Alternativmedicin är bra både för folkhälsan och samhällsekonomin

10
1107

 

Studie från Holland visar att alternativmedicinskt utbildade läkare har friskare (i alla fall lever de längre) och mindre kostsamma patienter.

Patienter till läkare som har utbildning i homeopati, akupunktur och antroposofisk medicin kostar mindre för samhället och lever dessutom längre, jämfört med patienter till vanliga läkare.

I Holland betalar sjukförsäkringen även komplementärmedicin och studien omfattar 150 000 försäkringstagare. Resultatet av studien visar att alternativmedicin är både billigare och livsförlängande, och patienter till alternativutbildade läkare hade i genomsnitt 7% lägre vårdkostnad, ca 1530 kr mindre kostnad per år.

Docent Torkel Falkenberg skriver  i tidningen Hälsas septembernummer: ”Fynden från Holland är anmärkningsvärda och indikerar att integrativ vård kan komma att bli avgörande för framtidens hälso och sjukvård,. Men då behövs markant ökade och riktade nationella resurser till detta forskningsområde, något som saknas i Sverige, jämfört med många andra länder idag”

Källa:
Tidningen Hälsa nr 9
Studie: Patients whose GP knows complementary medicine tend to have
lower costs and live longer

10 KOMMENTARER

 1. Den här studien är inget som förvånar mig.
  Ju mindre kemikalier och annat skit som man stoppar i sig desto friskare blir man och desto längre lever man.
  Jag har läst någonstans att läkare i USA inte lever lika länge som medel amerikanen och att det just beror på alla mediciner som de stoppar i sig. Har någon annan läst det och i sådana fall vart någonstans stod det för jag kommer tyvärr inte ihåg var jag har läst det.

 2. Det är för väl att det finns forskning som kan vara till nytta för mänskliga behov av att bli frisk och självgående. Medvetenhet och långsiktiga ideal tycks få ökad prioritet, forskning som hjälper oss mot hållbar utveckling ser ut att öka i antal.

 3. Rapporten visar inte att alternativmedicin skulle vara bättre för folkhälsan eller ekonomin, eftersom forskarna inte har hittat en förklaring till skillnaderna
  Om man läser forskningsrapporten så kan man konstatera att forskarna själva säger att det finns stora begränsningar i undersökningen när det gäller att dra några konkreta slutsatser. Resultatet kan påverkas av en mängd faktorer som forskarna inte har haft möjlighet att undersöka vidare och de säger själva att det finns en mängd obesvarade frågor lämpliga för framtida forskning. T ex kan det vara så att resultatet påverkats av att mindre allvarligt sjuka patienter använt alternativa behandlingar, medan svårt sjuka valt traditionella behandlingar, etc. etc.

  • Rolf. När jag läser under diskussionsdelen på studien, tycker jag mig förstå att du har fel när du skriver: ”att det kan vara mindre allvarligt sjuka patienter använt alternativa behandlingar, medan svårt sjuka valt traditionella behandlingar”

   Bland annat står på sid 775, att KAM-patienterna i studien oftare led av allvarligare kroniska sjukdomare än de som gick till den vanliga sjukvården. Skulle man mer ta hänsyn till detta skulle skillnad i kostnad troligen bli ännu mer till alternativmedicinens fördel.

   ”Several studies that compare the health status of patients
   treated in CAM and in conventional medicine in primary
   care settings find that patients treated in CAM practices
   suffer more often from severe and chronic illnesses (e.g.,
   [20, 21]). This suggests that if we could control for severity
   and chronicity of illnesses (with additional data), the estimated
   cost differences might be larger”

   Vidare vill jag påpeka att personer som vill ha hjälp av en homeopat ofta är kroniskt sjuka sedan många år och har ledsnat på att vara ett obotligt fall inom sjukvården. Snarare är det alternativvården som får ta de allvarligt sjuka, dem som sjukvården inte har lyckats bota, och de är många.

 4. Hej Marina. Jag uttryckte mig nog lite oklart, en hypotes till resultatet kan vara att om du är riktigt allvarligt sjuk, typ dödssjuk så vänder sig de flesta till den traditionella vården, och därmed skulle dödstalen kunna vara större där än inom alternativmedicinen. Detta är min egen hypotes. Forskarna lägger fram en mängd andra hypoteser, många baserade på andra studier t ex den på sidan 775 som du refererar till, men forskarna har inte kunnat verifiera några samband mellan de olika hypoteserna, och hur det kan komma sig att alternativbehandlade patienter kostar mindre och lever längre. Mer forskning för att hitta eventuella samband krävs enligt rapporten. Forskarna konstaterar att alternativmedicinbehandling kostar mindre och har lägre dödstal, men de drar inte slutsatsen att
  alternativmedicin är bra både för folkhälsan och samhällsekonomin. Det kan mycket väl vara så, men det säger rapporten ingenting om.

  • Ja kanske du uttryckte dig litet oklart, men frågan är blev det så mycket klarare nu med ditt senaste inlägg? Med tanke på att alternativvården har patienter med allvarligare kroniska besvär, vilket studien också säger, och det står också att trots detta så är biverkningarna avsevärt lägre inom alternativmedicinen, så är det lätt att dra den slutsatsen att det är bra för folkhälsan. Och om folkets hälsa blir bättre så mår också samhällsekonomin bättre.

   Dessutom står det i rapporten att kostnaden för dem som använder alternativmedicin vad gäller sjukhusvistelser och skolmediciner är 7% lägre, än för dem som inte använder alternativmedicin.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.