Antroposoferna svarar Apotekaresocieteten – Vår medicin är vetenskaplig och säker

10
1008
Vidarkliniken
Vacker byggnad och visst ska de få ha sina mediciner ifred.

10 KOMMENTARER

 1. Mayne: Hur tycker du man ska avgöra vilka behandlingar som ska bekostas av skattepengar?
  Jag tycker man ska avgöra sådant vetenskapligt, föredrar du att man ska göra bedömningen med tro?

  Och den vetenskapliga konsensusen är väldigt tydlig med att homeopatiska medel saknar effekt utöver placebo.

  • Uffe. Med tanke på att det finns drygt 200 studier som visar att homeopati är bättre än placebo, så förvånas man över den ”vetenskapliga konsensusen” Kan det vara så att vetenskapens företrädare, vilka de nu är?, inte läser vetenskaplig forskning på homeopati. Och det man kan fråga sig är, varför gör de inte det?

 2. Min fråga är fortfarande hur man ska avgöra om en behandling ska skattesubventioneras eller inte.

  Ska exempelvis homeopati ha en gräddfil med färre krav än vad skolmedicinen har? Jag tycker inte det.

  Hur många av dessa 200 studier är kliniska, placebokontrollerade, repeterade och publicerade i något ansett magasin efter kontroll? Och dessutom utförda på en stor mängd människor?

  • Homeopatin har ingen gräddfil. Homeopatin betalar full moms full skatt och bär sin egen kostnad utan att en enda skattekrona kommer homeopatin till del. Du bör lära dig skilja på homeopati och antroposofi.

 3. Uffe – Det handlar inte om vare sig skattepengar, vetenskap eller tro, utan om människors rätt att kunna välja den behandlingsmetod man föredrar och som man mår bättre av.

  Personligen vet jag redan att jag mår bättre av homeopatisk behandling än av sjukvårdens kemikalier ..som jag inte tål.

  Varje människa är unik och behandlas därefter inom homeopatin. Det fungerar inte att ge samma mediciner till ’alla’ med samma sjukdomsbild – som sker inom den gängse vården.

  Dessutom – de oerhört stora summor som betalas i böter pga ’vetenskapliga (fusk)studier’ ska vi bara inte tala om! Bara det är avskräckande nog!

  Det behövs ett nytänkande i samhället – rätten till personligt ansvar för den enskilda människan. De flesta av oss varken vill ha eller behöver förmyndare inom diverse myndigheter som ska bestämma vad vi får och inte för göra ..eller tänka!!

 4. Mayne: Då tror jag att jag förstår hur du tänker, och vi är inte alls överens om hur våra skattepengar ska användas – för visst handlar det om skattepengar.

  Jag anser att det som ska erbjudas för våra skattepengar ska vara evidensbaserat.

  Att du känner att homeopati har effekt kan helt klart bero på placeboeffekt. För att bedöma om det finns något utöver det så fungerar det inte med den typen av bristfälliga studier man i dag genomför.

  Att jag hävdar att homeopatika har extremt svag evidens för effekt har absolut inget att göra med skolmedicin eller forskningsfusk. Det spelar ingen som helst roll om det förekommer fusk inom skolmedicinen, det gör ändå inte homeopati till en effektiv behandlingsmetod.

  Om du vill använda homeopatisk behandling så ska du självklart få göra det, om du betalar själv. För de som utför sådan behandling anser jag att precis detsamma ska gälla som för all marknadsföring, att man ska kunna presentera ”bevis” för att det man säger är korrekt.

  • Uffe, innan du fortsätter den här skattediskussonen bör vi utreda vad våra skattepengar går till.
   Till att börja med undvik att blanda ihop korten. Antroposofisk medicin är en sak och homeopati är en sak. Det ena betalas med skattepengar och det andra betalas inte med skattepengar.

   Antroposofisk medicin, som artikeln handlar om praktiseras på sjukhus av leg personal och är därmed skattefinansierad. Och så ska det få förbli. Jag hoppas verkligen att den antroposofiska medicinen får vara kvar i sin fulla styrka i Sverige.

   Däremot Homeopatin betalar sin kostnad fullt ut. Inga skattepengar går dit. Vi betalar dessutom full moms.

  • Uffe, Vi kan diskutera ’till dags ände’ och ändå inte komma vidare. Olika människor har oilka åsikter – det får man helt enkelt acceptera ..och inte minst respektera.

   Personligen använder jag mig av flera alternativa/komplementära behandlings-metoder, bl a homeopati – alltid betalat själv. Det jag kostat sjukvården (eller skattebetalarna om du så vill) är ’a wee in the ocean’…

 5. Jag skulle vilja se fler Antroposofiska sjukhus, både i Sverige och i andra länder.
  Det skulle säkerligen kosta skattebetalarna mindre än vad dagens sjuka vård kostar samhället – inte bara i pengar utan även hälsomässigt.
  Den gängse sjukvården sysslar ju mest med symptom-behandling ..botar ju ingen (kirurgin undantagen vid t ex trafikolyckor, brutna ben osv).
  Det räcker att läsa på fb-grupper och olika bloggar, så ser man hur dåligt många mår – trots (eller kanske snarare pga) den ena medicinen efter den andra ..ofta i åratal.

  Det fungerar inte att endast se till den fysiska kroppen ..hela människan behöver komma i balans. Detta är en av anledningarna till att jag inte längre hyser någon större tilltro till det som idag kallas ’evidensbaserad medicin’ – ett alldeles för ensidigt sätt att se på människan och människans hälsa.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.