Almedalen 2012

9
1449

 

2011 skrev jag en rapport från Almedalen. I den uppmanade jag flera alternativmedicinare att åka dit och tyckte definitivt att flera homeopater borde vara representerade där. Förra året hade KAM en monter där Kjell med flickor (homiatriker) framförde sitt budskap. Någon homeopat, bosatt på Gotland, dök också upp.

I år var jag, under mina och Ing-Britts tre dagar, ensam homeopat. Jag hade dock ett intressant samtal med Homeopatifrämjandets Erling Lomnäs, som lovade fortsatt satsning på Hälsomässan och kanske även under Almedalsveckan 2013.

Samtal med Göran Hägglund

Gunnar Jansson och Göran Hägglund diskuterar

 

Detta år hade KAM ingen monter, utan vi gick runt och lyssnade på olika vårdseminarier, bl a ett som hette: Samtal med socialministern. Ska idéburen vård och social omsorg växa? I så fall hur?

Detta arrangerades av Famna. Famna är en riksorganisation för vård och social omsorg utan vinstsyfte.

Orden ” idéburen vård” återkom flera gånger i den lilla broschyr, som Famna delade ut, men efter att ha läst denna och lyssnat på seminariet vet jag fortfarande inte vad de menar med ”idéburen vård”.

Det som var mest intressant för mig vid detta seminarium var då de nämnde LOV = lagen om valfrihet, som jag är dåligt bekant med, men som jag efter sommaren ämnar studera. Det som var mest givande för mig var dock det samtal jag hade, efter seminariet, med socialminister Göran Hägglund.

Jag frågade hur långt registreringen av alternativmedicinare hade kommit. Nämnde även det horribla med att vi homeopater nu kanske måste bryta mot lagen då våra patienter behöver ett mindre vanligt homeopatiskt läkemedel, d v s ett oregistrerat och därmed olagligt medel. Jag sade att alternativet är ju att den kanske svårt sjuka patienten själv måste åka utomlands och importera det homeopatiska medlet.

Vidare frågade jag honom; Varför skall mina patienter betala hela arvodet + kostnad för medicin + moms, trots att de hela sitt yrkesverksamma liv, via sin skattsedel, betalat för sin sjukvård. Som alla andra som tillhör etablissemanget svarade han. ”Som du vet är det vetenskap och beprövad erfarenhet som gäller.”

Jag svarade honom att enligt många vetenskapliga undersökningar, t ex den som forskningschefen på Södertälje lasarett, Robert Hahn, gjort, visar att de 100 bästa av dessa visar att homeopati är dubbelt så bra som placebo. Göran Hägglund visste inte vem Robert Hahn var och visste därför inget om denna undersökning. Göran Hägglund hade ej tid för ett längre samtal än detta och jag avslutade med att säga att jag numera är pensionär och arg på situationen för homeopatin och därför kommer jag att höra av mig igen.

Valfrihet?

Nästa seminarium som vi besökte hette ”Framtidens vård – patienten som resurs” som var anordnad av Centrum för personcentrerad vård, vid Göteborgs universitet (GPCC)

Här fanns många personer med stort inflytande på vården. I panelen fanns professorer, en direktör från Sveriges kommuner och landsting, två från Socialdepartementet m fl.

Seminariet var intressant. Det primära budskapet var att man ger patienten mera inflytande över sin totala sjukdomssituation och ett team tillsammans med patienten gör upp en plan för hur tillfrisknandet skall nås. Detta hade Göteborgs Universitet gjort i samarbete med Sahlgrenska sjukhuset och genom detta förfaringssätt sparat milliontals kronor.

Det mest intressanta var dock vad Lena Furmark, politisk sakkunnig på Socialdepartementet, sade att det är en ny lag under utarbetande. Man skall försöka lagstifta om fritt vårdval och att patientmakten skall ökas.

Lena Furmark från socialdepartementet och Gunnar Jansson

 

Då kunde jag inte låta bli att yttra mig. Jag sade att detta är ett utmärkt förslag och jag hoppas att lagen då även tar hänsyn till den stora alternativmedicinska sektorn. Jag nämnde också att jag har arbetat som homeopat i 35 år och alltid upplevt det som väldigt orättvist att de patienter som kommer till mig får betala hela kostnaden för besöket själva trots att de hela livet, via sin skattsedel, betalat för sitt framtida behov av vård och medicin.

Lena Furmark svarade att hon var väl medveten om situationen, men hon ville ej svara under seminariet, utan vi pratades vid helt kort efteråt och kom överens om att ta en förnyad kontakt efter sommaren, vilket jag kommer att göra.

IBD

Det sista seminariet, som jag skall berätta om arrangerades av Mag-tarmförbundeet i samarbete med MSD. Vad MSD stÂr för vet jag ej, trots att jag sökt p nätet men att M står för Merch har jag förstått. Seminariet var med största sannolikhet sponsrat av ett stort läkemedelsbolag.

Här fick vi höra att IBD, inflammatory bowel disease (oftast ulcerös colit och Chrons sjukdom) är en livslång sjukdom, ofta uppträdande i skov och som de allopatiska läkemedlen lyckas hålla nere symtomen på. Moderator här var Annika Dopping.

Annika Dopping

 

Efter seminariet samtalade jag med Annika och jag sade att jag tyckte det var synd att åhörarna inte fick tillfälle att yttra sig. Vad jag ville ha sagt var att visst är IBD svårt att bota även för oss homeopater, men då jag har några lyckade fall i åtanke upplever jag inte sjukdomen som obotlig. Annika var intresserad av vad jag sade och jag lovade att sända henne information efter sommaren.

Almedalen 2012 var för mig och min hustru Ing-Britt mycket givande. Vädret var underbart och vi återvände till fastlandet och Norrköping efter en 25 minuter kort flygresa, trötta men stärkta i vår uppfattning att alternativmedicin har en framtid, men endast om vi genom påverkan av våra politiker lyckas övertyga dem om att alternativmedicin är ett alternativ eller ett komplement till den etablerade vården och att den dessutom, enligt i Tyskland gjorda undersökningar ger en avsevärt, för samhället, billigare vård.

Gunnar Jansson
homeopat i Norrköping
www.nakh.net

9 KOMMENTARER

 1. Det är bara att lyfta på hatten för Jansson.Han verkar vara en av de få som lobbar för homeopatin på detta utmärkta sätt. Tänk om det skulle vara 10 st homeopater som jobbade på samma sätt ? Då tror jag det skulle bli mycket uträttat i vårt land vad gäller homeopatins framtid……eller vad tror ni ?
  Så var är ni alla homeopater ………?
  Mvh
  Bergfalken

 2. G.Janssons arbete för att lyfta fram alternativmedicinen och då spec Homeopatin är mycket bra och det behövs fler som gör det i sina kommuner och landsting. G. Hägglund är en politiker som jag inte kan lita på när det gäller alternativmedicinen. Dessa politiker lutar sig på den ”industriella” sjukvården – där Big Pharma och den medicinsak eliten är hårt styrda från USA, hur märkligt det än låter så är vi i Sverige tyvärr hårt uppknutna till denna industri. Big Pharma kommer aldrig tillåta fler länder följa Tyskland, Spanien och Frankrike när det gäller Homeopatiska behandlingar av utb. Läkare. Det måste till en revolution och därmed ett paradigmskifte inom naturvetenskapen för att vi i Sverige skall åtnjuta en skattefinansierad homeopatisk vård..

 3. Hej Gunnar,

  Tack för Din insats. MSD står för Merck Sharp & Dohme, som för några år sedan gick ihop med Schering och är idag troligtvis världens näst största läkemedelsbolag. Du kommer säkert ihåg skandalen kring Proscar 2004 som är en MSD produkt.

  GE

 4. Gunnar är verkligen värd en eloge. Förra året var vi flera som sa – ”nästa år ska vi vara många i Almedalen”. Nu har jag skrivit in i min kalender att jag åker till Almedalen vecka 27, 2013. Hoppas att vi blir många homeopater där, så att vi syns och hörs. Jag håller helt med KH att det behövs ett paradigmskifte inom naturvetenskapen. För att det ska ske måste många individer höja sin medvetenhet. Almedalen är ett utmärkt tillfälle att prata med politiker, media m.fl. och tala om att Homeopatin behövs.

 5. Bra Gunnar, fler skulle göra samma sak. Tyvärr har vi en socialminister som inget vill/vågar ändra på. Jag har skrivit till honom flera gånger om att han borde ge alternativen större möjligheter, åtminstone låta oss använda de homeopatiska medel som finns på marknaden. England tillhör också EU men de har inte infört några begränsningar för homeopatmedel. De 2 första mailen fick fick jag svar på, något meningslöst svammel men sen tycks han ha tröttnat för jag har inte fått några svar sedan.

 6. Hej Gunnar!!
  Guldmedalj till dig! Du är världens bästa homeopat. När man får problem med hälsan ringer man dig och du löser det direkt. Du är också alltid trevlig och lugn och du vet utan tvekan vad man ska ha för medicin. Har aldrig mått bättre, Gunnar du är verkligen BÄST. Homeopatin är det ända rätta!!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.