Artikel i Aftonbladet homeopatistudie om PMS

6
898

Första gången på mycket länge har Aftonbladet gett  ut en artikel om homeopati som är hyfsat positiv.

Under våren startar en internationell studie där premenstruella besvär ska behandlas med homeopati. Kvinnor efterlyses till studien.

En behandling som fått både ris och ros.

Just därför anser forskarna det är viktigt att göra en vetenskaplig granskning av metoden.
– Många använder homeopati och därför känns det viktigt att det görs studier om det, säger universitetslektor Mats Jong på Mittuniversitetet till Sundsvalls Tidning.

Tillsammans med kollegor i Tyskland och Nedeländerna rekryterar han nu kvinnor i åldern 18-50 år som har PMS, besvär dagarna före mens. Det kan handla om nedstämdhet, huvudvärk, ont i brösten, magen eller humörsvängningar. Besvär som försvinner så fort mensen kommer.

Ökat intresse

Läs mer: Aftonbladet

 

6 KOMMENTARER

 1. Vad anser du om studiens upplägg Marina?

  En allvarlig brist verkar vara att det saknas en kontrollgrupp som får samma behandling som homeopatigruppen, men som får sockerpiller som inte är behandlade med ”homeopatiskt vatten”. Utan en sådan kan man ju inte utesluta att de ev. förbättringarna i homeopatigruppen beror på placebo.

  Vet du förresten hur urvalet av kvinnorna till studien kommer att gå till? Kommer det att ske någon slags randomisering? Resultatet kan sannolikt bli väldigt missvisande om personerna i homeopatigruppen är homeopatitroende från början.

  • Jag blir mycket förvånad om denna studie kommer att visa att homeopati fungerar mot PMS. Jag är inte negativ å Homeopatins vägnar, snarare åt vetenskapen? Pyttsan. Det går att göra denna studie till vad som hellst, tyvärr. Inte tror jag att den kommer gagna homeopatins fantastiska läkaregenskaper. För inte ens vetenskapsmännen tror ju på den, de så kallade alltså.

 2. @ Tengil
  Du verkar vara väldigt orolig för att människorna i studien ska bli friska av homeopati. Eftersom homeopati bara är bluff i dina ögon borde du ju rimligen inte vara orolig, eller har jag fel?
  Du kan nu inte skylla allt på Placebo hur gärna du än vill, homeopatins verkningsmekanismer går långt långt utöver Placebo och det vet du innerst inne också för annars skulle du inte oroa dig som du gör över denna studie.

  Har du själv provat homeopati någon gång Tengil? Eller är du för stolt för att uppsöka en homeopat och prova?

 3. En sån oro Tengil? Om endast homeopatitroende är med i försöken eller endast skolmedicintroende? Vad tycker du skulle vara det värsta?

  • Så sant Päivi, men Tengil vill bara inte inse det.
   Berätta gärna (om du vill) för Tengil om dina egna erfarenheter, han verkar vilja ha referenser eftersom han är så skeptisk.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.