Camilla Lodin och NA-tidningen Örebro Nerikes Allehanda

0
4418

Camilla Lodin https://www.homeopaten.nu/

NA-tidningen har ”granskat” tre terapeuter i Örebro genom att låta journalisten Matilda Skarehag 27 wallraffa. Hon tog kontakt med homeopat Camilla Lodin och diktade upp en historia där hon påstår sig ha cancer och magproblem. Att lura sig in med dold kamera hos en terapeut och försöka få denne att säga ”olagliga” saker, är en arbetsmetod värd förakt.

Den 27 augusti publicerades artikeln om Camilla Lodin där man påstår att hon olagligen behandlar cancer.

I artikeln står bland annat att tidningen har fått in ett tips om att Camilla behandlar cancerpatienter med homeopati – som har blivit friska utan cellgifter och strålning. Att bli frisk av en alternativmedicinsk behandling ses av vissa som suspekt.

Homeopati ges efter individuella symptom aldrig via diagnos

Enligt patientsäkerhetslagen femte kapitlet, första paragrafen får endast personal inom hälso- och sjukvården behandla cancer. Om en person utanför hälso- och sjukvården behandlar cancer riskerar han/hon att få upp till 1 års fängelse enligt rådande lagstiftning. 

NA-journalisten är okunnig om homeopati och det blir fel när hon försöker attackera homeopatin utifrån sin egen okunskap. Den som kan det allra minsta om homeopati vet att homeopater aldrig behandlar cancer. Homeopatisk behandling riktas in på helheten av individen, som får en individuell behandling enligt personens symptombild. Det framkommer via artikeltexten att det var just så Camilla gjorde, när hon ordinerade det homeopatiska medlet till journalistens påhittade symptombild.

Artikeln i NA-tidningen syftar till att misskreditera Camilla. Journalisterna låter både professor emeritus Kjell Asplund och professor Jonas Ludvigsson, bägge deltagare i KAM-utredningen med syfte att begränsa alternativmedicinen – uttala sig negativt.

Tidningen har även tagit kontakt med socialminister Lena Hallengren som bland annat enligt journalisten har sagt: Att den som inte har hälso- och sjukvårdsutbildning ”får inte yrkesmässigt vare sig undersöka eller behandla några sjukdomar.”

Socialminister Lena Hallengren har fel. Det finns inget förbud att behandla alla sjukdomar. Alternativmedicinare får enligt lag behandla allt som inte är ”förbjudet”. De får enligt lag inte behandla cancer, diabetes och allmänfarliga smittsamma sjukdomar. Men de får tillexempel behandla: urinvägsinfektion, pms, förkylning/influensa och även allvarligare tillstånd som tillexempel gallbesvär, stroke och hjärtproblem. I övrigt får alternativterapeuter givetvis även behandla personer med cancer och diabetes, så länge inte själva sjukdomen behandlas. Detta är inget problem för en homeopat som behandlar totaliteten av alla symptom och inte bara diagnosen.

Frågan är, är det Lena Hallengren som är okunnig eller är det journalisterna på tidningen som är okunniga? Men man får förmoda att artikelförfattarna har citerat Hallengren rätt. Så här skriver de:
_______________________________________________________________

”Vi ringer också upp socialminister Lena Hallengren för att fråga vad hon vill göra för att öka kontrollen över den svenska alternativa medicinen, eftersom vi sett exempel där utövarna inte följer lagen.

Hon är hård i sin dom över de som bryter mot patientsäkerhetslagen:
– Det du beskriver borde egentligen polisanmälas. Det är ju det som gäller när man bryter mot patientsäkerhetslagen, säger hon. – Den förbjuder ju människor som inte är hälso och sjukvårdsutbildade, de får helt enkelt inte yrkesmässigt vare sig undersöka eller behandla några sjukdomar. Och tillsynen kan ju då inte tillsyna verksamhet som inte får finnas. Här bryter man ju mot lagen, säger hon.
_______________________________________________________________

Att en socialminister uppmanar till polisanmälan samtidigt som hon inte vet vad hon pratar om, visar på farlig okunnighet. Det kan bli lätt för propagandister att påverka henne för dem önskad riktning, men ogynnsam riktning för folket.

Hela artikeln i NA-tidningen är märklig och smått förvirrande. Enligt Camilla Lodin har hon faktiskt inte botat några cancerpatienter. Hon menar att NA-tidningen har hittat på historien om botade cancerpatienter för att få en anledning att besöka henne med dold kamera. Kan det  vara så illa att stora delar av historien är påhittad och tidningen har gjort en höna av en fjäder? Det är svårt att veta exakt vad som sades och hur mycket NA-tidningen har skarvat. Det skulle kunna bli klarhet vad som sades om journalisten lämnar ut filmen, men enligt Camilla så vägrar de att göra det. De säger att  inspelningen är deras arbetsmaterial.

Det finns två artiklar till där NA har granskat ”bluffvården” som de kallar den. Den ena handlar om blodanalys och den andra handlar om frekvensterapi.

Länk till artikeln: https://www.na.se

Eva Marina Szöges

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.