Sjuksköterska anmäld för att ha behandlat sår med ”homeopatiska? salvor”

13
1312

Dagens Medicin fläskar upp med rubriken ”Skolsköterska anmäld för kvacksalveri” 

En skolsköterska i en Waldorfskola har anmälts till Socialstyrelsen för att ha behandlat barn med homeopatiska läkemedel i form av salvor.

För mig som aldrig har sett ”homeopatiska salvor” utan bara homeopatiska medel i form av piller och i flytande form, undrar vad dessa salvor egentligen innehåller.

Mest troligt är att salvorna innehåller örter, och då är det ett örtpreparat och inte ett homeopatiskt läkemedel.

Det innebär att man på Dagens Medicin inte kan se skillnad mellan homeopati och örtmedicin.

Men för att vara på den säkra sidan har jag mailat artikelförfattaren och frågat om hon vet vad salvorna innehåller. För tänk om jag har missat någonting, kanske man faktiskt kan trycka in homeopatiska läkemedel i en salva och då blir det förstås en ”homeopatisk salva”

Artikel på Dagens Medicin här

Uppdaterat 19/4 2012: Nu har jag fått ett vänligt svar från artikelförfattaren och hon berättar att det hon gjort är ett sammandrag av anmälan, men det är oklart vad det handlar om för medel.

Uppdaterat 20/4 Och nu har jag förstått att det finns homeopatiska salvor, men oklart än på vilka premisser man använder dem. – Enligt likhetsprincipen, eller att de erfarenhetsmässigt fungerar till vissa problem.

Dock är det ännu oklart vilken salva sköterskan använde. Men eftersom hon arbetar på en Waldorfskola så har hon med stor säkerhet använt en antroposofisk salva, men vad den innehöll vet vi inte än.

 

13 KOMMENTARER

 1. Det här är ytterligare ett exempel på hur sjukt det är i detta land, folk blir straffade för att hjälpa människor till en bättre hälsa på naturlig väg.

  Det är hög tid för en ny definition så vi får slut på detta bedrövliga sätt som bara skapar ohälsa och en massa onödigt lidande för folk!

 2. Homeopatiska salvor finns. Exempelvis Jiba och Scanfarma säljer sådana. Mina erfarenhet av homeopatiska salvor är enbart positiva.

  • Hej Ronny!
   Vad innehåller salvorna? Och när använder man dem. Ska erkänna jag vet ingenting om homeopatiska salvor.
   Vad är det som gör salvorna homeopatiska och vad är det för potens i dem?

   • Jag har själv använt mig mest av Jibas homeopatiska salvor, det finns även ett flertal andra företag som säljer homeopatiska salvor som även de uppvisar ett mycket bra resultat men av utrymmes skäl så finns det ingen möjlighet att räkna upp alla.
    Jiba säljer ett flertal homeopatiskt gjorda salvor men om man som exempel tar Mucokehl salvan vilken är framställd av Mucor Racemosus i D6 potens. Mucor Racemosus härstammar från mögelsvampen med samma namn. Användningsområdet är brett och den används exempelvis vid genomblödningsstörningar, tromboser, ischias, reumatism, brännskador, hemorrojder och fissurer. Mucokehl salvan kan även användas som en kosmetisk salva vid exempelvis åldersförändringar i huden såsom acne men även vid rynkor. Den har även en smärtstillande effekt. Jag har använt den under många år med väldigt goda resultat.
    Ett annat exempel är Pefrakehl salva vilken är framställd av Candida Parapsilosis i D6. Candida Parapsilosis härstammar från jästsvampen med samma namn. Användningsområdet är även här brett och används vid infektioner och inflammationer vid alla kroppsöppningar orsakade av virus, bakterier eller svamp. Jag har använt den här salvan under många år med väldigt goda resultat.
    Det här var bara 2 exempel på homeopatiskt framställda salvor och jag ser det inte som någon möjlighet att räkna upp alla som finns utan då är det bättre att kontakta försäljarna av homeopatiska salvor för mer information.

    • Du är den andre som talar om för mig att det finns homeopatiska salvor så jag får väl tro på det nu. Och jag tvivlar inte en enda sekund att de fungerar.

     Men jag undrar, är det homeopati enligt likhetsprincipen du använder dig av när du ordinerar en salva, eller är det mer så att du vet att den och den salvan funkar mot de och de problemen?

     • När det gäller de salvor som jag tog upp här ovan så följer man Professor Enderleins forskning om bakterier, virus, svamp och mikrober och hur man kan använda dem homeopatiskt för att slå ut dem. Man kan lite förenklat säga att det som just (exempelvis) den jästsvampen skapar i sjukdomsväg kan den även bota om den görs homeopatiskt.
      Hur man använder Jibas medel finns beskrivna i böckerna ”Isopathic/Homeopathic Materia Medica” och ” The Sanum Therapy Prescription Book”.
      Vill man fördjupa sig i ämnet så finns det en uppsjö av böcker. De böcker som jag rekomenderar är följande: The Sanukehl – Preparations Polysaccharides for Haptenic Therapy” ”A Comprehensive Guide to Sanum Therapy According to Professor Enderlein” ”Hidden Killer av Dr Erik Eneby”.
      Jag har tidigare försökt att diskutera olika typer av homeopatiska medel på den här sidan men har hela tiden blivit förlöjligad av andra mindre vetande homeopater. Som jag tidigare har skrivit på den här sidan så har utvecklingen gått framåt och nya preparat har sett dagens ljus och jag har svårt att förstå motståndet mot den homeopatiska utvecklingen. För min del så är mina patienters välmående det absolut viktigaste och kommer det fram bra eller rent av bättre homeopatiska produkter så använder jag mig av dem.

     • Ronny, om jag förstått saken rätt så behandlar du enligt principen för isopati när du använder dessa salvor. Att isopati fungerar finns det belägg för. På DH finns en studie på arsenikförgiftade råttor som man lyckades avgifta med potentierad arsenik.

      Att ge ett ämne i potentierad form, samma ämne som orsakat problemet är isopati.

      Att ge ett individuellt anpassat homeopatiskt medel till en sjuk, ett medel som när det ges till en frisk, orsakar samma symptom är homeopati.

      Både homeopati och isopati fungerar, men själva teorin bakom metoderna är olika. En eventuell diskussion vilket som är bättre eller vilket som är sämre skall vi inte föra. Det låter vi framtida forskning avgöra. Men jag vågar mig på en gissning; – I vissa fall kanske det ena fungerar bättre än det andra och i andra fall kanske det andra fungerar bättre än det ena.

      Ronny, men att kalla dina homeopati-kollegor för ”mindre vetande homeopater” är inte hjälpsamt för homeopatins utveckling och sådant ordval kommer inte accepteras framöver på DH.

 3. Jag trodde att Waldorfskolans liksom Järnaklinikens sjukvårdspersonal (alltså antroposofer), inklusive läkarna hade dispans för att få använda vissa homeopatiska medel?

 4. När diskussionen ändå är igång om antroposofiska preparat: Är det någn som kan svara på skillnaden mellan grundprinciperna för klassisk homeopati och anrtoposofisk medicin? Som jag har förstått det så används inte antroposofiska läkemedel (piller, salvor, droppar) enligt principen lika botar lika utan för att man vet att de fungerar för en viss åkomma… Jag tycker det verkar som om antroposofisk medicin (till skillnad från klassisk homeopati) använder sig av ”medlets effekt vid upprepning av dosen” för att uppnå förändring i organismen. Man använder sig t.ex av Apis en längre tid för att nå ökad värme i organismen… Dock verkar det finnas likheter mellan hur man behandlar akut i klassisk homeopati och antroposofi: Tartarus stibiatus/antimonium Tart, Arnica etc. Har själv ingen utbildning inom homeopati eller antroposofi och är tacksam för alla kommentarer….

 5. Man kan även behandla utvärtes med homeopatmedel genom att lösa upp piller eller tabletter i vatten och badda på ex sår, eksem eller om man har slagit sig. Det blir ju inte samma effekt som att ta det invärtes, men ibland är det faktiskt bättre och ibland är det bra att kombinera.
  En av mina lärare sa att det finns beskrivet i ”gammal” litteratur, men kommer ej ihåg vem.
  Helios har också salvor, men jag vet inte om det är örtextrakt eller homeopatlösning i dem.
  Mvh Agneta

  • Agneta det stämmer som du säger att man även kan använda homeopatmedel upplösta i vatten för att exempelvis badda på sår, eksem, om man har slagit sig, vid reumatisk smärta i leder osv.
   Jag använder ibland homeopatmedel upplöst i vatten för att göra en mera ”lokal” behandling med bättre resultat än om man tar dem oralt. Man kan även kombinera ett medel genom att både ta det oralt och smörja det på huden upplöst i vatten. Min erfarenhet när det gäller homeopati är att det finns enormt många möjligheter att använda den på, begränsningen sitter mer i bristande kunskaper om de olika behandlingssätten. När det gäller litteratur på svenska som beskriver det här behandlingssättet så tror jag att det är Fredrik Johansson och/eller Nils Liljekvist som beskriver det i sina böcker.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.