Forskning visar att yoga har positiva hälsoeffekter

1
934

Forskning kring yogans hälsoeffekter på Danderyds sjukhus, där en grupp patienter med förmaksflimmer deltar i medicinsk yoga, visar att yoga både sänker blodtrycket och stresshormonerna samt ökar välbefinnandet.

Yoga har funnits i mer än 5 000 år och har visat sig ha effekt på både fysisk och psykisk hälsa. Alltså borde yoga vara ett utmärkt komplement till den ordinarie hjärtrehabiliteringen efter hjärtinfarkt. Med det  som utgångspunkt inledde sjuksköterskan Maria Nilsson en studie av 60 patienter.

Alla fick genomgå den ordinarie hjärtrehabili-teringen med sjukgymnastik, stresshantering, samtal med dietist och rökavvänjning. Gruppen delades in i två slumpvis utvalda halvor. 30 av patienterna fick sjukgymnastik under två timslånga pass i veckan. Den andra gruppen fick under en timme i veckan också delta i medicinsk yoga, speciellt utformad för hjärtpatienter med fokus på just djupandning i rörelserna.

Blodtrycket sjönk i yogagruppen

Resultaten efter försöksperioden var positiva. I början av studien var medelblodtrycket högre hos  yogapatienterna jämfört med sjukgymnastik-gruppen. Efter tre månader var yogapatienternas blodtryck markant  lägre än hos den andra gruppen. I yogagruppen sjönk blodtrycket från 128/75 mmHgtill 113/71. I sjukgymnastikgruppen steg blodtrycket, från 119/69 mmHg till 127/71. – Ju lägre blodtryck man har som hjärtsjuk desto bättre är det, och lägst av de två grupperna hade yogapatienterna. Den som är hjärtsjuk bör sträva efter ett blodtryck som är lägre än 130/80, säger Maria Nilsson.

Stresshormonerna sjönk

Vad hon också kunde se var att mängden av stresshormonet kortisol sjönk i yogagruppen, medan det steg aningen i sjukgymnastikgruppen. Patienterna som haft yoga sade sig också må bättre. Detta mättes genom att patienterna själva fick skatta sin livskvalitet på en skala från ett till 100. Yogapatienterna gick från 76 till 86 och sjukgymnastikgruppen från 76 till 81.

Studiens positiva resultat har gjort att Danderyds sjukhus som första sjukhus i Norden erbjuder medicinsk yoga som en del av det ordinarie hjärtrehabiliteringsprogrammet. Läs mer: Medicinsk Yoga för Hjärtat


Yogan hjälpte Ulrika att bli av med smärta och stelhet

När hon mådde som sämst var hon heltidssjukdskriven och hade personlig assistent.  Nu är smärtan och stelheten borta.    -Yogan har gjort att jag har kommit tillbaka till livet!

Läs mer om Ulrika, som nu arbetar heltid med att lära ut yoga. Expressen


1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.