48-åriga Rajesh Pradhanang från Nepal – Homeopati är min passion och karma

0
761

Text: Av Margot Granvik

År 1999 började idag 48-åriga Rajesh Pradhanang från Katmandu i Nepal drömma om att få träffa den grekiska världskända homeopaten professor George Vithoulkas. 15 år senare, i juni 2014, gick drömmen i uppfyllelse.

Rajesh_Pradhanang_båt_till_Alonissos
Homeopaten Rajesh Pradhanang från Nepal är på väg till den grekiska ön Alonissos för att få en dröm sedan år 1999 uppfylld.

Måndagen den 9 juni kunde han kliva in i utbildningssalen på ”The International Academy of Classical Homeopathy” på den grekiska ön Alonissos, där det redan satt över 160 deltagare från 33 olika länder, för att under fem dagar följa Georg Vithoulkas´ undervisning.

– Inspiration! Inspiration, och en insikt om att homeopati är en vetenskap med strikta logiska regler, det är det jag tar med mig härifrån, berättar han en vecka senare på båten som åter ska föra honom till det grekiska fastlandet, och flyget hem till Katmandu i Nepal.

Den 48-åriga Rajesh Pradhanang är en av få, runt 3-4 tror han, homeopater i Nepal som utövar klassisk homeopati.
– Du måste förstå att i Nepal så använder människor homeopatiska komplexmedel som om de vore popcorn, de bara öser in. De kanske inte upplever att de får några biverkningar av att göra så, men vi vet att om någon tar fel medel, eller blandar en massa medel, så går det fel. Problemet är att det sedan är homeopatin som beskylls för att det gått fel.
– Jag säger åt alla att det är bättre att du inte tar något alls, än att du tar fel medel som förstör och skadar dig!

Rajesh Pradhanang berättar att människor i Nepal nu börjat förstå faran med att urskillningslöst ta homeopatiska läkemedel. Till stor del beror det på hans egna enträgna arbete.
– Jag börjar bli känd. Jag intervjuas ofta i tidningar, radio och TV. Varje lördagmorgon mellan 07.15-07.30 berättar jag i radion om vanliga sjukdomar, hur symtomen ser ut och vad homeopatin kan göra för att bota.

R
“We treat you as a whole” är det homeopatiska budskap Rajesh Pradhanang sprider i Nepal där han är en av få homeopater som arbetar med homeopatiska enkelmedel.

Rajesh Pradhanang har en egen klinik där han och en assistent tar emot runt 25 patienter per dag.
– Fem brukar vara nya patienter, resten är uppföljningar. Folk från landet tar nattbussen hit, och får behandling, och tar sedan nästa nattbuss hem.
– Det vanligaste är att patienterna har problem med mage, huvudvärk, astma, ont i leder, reumatism och psykisk ohälsa. Jag får bra resultat. Jag följer Kent och Hering och numera använder jag Vithoulkas Compass som verktyg.

Utöver kliniken arbetar han också som homeopatisk läkare på ett ayervediskt sjukhus, samt på en skola som skolläkare för 300 barn.
– 16 av barnen betalar jag månadsavgifter och skolmaterial för. Jag samlar in från min familj, släkt och mina vänner.

Han berättar att det finns många riktigt fattiga i Nepal.
– Det finns barn som bor i små mörka rum och som inte har sett ett ägg på ett helt år!
– Jag säger till mina barn om de har sina saker skräpande runt; att oj, du har visst många pennor, du kan dela med dig. Och jag tar hand om vattenflaskor när mina barn och mina vänners barn tjatar sig till nya, jag diskar de gamla och tar med dem till skolan. Där finns elever som behöver vattenflaskor. När jag besöker min bror, som har det bättre ställt, vet hans barn att nu kommer farbror, och att det bär bäst att ställa undan sina sagoböcker, annars frågar jag om jag kan få dem. Så när kusinerna ser mig samlar de snabbt ihop sina saker, berättar Rajesh Pradhanang och ler stort.
– Jag ger. Om jag ger en sak så ser Gud till att jag får tillbaka två.

Givandets gåva har Rajesh Pradhanang fått från sin far, som också arbetar som homeopat, men med komplexmedel.
– Det var många års kamp för att familjen skulle acceptera att jag verkligen ville bli en homeopat som arbetar med enkelmedel!

Det började med att Rajesh Pradhanang försvann i 15 dagar.
– Min familj ville att jag skulle söka mig till Sovjetunionen för att studera till läkare. Men utan att säga något till dem åkte jag till Calcutta, eftersom vi inte behöver något visum för Indien. Efter 15 dagar när jag hade ordnat med min utbildning hörde jag av mig till familjen!

I sex år studerade han sedan i Calcutta och fick en gedigen medicinsk och homeopatisk utbildning. Rajesh Pradhanang fick kontakt med en känd duktig homeopat som han gjorde praktik hos.
– Jag satt som klistrad intill honom och följde hans behandlingar under flera år.
Det var nu som Rajesh Pradhanang fick tips om George Vithoulkas.

– År 1986 såg jag professor George Vithoulkas på video. Pappa hade lyckats få tag på ett VHS-band där Vithoulkas intervjuades i av BBC. Vi gick till min farbrors hus för att se VHS-filmen, han kunde spela upp den. Jag blev fast.

Rajesh_Pradhanang_George_Vithoulkas
Efter 15 års väntan fick Rajesh Pradhanang, träffa professor George Vithoulkas och också äta middag med honom.

Fortfarande, efter 16 år som praktiserande homeopat, är homeopatin Rajesh Pradhanangs passion.
– Du har ditt tidigare liv, din utmätta tid och din karma. Du kan inte göra något åt dina tidigare liv eller den tid du har fått dig utmätt, men du kan göra något åt din karma.
Min karma är homeopati.
– Det här är min passion och min kärlek att få sjuka människor att bli friska.

Han har strategier för att sprida homeopatin, men ser också faror:
– Vi behöver nå de övriga medicinska behandlingssystemen och skapa vänskapliga relationer. Idag skickar allopatiska läkare patienter till mig.
– Vi kan arbeta ihop för att få bättre liv för våra patienter. Men vi måste arbeta hårt. Vi behöver vara riktiga homeopater som följer de homeopatiska principerna.
– De homeopater som inte följer Samuel Hahnemanns principer är homeopatins fiender. De behöver också få korrekt utbildning. Det finns många så kallade lärare i homeopati som säger att de gör den bästa homeopatin, men de är fulla av teorier baserade på fantasier.
– Mitt arbete har förändrat situationen i Nepal. Patienter har börjat fråga efter enkelmedel när de går till läkare och hänvisar till mig. Jag säger: säg inte mitt namn, säg Hahnemanns, för det är dr Samuel Hahnemann som visat hur vi ska behandla.

Rajesh Pradhanang tror att det kan ta lång tid att förändra i Nepal.
– Det kan ta 200-300 år tills vi når en renlärighet när det gäller homeopati.
Han ser dock tydliga tecken på att en förändring är på väg.
– Vi hade tidigare många böcker i Nepal i stil med: ”Homeopati för reumatism”, ”Homeopati för huvudvärk”, etcetera. Nu finns det nästan inga sådana böcker. Efterfrågan har minskat. Människor har börjat förstå vad de mår bäst av.

Rajesh Pradhanang har många järn i elden. Som bäst planerar han en internationell utbildning från 27 december 2014 till 18 januari 2015 med praktik och forskning i Nepal. (Sök Rajesh Pradhanang på Facebook för att hitta mer information.)
En tysk volontär har arbetat i över två månader hos honom och han vill utveckla volontärsverksamheten.
– Framför allt önskar jag att andra homeopater kommer och arbetar hos mig för att inspirera människorna här.
Med hjälp av sina kontakter erbjuder han ett helt paket, som utöver ett eget mottagningsrum, reklam för volontären i förväg i radioutsändningarna, samt tolk och ett bra hotell med familjär stämning, även innefattar trekking och resor i Nepal.
– Den som vill kan kontakta mig via e-post och jag och mina vänner hjälper var och en att planera sin vistelse, individuellt upplagd.

Rajesh Pradhanang har genom sin långa resa i sitt liv behållit sin ödmjukhet.
– Min assistent säger: ”Du ska skaffa dig en bättre stol!”. Jag svarar att jag ska ha samma sorts stol som patienter sitter på. Jag ska inte sitta högre än dem. En patient ska inte känna sig lägre än mig.
– Jag är samma person som jag alltid har varit. Jag sprider “love and affection”. Kärlek är det vapen som vinner allt.

Hemsida: www.rajeshpradhanang.com.np
E-post: rajpradhanang@yahoo.com

Text: Margot Granvik

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.