Diabetesläkemedel misstänks ha orsakat flera hundra människors död i Frankrike.

0
828

– Ekonomiska intressen ska aldrig gå före människans hälsa. Men ibland går tyvärr läkemedelsföretagens intressen åt motsatt håll, säger Irène Frachon, läkare i den västfranska staden Brest, till Svenska Dagbladet.

Hon var en av de första som offentligt larmade om riskerna kring det omstridda läkemedlet Mediator, som nu misstänks ha orsakat 500 dödsfall. Främsta dödsorsaken är hjärtattack och nu rekommenderas alla som använt Mediator att genast testa sig för skador på hjärtklaffen.

”Alla patienter som tagit Mediator under de senaste åren bör genast uppsöka läkare”, meddelades inför ett stort pressuppbåd. Tre miljoner patienter i Frankrike har tagit läkemedlet sedan det kommersialiserades i slutet av 1970-talet. Mediator har sålts i stora delar av världen som i exempelvis USA, Schweiz, Spanien och Gabon.

Enligt svenska Läkemedelsverket har det aldrig kommersialiserats i Sverige. (Tack och lov, Marina Szöges kommentar, men vi ska inte inbilla oss att vi här i Sverige är skyddade från giriga läkemedelsbolag. För kom ihåg den mördande, tvingande propagandan som bedrevs förra vintern, med syfte att få svenska folket att ställa sig i vaccinationskön, för att injicera kvicksilver och skvalen. Pandremix – sprutan mot svininfluensan – flunsan som aldrig riktigt fanns)

I USA förbjöds Mediator för tio år sedan och i Frankrike stoppades läkemedlet i fjol. Läs mer Dagens Medicin


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.