Anna Bäsén reporter Expressen, attackerar alternativmedicinen med dold kamera

52
2213

Artikelserie start i morgon i Expressen där Anna Bäsén berättar om turnén mot alternativmedicinen.

CIMG0020
Sofia med Bäséns annons för doldakamera-attacken på alternativmedicinen.

Anna Bäsén medicinreporter på Expressen, som anser sig vara fullt frisk, har gått runt med dold kamera och påstått sig vara sjuk och behöver hjälp. Och menar att ”nu får de stå till svars för sina påhittade diagnoser”

Det ska bli en artikelserie av turnén, där de i smyg har filmat alternativterapeuter.

Frågan som genast dyker upp är; Hur moraliskt och rätt är det att gå runt med dold kamera med syftet att sätta dit folk? Borde inte Bäsén också få stå till svars att hon ljuger och påstår sig vara sjuk, när hon inte är det. För sjuk måste hon ju ha påstått sig vara, för annars kan man ju knappast gå runt med dold kamera bland alternativterapeuter.

Det ska bli spännande att se hur Bäsén och kompani har lagt upp sin turné med dold kamera och vilken vinkling de har valt att göra. Men eftersom hon skriver ”Vad de inte vet är att mina besök spelades in med dold kamera. Nu får de stå till svars….” är det inte svårt att ana vinklingen på artikelserien, med start den 1 april i Expressen.

Text och bild: Marina Szöges

 

52 KOMMENTARER

 1. Får ’grävande journalistik’ gå till hur som helst – vad säger lagen?
  Damen har ju helt klart ’oreda i hjärnkontoret’ och man undrar vad hon lider av ..egentligen. Det var förstås omöjligt att säga nej till uppdraget – vilka ’annonsörer’ ligger bakom den här gången..?

 2. Frågan är väl om man som alternativmedicinare får lov att tala om för folk att de har sjukdomar som de inte har. Jag menar oavsett vad hon sagt till den som undersöker henne så borde väl deras väl beprövade metoder kunna avslöja att hon är helt frisk, eller är jag helt ute och cyklar?

  • Alternativmedicinen och skolmedicinen har olika synsätt på kroppen och olika verktyg för att analysera människor, detta leder till att de kommer fram till olika resultat. Vad Bäsén gör är att hon utgår från att skolmedicinen är normen och den som alltid har rätt, kommer man fram till ett annat resultat än skolmedicinen så har man automatiskt fel och är automatiskt en bluffmakare. Vad hon inte har tänkt på, det är att skolmedicinen mycket väl kan ha fel och att det är alternativmedicinarna som har rätt. Det är heller inget konstigt att det skiljer sig mellan olika alternativmedicinare som använder olika metoder, eftersom det är olika system de går efter. Det viktiga är – blir patienten bättre eller inte? Det finns olika vägar till att bli frisk, men det har hon inte testat. Hon bara gör konstaterandet att eftersom alternativmedicinarna kommer till andra resultat än skolmedicinen, så är alternativmedicinen automatiskt en bluff.

 3. Brukar alternativare ”diagnosticera sjukdomar”? Jag menar är subluxerade kotor en ”sjukdom”? Är muskelknutor en ”sjukdom”? Eller ömma fotzoner? De flesta hittar väl mer blockeringar, brister och obalanser? Vidare finns det väl inte någon människa idag som inte har någon blockering någonstans eller obalans eller brist på något enligt naturmedicinska normer? Det är bara så att skeptiker inte kan göra vettiga undersökningar av alternativmedicin, det blir alltid tokigt.

  • Alternativmedicinare presenterar obalanser, obalanser kan leda till sjukdomar men behöver inte vara utvecklade sjukdomar. Anna Bäsén tolkar som vanligt efter sin egen utgångspunkt att skolmedicinen är normen och den som alltid är rätt, och att alternativmedicinen alltid har fel. Vad hon missar, det är att det är olika synsätt på kroppen, sjukdomar och balanser/obalanser och det blir fel och missvisande när hon tolkar utifrån skolmedicinen, det är som två olika språk helt enkelt och Anna Bäsén gör tydliga översättningsmissar.

   Hennes journalistik är inte seriös.

 4. Alternativmedicin är en enda stor röra av hokuspokus och rena bedrägerier. Vi som är seriösa inom området skulle må bra av en hårdare reglering och denna typ av granskning är bara positivt och ett stort steg åt rätt håll. Städa bort de oseriösa utövarna!

 5. Hur tacklar alternativa läkekonsten hypokondriker? Reportern lider väl av en vissvhypokondri dvs påhittade sjukdomar. Detta är något som också de konventionella läkarna stöter på….

 6. Jag förstår inte upprördheten. Varför tycker ni inte att Sigyn Waerlands verksamhet förtjänar att belysas? Bäsén fick 50! olika diagnoser, knappast symtom hon själv presenterat Waerland – allt fich hon ju fram med sin maskin. Ni som upprörs över journalistiska undersökningar med dold utrustning: tycker ni att Waerland agerar etiskt korrekt?

  • Jossan.
   Det är faktiskt inte vad Bäsén har funnit eller inte jag reagerat på. Utan det är tillvägagångssättet som Bäsén använt sig av. Att en tidning sänder ut en reporter genom att hon hittar på sjukdomssymptom som hon påstår sig ha och på detta sätt med dold kamera filma in svar som terapeuten ger, på hennes hittepå-sjukdomssympsom är inte sunt och inte etiskt korrekt.

   Och den reporter som sänker sig till detta beteende, tillika medlem i Föreningen ”Vetenskap och Folkbildning VoF”, får stå sitt kast när hon sedan får kritik.

   Och om det finns alternativterapeuter vars verksamhet behöver ”belysas” bör detta göras med helt andra metoder än journalister som smyger runt med dolda kamereror.

   • Var läser du att Bäsén själv påstått att hon varit sjuk?

    Svar: Det står ingenstans i gårdagens Expressen att hon varit sjuk, det står att hon är fullt frisk. //Marina

   • Jag antar att Du heller då inte är så förtjust i t.ex. uppdrag granskning… det är ju väldigt ofta de har dold kamera (t.ex. när de filmade imamer som gav råd till ”misshandlad” kvinna).

    Det är aldrig roligt att vara på ”fel” sida av kameran. Men så länge man inte har något att dölja så kan man sova gott på natten! 🙂

    Svar: Med ett sådant resonemang antar jag att du även gillar FRA och NSAs avlyssning av medborgare. ”Så länge man ingenting har att dölja” – har man ingenting att oroa sig för. Men vem bestämmer vad som är rätt och fel? Du, jag eller Storebror?//Marina

   • Så du ägnar dig åt lite klassisk cherrypicking? Etiken runt Bäsens förfarande är alltså tveksam men det som hittas på av kvantmedicinaren och övriga alternativmedicinare är det inte?
    Man tar sig för pannan.

    • Som jag skrev tidigare, vad Bäsén anser sig ha hittat är inte den stora grejen.

     Jag anser att Anna Bäséns trovärdighet svajar.

     Ett exempel, hon skriver i artikeln att hon är fullt frisk att hon har papper på det. Men är hon frisk? Vet vi det? Och om hon inte är frisk och går runt till alternativterapeuter så märker de det. De ser att hon har underliggande hälsoproblem, inget konstigt med det, om man vet hur alternativmedicin fungerar.

     Och alldeles nyss såg jag på twitter att hon har problem med astma. Och den som har astma, kan inte påstå sig vara ”fullt frisk”. Den som har astma och tar astmamediciner, kanske i bästa fall inte har några symptom, men fullt frisk det är man inte.

     Jag tycker historien börjar stinka. https://dagenshomeopati.se/2014/04/01/anna-basen-som-pastar-hon-ar-fullt-frisk-tvittrade-om-sin-astma-och-problem-att-fa-tag-lampliga-lakemedel-maj-forra-aret/

  • Du menar att hon har automatiskt fel eftersom hennes analysinstrument hittade 50 problemområden hos klienten och skolmedicinen hittade inga fel? Men kan det inte vara skolmedicinen som det är fel på och kvantmedicinen som faktiskt har rätt?

   Sedan är ju Bäsén känd för att vrida till saker och ting efter sitt eget huvud, så se inte detta som en dokumentär. Hon blev analyserad och flera obalanser kom upp, men obalanser i sig innebär inte att man är svårt sjuk, inte ens om det kommer upp 50. Obalanser kan leda till sjukdom, men sjukdomen behöver inte vara utvecklad för att obalanserna ska hittas. Detta är en skillnad mot skolmedicinen som endast hittar den utvecklade sjukdomen, och därför inte kan agera förebyggande.

   Vad vi ser här, det är än en gång olika synsätt på kroppen, energier, balanser och sjukdomar som krockar mellan alternativmedicinen och skolmedicinen. Det är som två olika världar och olika språk, och Anna Bäsén har uppenbara problem med att förstå alternativmedicinens värld utan hon bedömer den utifrån sin kunskap om skolmedicinen och därmed blir hennes analys felaktig.

   Nu vet jag att det faktiskt finns flera skolmedicinare som använder alternativmedicin privat, men de vågar inte tala om det officiellt för de är rädda för att ifrågasättas och förlora sin legitimation även om de inte ens behandlar med alternativmedicin utan bara går som patienter vid privatbesök, men de är ändå rädda för Socialstyrelsen.

 7. Bäsen är snabb att döma ut allt som hon inte tror på själv. Vad jag vet så är hon undersköterska i grunden och nu kallar hon sig sjukvårdsreporter eller nåt liknande. Hon skrev ner LCHF totalt också förut men där vacklar hon nu. Jag tror inte att Sigyn W som undersökte henne sa att hon hade 50 diagnoser/sjukdomar! Man talar väl om obalanser? Man kan ju vara, enligt vanliga läkare helt frisk eftersom obalanser som man mår dåligt av inte går att se vare sig på röntgen eller i blodprov. Som någon skrev tidigare. En astamapatient är inte frisk. Den personen har förmodligen massor av obalanser i kroppen.

 8. @ Sture Haglund — Tror du att om jag skulle gå till en läkare och påstå att jag lider av yrsel, eller örsprång, eller huvudvärk, eller ont i knät, eller ’ont i alla muskler’ etc. – så skulle han inte skriva ut ett eller annat piller ..utan genast genomskåda min bluff? I don’t think so! 😉

 9. Beträffande BÄSENS ASTMA så är det förstås, samma för henne som för andra som lever med kroniska sjukdomar, att sjukdomen ”..doesn’t come to the party alone..”.
  De flesta kroniska sjukdomar för ju med sig andra (ofta flera!) symptom/tillstånd också – t.ex. allergier/överkänsligheter, matsmältningsproblem, förstoppning, hudproblem, besvär med bihålor osv. – för att inte tala om de biverkingar som syntetiska mediciner oftast för med sig!!
  Tror man som astmapatient att man är helt frisk är man verkligen ’ute och cyklar’.
  Man kan undra vilken läkare som skulle friskförklara henne?!!

 10. jag har läst tidningsartikeln och på framsidan av tidningen står det bland annat att de sagt att hon är SVÅRT sjuk. detta är nåt hon måste ha hittat på själv för läser man hennes symtomlista så står ingen sjukdomsdiagnos alls. utan bara symptom. och läser man riktigt noga så är det inte 50 stycken utan flera symptom räknas upp flera gånger men omskrivet. som syreupptagnigsförmågan tex. Och vad är tecken på en svår sjukdom? Jag kan inte se att det räknas upp nåt annat än flera obalanser som kan rättas till utan problem. Vidare är hon troligtvis fullt arbetsför. Är det det som menas att hon är fullt frisk? Det kan jag tänka mig att läkaren på vårdcentralen menar.

 11. Larvigt av dig Anna Bäsén. Kom igen och gör samma reportage på Pfizer eller när en skolmedicinare drar valser på Huddinge sjukhus. Det är där vårdmisstagen som ger dödsfallen sker och det är på läkemedelsbolagen som blufforskningen genomförs. Avslöja det istället om du vågar.

 12. Det här påminner mig om läkaren som stod i dörröppningen till undersökningsrummet och sa till mig att jag var fullt frisk utan att undersöka mig och bad mig gå hem. Men jag sa att du får väl undersöka mig först innan du uttalar dig om den sakern. sen togs det blodprov på mig och urinprov och blodtryck och så vidare och denne sa jag var fullt frisk. några dagar senare åkte jag in till akutmotagningen i ambulans. jag var förlamad i benen. men de hävdar ändå att jag ska ha varit fullt frisk när jag var hos husläkaren och först blivit sjuk några dagar senare. liknande hände min särbo. han blev friskförklarad på akutmottagninen och hemskickad, dagen därpå dog han. Men okey va Anna är kanske frisk då om de säger att hon är det. jag har inte träffat henne………..har ingen uppfattning.

 13. Alla alternativmedicinare är tyvärr inte seriösa.. Tyvärr drar man ju alla över en kam i sådana här fall dvs vi är ALLA oseriösa. Och det är ju varken sant eller rättvist! Frågan är om hon ljugit när man undrat över hennes symtom, för isåfall går det ju inte att göra en korrekt homeopatisk behandling iallafall.. Och till och med skolmedicinen skulle väl hamna i trubbel innan man lyckats reda ut att patienten far med osanning.

 14. Om Anna Bäsén vill verkligen visa att alternativmedicin (homeoapati?) inte fungerar borde hon följa med en sjuk person (om hon själv är helt frisk) och följa upp behandlingen och resultaten av det.

  Det som hon gör är inte bara oetiskt utan om man fuskar för att bevisa att något inte fungerar har man inte bevisat något. Hur ”högt” IQ behöver man för att kunna tänka det?

  Sist men inte minst: När Anna Basén ljuger från början av sin undersökning hur ska vi veta att hon inte ljuger i slutändan också särkilt om hon redan från början bestämt sig för vilken slutsats hon ska dra eller ”bevisa”?

 15. Även om denna ’journalist’ borde skämmas för att ’gå maktens ärenden’ är även hon, när allt kommer omkring, bara ännu en pytteliten bricka i det stora spelet, follow-the-money-gängets spel, om sjuk’vården’!

 16. Jag har glömt att skriva i min tidigare kommentar att jag har förstått att Anna Bäsén vill utföra undersökande undersökande journalistik, s.k ”wallraffande”, men jag anser att i det här fallet påverkar tillvägagånssättet (lögnen) undersökningen i en förutbestämd riktning. Hur kan man bli felbehandlad för en sjukdom som inte existerar?

  Dessutom finns det många olika typer av allternativmedicin och inom varje gren finns det både dåliga och bra utövare. För att ge ett exempel, om man inte kan säga att skolmedicinen är dålig bara för att det finns dåliga läkare borde man inte kunna säga det om en gren av alternativmedicin.

  Om man går till en vanlig läkare med påhittade symptomer, får du en behandling utifrån den information du ger, vilken leder till felbehandling. Det gäller även i detta fall.

  • Fast Bäsén har ju inte gått dit och påstått att hon led av diverse krämpor. Hon har ju gått till alternativarna för en hälsokontroll, på samma sätt som man förutsättningslöst kan gå till en vårdcentral för en hälsocheck.

 17. Om man läser dagens artikel i Expressen om fotbadet som detoxar. så har de bara låtit en läkare kommentera detta med att det inte går att göra så. De har inte tagit prover på vattnet själva utan säger bara att det omöjligt kan komma ut tungmetaller. Sen har hon ju fått rekomenderat att ta vissa sorter av hälsokostpreparat och vitaminer och mineraler. men detta kommenterar inte läkaren. Denna skribent Anna Bäsén har inte varken bevisat eller motbevisat om det funkar eller inte. Utan bara låtit som sagt en läkare göra en kommentar. Det går inte att ta Anna B på allvar!

  • Vad har Du för meriter inom området då? Själv har jag läst bl.a. miljötoxikologi och kan med säkerhet påstå att det är omöjligt att få ut några tungmetaller som har lagrats i kroppen genom detta fotbad!

   Det har ju dessutom visats sig att vissa hälsokostpreparat och vitamintillskott är förorenade just med tungmetaller. Har Du någon kommentar om det?

 18. Mårten, innan Sjukellerfrisk, svarar på ditt inlägg bör du presentera studier som styrker ditt påstående att det är omöjligt att få ut tungmetaller som lagrats i kroppen genom fotbad. För att vara så bergsäker som du verkar, bör du också kunna styrka det via vetenskapliga studier.

  Vidare bör du också precisera vilka preparat du syftar på samt vad företaget heter där man hittat tungmetaller. Och om tungmetaller har hittats så bör man också veta om företaget har åtgärdat eller inte.

  Och absolut innan någon svarar på ditt inlägg bör du också svara på vad du anser om att i svininfluensavaccinet kunde man hitta både kvicksilver, aluminium och det inflammationsskapande ämnet skvalen. Anser du att det är normalt att hitta tungmetaller i vaccin som sprutas in i barns små kroppar? Och varför ni som jagar kosttillskott, örter och annan alternativmedicin och misstänkliggör den för att innehålla tungmetaller, varför ser ni inte lika strängt på vaccinsprutors giftiga innehåll???

 19. Marina: Är det inte de som säger att de kan laka ut tungmetaller från kroppen mha fotbad som bör presentera de vetenskapliga studier som Du efterfrågar? Dock så tillhör det grundkursen i miljötoxikologi om bl.a. tungmetallers metabolism i kroppen samt vilka sätt man kan binda tungmetaller och lösa ut dem ur kroppen. Om det hade varit så enkelt att använda himalyasalt för att binda tungmetaller i kroppen så hade jag proppat i mig det direkt!

  Första google träffen jag fick rörande t.ex. kosttillskott som är kontaminerade med tungmetaller: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Varning-for-kosttillskott-med-hoga-halter-arsenik-bly-och-kvicksilver/

  Jag tycker att det är klart upprörande att t.ex. svininfluensavaccinet innehöll kvicksilver (vaccinerade inte mig själv). Skillnaden är att det var deklarerat att vaccinet innehåll detta medan när det kommer till kosttillskott så och övriga preparat så är det inte deklarerat!

  • Dessa kosttillskott du ger exempel på som anses ha varit förgiftade står ju på kinesiska. Själv handlar jag bara kosttillskott från fabrikat som jag känner jag kan lita på och kan läsa texten. Bara för att det finns enstaka dåliga exempel betyder inte att man ska tveka att ta kosttillskott. Själv känner jag att jag mår bättre om jag tar kosttillskott alternativt ser till att ta mig en grön drink varje dag.

  • Det ena av dessa preparat som var farliga innehåller bland annat gallstenar från oxar. Det är inget som man vanligtvis säljer eller använder sverige. Jag är utbildad i Kinesiska/Mandarin. Trodde först det var oxgalla som avsågs för det används i somliga preparat som jag känner till men så slog jag upp det och förstod då att det var malda gallstenar. Nä vem går och köper dessa preparat? Det stod ju inte ens på websidan med varningen vad det är för nåt eller var det var inhandlat. var det möjligtvis en asiatisk livsmedelsaffär som importerat dem? Vissa affärer tar in lite udda mediciner då och då. Det stod väl inget om i Expressen att Anna B blev tillsagd att köpa nåt av dessa tre burkar heller. varför ska sånt som inte står i artiklarna blandas in? Man har normala fall stenhård kontroll av naturmedel som importeras. Den där läkaren som blev intervjuad. Han sa att bara cancerpatienter har svamp. och att Anna B har inte cancer. om man är leg läkare vet man att tex fotsvamp inte är ett tecken på cancer. Ingen av alternativmedicinarna har sagt att Anna B. har cancer. bara spekulationer hela tiden . de lägger ord i munnen på dem som de inte har sagt.

   • Marina: Jag har aldrig sagt att Du skulle köpa eller använda olämpliga preparat! Den här debatten gäller inte dig!

    Sjukellerfrisk jag har bott i Kina och pluggat mandarin i flera år så pluspoäng till mig också! 🙂

    1. Ni ser inte helhetsbilden.
    2. Varför måste ni hela tiden försvara hela branschen? Både inom alternativmedicinen och den konventionella medicinen begås det felaktigheter och tveksamma behandlingar/läkemedel.
    3. Många kosttillskott och hälsopreparat kontrolleras inte av läkemedelsverket vilket borgar för att de mer eller mindre kan slänga i vad som helst. Om ICA-handlare fuskar med köttfärs så är det väl inte orimligt att tänka att det kan finnas fuskare inom andra områden eller har de som arbetar med alternativmedicin någon högre rättspatos och etik som gör att ibland inte tar en genare väg?

    • Vi har inte försvarat nån alternativbehandling av nåt slag. Utan bara undrat varför en person som har en sjukdom som ger astma klassas in som fullt frisk av en läkare. Självklart vill man inte ha konstiga behandlingsmetoder som inte funkar. Jag har själv blivit given medicin av en läkare som sedan läkemedelsbolaget som tillverkade den dragit in den från marknaden för det hade skett dödsfall. En allergimedicin som hetter Teldanex. Hur många dödsfall sker årligen genom biverkningar av homeopatiska medel? Vad har ICA handlarnas matfusk med köttfärs att göra med alternativa behandligsmetoder? Var den märkt som på nåt vis med en lapp på som det stod att man kan bota sjukdommar med den?

 20. Marina: Varför är det så viktigt för dig att försvara annan alternativmedicin än homepati? Bara för att man avvisar en form av alternativmedicin betyder det inte att all alternativmedicin är dålig!

   • Attack? Nej det är såhär media fungerar idag! Isåfall är nästan varenda nyhet en attack mot någon. Tycker Du att rapporteringen om t.ex. Sverigedemokraterna är en attack mot SD? Det som gäller är att ni tycker det är obehagligt att hamna i strålkastarljuset eftersom alternativmedicinen har jobbat i skymundan! Du får väl tänka på att all PR är bra PR! 🙂

 21. Livsmedelsverkets information blir mer och mer skrattretande! Åratals med felaktiga kostråd och så detta…

  Ingen vettig människa med intresse av kost och hälsa stoppar i sig något utan att veta vad det är. — Jag undrar just vilka (och inte minst varför!) som skulle ta just de här tre kosttilläggen? Det står ju ingen information om dem ..eller fanns det något ’finstilt’..?

  Hur länge fick de leta för att hitta dessa the produkter tro – hur vanliga är de egentligen? Det skulle inte förvåna mig det minsta om det enda de kunde skriva negativt om var just dessa tre ..som knappast någon hört talas om tidigare… 🙂

  Jag minns de braskande varnings-rubrikerna på kvällstidningarnas löpsedlar (tror det var på 80-talet) att örtte´var livsfarligt och kunde vara dödande!!

  Det visade sig att det handlade om ett par alkoholiserade (det stod det minsann inget om i artikeln!!) bröder, som dagligen hade druckit litervis av ett (leverstödjande) örte´ så att de skulle kunna fortsätta supa. Det tror f-n att det gick åt helskotta – hur urbota dum får man va’!

  Det är som så ofta att gammelmedias skrönor kan man inte lita på.

  • Håller med dig. I Tyskland finns ett apotek som har egna odlingar (krav) I Kina f.a. vara säker på att deras mediciner som de blandar ihop sen I Tyskland inte är belastade med skadliga ämnen. Man vet ju att det är manga gifter I kinesiska växter, frukter, grönsaker, alltså later man bli att köpa dessa. Det är så mycket oseriöst I den här debatten. Så synd att man inte utgår från Hippokrates ”hjälpa med inte skada”. Etik redan hos de gamla grekerna. Undrar om de också hade profitorienterade parter som slogs om den offentliga opinionens uppmärksamhet med alla medel???

  • detta dog mina karl som nämns i ovanstående artikeln . hans stora kroppspulsåder brast. han blev friskförklarad av läkaren på vårdcentralen och av läkaren på akutmottagninen. detta riskerar även Anna B att drabbas av. Och hon blir rekomenderad att inte tala om att hon lider av det till sina andra läkare för då gör de onödiga undersökningar på henne.

 22. jag känner mycket väl till att det finns folk som är oseriösa inom branchen. men tycker att det kunde varit bra om Anna B. till exempel hade intevjuat tillverkaren av de maskiner som de sager inte fungerar. för inte har väl de som använder dem uppfunnit dem. de har köpt frekvensterapi maskinerna i god tro liksom. Och sen kunde Anna B. ha åkt till tyskland och pratat med de som har laboratiorerna och frågat vad det är för tester de analyserar. Och sedan kunde de intervjuat lärare från olika alt. med. skolor här i sverige.
  Sen kunde hon ha gjort reportage om sånt som verkligen fungerar och intervjuat folk som har fått livet tillbaka tack vare alt. med. det verkar på reportage som om det inte existerar såna männiksor. Om det är så att läkarna i tyskland använder tester och läkemetoder som svenska läkare inte använder så borde det ju vara en mycket intressant sak för vilken nyhetstidning som helst att ta upp. eller radio eller TV. hade jag haft råd hade jag själv åkt runt Europa och intervjuat läkare.

  • Precis rätt, håller med. Frågan staller sig då-vad är syftet med det hela? Sen när ska journalism ägna sig åt oseriös oppinionsbildning? Grundvalen i våran demokrati…Ska man inte ta parti för de svagare, utsatt, skriva om hur manga människor dör pga läkemedelsbolagens hänsynslösa tester t. ex. I Afrika? Anna Bjäsen, ryck upp dig och börja med äkta, etiskt förankrade journalism!

   • Jag ställer mig delvis frågande till den sk. agendasättande journalistik som bl.a. DN har gått i bräschen för! Jocke Du får gärna länka till något om läkemedelsbolagens hänsynslösa tester i Afrika… det är något som jag inte hört talas om!

     • Nu har ju Marina Szöges skickat en länk. Men jag stödde mig på John le Carrés efterord I ”Den evige Trädgårdsmästaren”. Han skriver, att det han skildrar i boken om läkemedelsbolagens agerande i Afrika kring tester av nya mediciner är bara toppen av ett isberg. Nutidens kolonialism, avskyvärt! Etik och moral in i läkemedelsbolagen och inte profitorientering som enda drivkraft är det som behövs! Därför tror jag också att vi har den här infekterade debatten, för alternativmedicinen har vuxit sig så stark att vinstandelar på ”hälsomarknaden” börjar minska för farmaindustrin. Därför behövs det oseriösa metoder och oetisk journalistik.

 23. Jag skulle tro att Anna B inte har en susning om KInesisk medicin. Om deras tänkande om essenser, energier, meridianer och obalanser. Vet man inget om det kan man bli lite rädd när tex akupunktören säger att han hittat obalanser i levern. Samma sak vid en homeopat. Hon fölrstår inte språket! Att Anna vet vad skolmedicinarna säger är en sak men hon övertolkar naturterapeuternas diagnoser. Tex kan en person med allergier ha 10.11 olika obalanser. Tex i lever, njurar och mage mm

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.