Upphettning av födan tar död på antioxidanter skapar istället sjukdomsframkallande proteiner

1
1003

 

Grönsaker och frukter innehåller enzymer som fungerar som antioxidanter och hjälper kroppen bryta ned födan. Men vid tillagning förändras enzymerna och det frisätts istället tusentals ofta mycket smakrika sk volatila föreningar, men också stora mängder bruna till svarta partiklar (AGE och ALE).

Processen kallas bryning. Vanliga bryningsprodukter finns i brödskorpa, stekyta på kött och fisk, buljonger, kinesisk soja mm. Vita liknande partiklar finns i mjölk-och äggpulver.

Vid kokning och stekning förändras matens kemiska sammansättningen och den blir mindre nyttig. I takt med att tillagningstemparaturen ökar dör enzymerna och i stället bildas AGE och ALE. Denna negativa förvandling av födan fortsätter närmast explosionsartat från 80° och uppåt.

Eftersom de flesta människor äter maten kokt eller stekt och inte rå, är det mycket tråkigt att maten inte klarar av att upphettas över ca 40°. Det betyder att när vi tillagar maten förstör vi den och den blir mindre lämplig som föda. Allra sämst är den industriellt bearbetade och tillagade maten.

Redan 1914 hade den franske biokemisten Louis-Camille Maillard upptäckt att vid tillagning av mat bildas icke-enzymatiska kemiska föreningar som kan ge hälsoproblem om de intages i allt för stor mängd. Han såg ett samband vid diabetes och andra kroniska sjukdomar.

Nu 100 år senare i och med ökande kunskaper i molekylärbiologi har förståelsen ökat att ansamling av AGE/ALE kan tillsammans med andra faktorer skapa inflammationer i kroppen.

Förhöjda nivåer av AGE/ALE substanser iakttas vid så gott som alla kroniska sjukdomstillstånd; från allergi och alzheimer till diverse urogenitala sjukdomstillstånd och ögonsjukdomar. Förhöjda AGE/ALE nivåer ses också vid sjukdomstillstånd som till exempel fibromyalgi och fetma.

Studier från USA visar att en hälsosam livsstil och mat med låga nivåer av AGE/ALE minskar kränskärlsjukdomar med 83%, diabetes (kvinnor) 91%, koloncancer med 71%. Studier från Europa och andra länder visar liknande resultat.

Slutsatts: Ju mindre vi kokar och steker maten, ju bättre mår vi. Ut med hel och halvfabrikat och in med frukt och grönsaker.

Artikeln är publicerad i Läkartidningen och tar man den på allvar, så säger den att det bästa vore om vi alla blev veganer – minst. Och om vi alla åt veganmat eller allra hellst icke värmebehandlad mat sk rawfood, skulle vi alla bli friskare och risken för sjukdom skulle minska med 80 – 90%.

Fantastiskt, vad väntar vi på. Var är Socialstyrelsen, Livsmedelsverket, Friskvården, Sjukdvården. Forskningen. Alla läkare. Hallåååå, var är folkupplysningen? Alla tidningsrubriker …?

–Tysntnad–

Nej, tyvärr om detta får vi inte läsa mycket. Artikeln jag har refererat från kommer från Läkartidningen 2007. Studier visar att det finns tecken som visar att en radikal kostomläggning kan hjälpa sjuka bli friska. Så varför, arbetar man inte mer med kostomläggningar på våra vårdcentraler och sjukhus? Den som lider av dålig hälsa kanske gärna provar vegankost för att bli frisk.

En kostomläggning till vegan/rawfood är ett ganska billigt pris att betala, för den som får sin hälsa tillbaka. (Men å andra sidan, det blir en dyr affär för Läkemedelsindustrin)

En mycket intressant artikel. Jag har här ovan återgett delar av den efter bästa förmåga. Läs gärna hela.

Artikel och referenser: Läkartidningen

 

1 KOMMENTAR

  1. Tycker Stig Benmark beskriver det bra http://hd.se/halsa/2008/02/04/laett-att-aeta-sig-sjuk/
    Min erfarenhet (OBS!) är dock att det är högst individuellt vad en (framför allt sjuk) människa bör äta för att må bättre. T.e.x, för många (särskilt barn), med omfattande allergier så är det (i ett uppbyggande stadie, innan de uppnått god näringsstatus) kokt mat som gäller, mycket kött och animaliskt fett. Med andra ord (när vi talar om barn med omfattande allergier) så blir de bättre av tyngande mat som ”saktar ner systemet”. Då är raw food själva motsatsen. Stekyta, sot, bränd mat etc är en annan sak och torde inte vara bra för någon. Kostråd måste vara individuella!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.