for de leger ikke) de undertrykker kroppens naturlige evne til å¨ helbrede seg selv å bli frisk . Mens homeopatien stimulerer kroppens forsvar og igangsetter utvikling og helbredelsesprosesser og det er jo det værste so kan skje for legemiddelindustrien.

  Tenk om de kunne finne en veg til samarbeid i stedenfor …. Jobbe for å fremme helse sammen tenk så bra verden ville blitt da 🙂

 5. […] Homeopatin är utsatt för attack idag. Det har framkommit att läkemedelsbolag har gett stora donationer till den engelska skeptikergruppen “Sense About Sience”. Se artikel; Skeptikergrupp fick nära en miljon i stöd från Astra Zeneca och Läkemedelsbolag bakom skeptikerkampanj […]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.