Försöker man döda homeopatin i Belgien?

4
822

Belgiska Hälsodepartementet har utfärdat ett dekret som syftar till att stoppa homeopatin i Belgien.

Federal Public Service BelgiumLagstiftningen förhindrar alla utövare av homeopati att fortsätta med sin yrkesverksamhet. Endast den som är läkare, tandläkare eller barnmorska samt har en examen i homeopati från godkänt universitet eller högskola, har i framtiden rätt att praktisera homeopati Belgien.

Bild: Federal Public Service, Belgium | Google Maps

Och det som gör detta riktigt, riktigt, allvarligt är att samtidigt som reglerna stramas upp vem som får praktisera homeopati, går belgiska rektorer ut med att de inte kommer att tillåta att homeopati undervisas på belgiska universitet. Detta innebär att homeopati som behandlingsmetod kommer att bli mycket sällsynt i Belgien. Alla privatpraktiserande homeopater förhindras att fortsätta sin verksamhet. Även i stort sett alla belgiska läkare måste sluta. Endast de få som har en akademisk utbildning i homeopati kan fortsätta praktisera homeopati.

Det som Belgien nu försöker göra står i skarp kontrast till Portugals mer framåtsträvande lagstiftning från 2013 där man reglerar 7 KAM-terapier däribland homeopati, med höga krav på utbildning och terapeuter.

Sverige har ingen högskole- och universitetsutbildning i homeopati, men i Sverige får homeopater praktisera homeopati, än så länge i alla fall.

Enligt SAKHs ECCH-representant finns risk för att andra regeringar kan ta efter och införa samma lagstiftning. Uppgift finns som tyder på att ”många regeringar har blickarna riktade mot Belgien för att se om deras lagstiftning är hållbar och eventuellt går att genomföra”

Helt uppenbart är att det finns krafter i världen som vill förhindra människor att få tillgång till homeopati. Med tanke på att så många vittnar om att de blivit friska samt att det även finns studier som visar att homeopati fungerar, är det märkligt det finns människor som vill bromsa homeopatins utveckling. Men som alltid, när man ser ologiska saker hända, ska man fråga sig; vem/vilka tjänar på detta? I det här fallet, vem tjänar på att sjuka förlorar sitt fria val att uppsöka en homeopat?

Marina Szöges


För att hjälpa belgiska homeopater (och i förlängningen kanske alla homeopaters rätt i Europa) och patienters rät att få ha sitt fria val, donera gärna pengar:
Liga Homeopathica Classica i Belgien
IBAN: BE75 777 59279 3651
BIC: GKCCBEBB
Märk försändelsen med “Help for classical homeopathy”.

4 KOMMENTARER

 1. Finns informationen på engelska, så att jag kan nätverka detta till vänner och bekanta i andra EU-länder? Det kommer att behövas petitioner på flera språk – pengar räcker inte i kampen mot maktfullkomliga storföretag.
  Har begränsningarna väl börjat ..kan man förutsätta att detta vansinne sprider sig!
  USCH så mycket makt de förfogar över ..korttänkta ’grupp-individer’ som inte förstår att homeopati och annan ’green & clean’ bot är bättre än $$$ och syntetisk mat & medicin!!
  🙁

 2. Hej!
  Det vore katastrof om homeopatin försvann. Enligt en schweizisk undersökning är homeopatmedel bättre än allopatiska medel vid de flesta sjukdomar. Dessutom finns det en del människor, som inte tål allopatiska mediciner. Vi lever i en demokrati och människor måste få bestämma själva. Kontakta belgiska hälsodepartementet! Om många skickar in brev, kan det bidra till att stoppa förslaget. Samma sak höll på att hända 1998, men till sist ordnade det sig. Det belgiska parlamentet bestämde att landets homeopater skulle få fortsätta att praktisera. Det ska vara mångfald inom medicinen, inte monopol. Det är diktatur.
  Ann-Marie

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.