Reflektion från HomeopatiAkuten

24
997

 

salveRESPEKT för patienten är det mest grundläggande och det allra viktigaste då man möter sjuka människor. Hur hanterar man då att någon uppträder under falskt namn, i helt andra syften?

Hur vet vi att en personen uppgett falskt namn? Jo, därför att symptombeskrivningen inte hänger ihop. När en person blir sjuk så skapar symptomen en helhetsbild, utifrån vilken vi kan välja det medel som patienten behöver.

Vi fick besök av en person vars akuta symptom är svävande. Vi frågar om, därför att vi inte får ihop bilden och svaren blir olika på samma fråga. På grund av patientsekretess kan jag inte ta konkreta exempel, utan måste beskriva förloppet på ett allmänt sätt. Om vi frågar: Är det …… ? då säger personen, ja så är det. Lite senare i intervjun frågar vi: Är det ……? Vilket är motsatsen till den första frågan, får vi också ett Ja till svar. Vi blir mer och mer konfunderade. Dessutom stämmer inte symptombilden som patienten beskriver med vad vi ser.

Då vi istället går in på mer allmänt mående, då får vi en sammanhängande bild som gör att vi kan ordinera ett läkemedel. Vilket vi gör.

Efteråt känner vi, att det är något som inte stämmer. Det är ganska lätt att hitta folk på nätet idag, även om de uppträder under falskt namn. Så vi vet att den patient som satt framför oss, heter inte det som personen ifråga uppgav.

Vi kan bara beklaga att en person väljer att missbruka vårt förtroende. Vi kan inte sitta och misstänka att personen framför oss luras och för oss bakom ljuset. I vårt arbete utgår vi ifrån att människor som kommer till oss talar sanning och att de söker oss för att få hjälp med sina besvär.

Text: Viveca Wilhelmsson, HomeopatiAkuten

 

24 KOMMENTARER

 1. Har folk inte annat för sig? Blir så ledsen över hur människor agerar men uppenbarligen har de inte nåt annat att göra. Är så glad över att Homeopatiakuten har startat och önskar all lycka. Låt er inte nedslås!! Kram

  • Mats Reimer
   Homeopater har sekretess. Alla patienter ska kunna lita på att homeopaten inte röjer namn och vilka problem de har. Dels skulle det vara fullständigt oetiskt att babbla runt och dels vem vill gå till en homeopat som inte håller tyst?

    • Mats Reimer, du är hyggligt insatt i vad en homeopat gör, skulle jag tro. Då bör du inse att ingen homeopat kan springa på byn och prata om sina klienter, homeopater och taxichaufförer har olika ”kunder” och dessa yrkesgrupper går inte att jämföra, vad gäller utövande av sekretess.

     • Skeptikerna verkar inte ha något svar på det. Dom vet väl att de aldrig kan vinna denna strid. Bra rutet Marina!

     • Fast det var ju inte Mats fråga, vad du tycker rent etiskt att en homeopat ska göra med information som du får från dina kunder. Frågan var om du verkligen är bunden av sekretess rent lagligt sett.

     • Det verkar som om skeptiker bara gör det som är rätt om det finns en lag. Man kan göra rätt även fast det inte finns en lag. Och i det här fallet så gör homeopater det enda rätta, nämligen har hög etik vad gäller sekretess. Och det har ni också märkt. eller hur? Homeopaterna på HomeopiAkuten avslöjar inte vem den lurande ”patienten” är. Man sätter etiken högre än att avslöja ”patienten”, trots att denne var ute för att skandalisera HomeopatiAkuten.

 2. Är inte det här vanligt i den konventionella sjukvården också; att människor söker vård för icke existerande symptomer…?

  Tycker det är tämligen oetiskt att ni publicerar detta utan att vara säkra på intentionerna hos patienten. Kanske är någon med psykiska problem… det kan ni ju enligt någon artikel för någon dag sedan bota.

  • Katten
   Eftersom ”patientens” identitet avslöjades, vet man med säkerhet motivet. Finns det något oetiskt i denna historia så kommer den snarare från personen som försökte luras.

 3. Skönt att läsa om Susanne som genom homeopati
  botade sin sons autism. Måste vara rejält provocerande för en vanlig läkare att läsa om. Fallet är dokumenterat med läkarbesök både före och efter behandlingen.

 4. Tycker att ni ska ”outa” skeptikern med namn och bild. Är så osmakligt att luras. Kan ju vara bra så att inte andra blir lurade av hans knep.

 5. @Viveca Wilhelmsson,

  Under min tid som praktiserande homeopat mötte även jag patienter, som av ett eller annat skäl inte uppgav sitt rätta namn. Särskilt efter min medverkan i ett TV program 1987, var det många som kom till mig med fiktiva besvär som svepskäl. Snart förstod jag att de bara var nyfikna hur jag såg ut i verkligheten.

  Jag anser att sådana incidenter är ingenting att orda om, ännu mindre behöver man lägga en moralisk aspekt på det hela.

  Om Du med Din gedigna kunskap av vår Materia Medica efter en exakt anamnes och fallanalys skriver ut ett passande medel kan ju inte ens självaste Hans G Wallraff komma åt Dig. Att Du känner Dig fört bakom ljuset är säkert beklagligt men som klen tröst kan jag tala om för Dig att omoralen är lika utbredd bland homeopaterna.

  Jag har av säker källa fått reda på att ett homeopatförbund på sin tid skickade ut spioner till sina egna medlemmar, för att ta reda på om de – enligt styrelsens uppfattning – arbetar korrekt. Jag tror mig veta att det hela resulterade i åtminstone en uteslutning.

  Som Du ser: vi sitter fortfarande i samma båt, trots Din gurus uppmaning ”att omvandla samhälles galenskaper, oordning och förvirring till andlig hälsa och ordning” (citat ur: European Journal of Classical Homeopathy nr1, 1995).

  Bästa hälsningar
  Gert Eselböck

  • Gert, jag tar mig friheten att svara istället för Viveca. Varför inte lämna det gamla bakom dig. Jag känner inte till denna spionhistoria du nämner. Och även om den har hänt, så är det inte så vi arbetar. Lämna detta bakom dig och blicka framåt istället.

   • Mitt motto lyder: ”det förflutnas spår uppenbarar nuet och visar vägen till framtiden”.

    Dessutom tydde Du mitt anförande fel. Jag ville bara ha sagt att det inte är homeopaterna som har ensamrätt på moral, utan att vi alla har lik i garderoben, eller sitter i samma båt, eller hur man nu skall uttrycka sig för att Du skall förstå.

    Jag önskar Dig ljus och lugn inför Dina stundande uppgifter
    GE

    • Hej Gert, ljus och kärlek tillbaka. Men om jag jag tydde din text fel finns väldigt stor risk att andra också gör det.

  • Jag kan intyga, att eftersom jag vet vem denna falske ”patient” är, vet jag också motivet. Men eftersom vi inte kommer att avslöja vem personen är, såvida personen själv inte gör det, kommer det inte komma till allmänhetens kännedom vad som låg bakom denna skeptikerattack.

   • Hur kan ni vara så säkra på personens identitet?

    Svar: Svaret på den frågan är väldigt nära svaret vem den falske ”patienten” är. Därför får du inget svar. Men Skeptical Dad: håll dig på Voffarnas forum istället, är du snäll.
    Hälsningar Marina

 6. Personer som påstår sig verka inom hälsovård googlar utan patientens medtyckande dennes namn och identitet, svamlar därefter om ”patientsekretess” och om att ”sätta etiken högre”.

  haha!

  • Mathias, eftersom personen i fråga är en ganska välkänd journalist, och man misstänkte att personen var ute för att ”wallraffa”, googlade man på denne, för att få sina misstankar bekräftade.

   Personen i fråga är känd i homeopatikretsar, men för att skydda personens identitet talar vi inte om vem det är. Sedan att personen i fråga har betett sig mycket oetiskt är dennes eget problem och egna karma. Personen vet med säkerhet att han/hon är avslöjad och kommer förhoppningsvis i framtiden lämna homeopater i fred.

   Personen försökte med wallraffmetoder göra avslöjanden, men eftersom han/hon blev helt korrekt bemött på HomeopatiAkuten, fanns ingenting att avslöja.

 7. Så om man som patient råkar bete sig (enligt dig) misstänksamt så kan man räkna med att ni googlar och söker information och sedan skriver artiklar om det där ni återger vad som sagts… känns ju väldigt långt ifrån förtroendeingivande.

  • Jag tar mig friheten att svara åt HomeopatiAkuten; Den som uppenbart är ute för att wallraffa, kan räkna med att homeopater googlar på. Att som journalist gå omkring med dold kamera och sätta upp väskan på ett ganska så skumt sätt, kan räkna med att även i framtiden att bli googlad. Däremot kan jag gå i god för HomeopatiAkuten, att de inte googlar på patienter som vill få hjälp för sin hälsa. Men man kan säga att wallraffande journalister spelar i en annan fålla, liksom.

   Dessutom är journalisten känd, men hon/han kan vara tacksam över att namnet inte skrivs ut på DH. Det behåller vi för oss själva, av ren hänsyn till den wallraffande journalisten och dennes kollega.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.