På besök hos homeopater och homeopatiintresserade i Östersund

2
1150
P1000249
Homeopatiska medel hos ”Ancis Hälsobutik”

Den 13, 14 maj 2016 var jag, Marina Szöges och Barbro Nilsson bägge från ”Svenska Föreningen för Vetenskaplig Homeopati” på besök i Jämtland, för att hälsa på homeopatiapoteken i Östersund och vara med på mässa i Krokom. Östersund är staden där alla, möjligen med några få undantag, vet vad homeopati är.

Göte thoren (1)
Göte Thorén

Vi åkte tåg upp till Östersund och möttes upp av Göte Thorén, ordförande, Homeopatiföreningen i Jämtland. Göte guidade sedan runt oss i Östersund och innan vi åkte till mässan besökte vi homeopatiapoteket Scanfarma och Ancis Hälsobutik som säljer Homeopatiska medel. I Jämtland använder många homeopati som ett förstahandsval.

Varför är homeopatin så populär i Jämtland?

Anci Strömlund, homeopat och ägare till ”Ancis Hälsobutik” menar att en anledning skulle kunna vara kontakten med samerna och deras örtkunskap. En annan förklaring, eller en kombination, kan vara att i äldre tider fanns det många duktiga och kända homeopater i Jämtand, som har sett till att lära upp nya homeopater.

P1000254
Karin Stigh

Karin Stigh som är homeoatriker och arbetar i ”Ancis Hälsobutik” berättade att förr i tiden fanns det ofta en homeopatkunnig i byn, dit folk gick för att få en homeopatisk behandling. Nu är många istället ”hemmahomeopater” och går till något av Östersunds homeopatiapotek för att få goda råd.

Det finns några praktiserande  homeopater i Östersund och Anci Strömlund, som har arbetat 20 år som homeopat, är fullbokad mest hela tiden.

P1000265Homeopat Åsa Qvarngård homeopatiapoteket Scan Farma berättar att många äldre har använt homeopati sedan barnsben och många säger.
– Farmor har hållit på med homeopati i hela sitt liv.

Åsa berättar också att hon sedan några år har sett en förändring hos den yngre generationen. Många föräldrar kommer nu och frågar om alternativa behandlingar för sig själv och sina barn. Hon tror att det kan vara nätet som påverkar folk till att bli mer intresserade.
– Människor börjar förstå att de ska ta eget ansvar för sin hälsa. Läkarna ifrågasätts allt mer. Både Åsa och Karin ser en trend att fler vill använda homeopatiska läkemedel.

Hälsomässa i Krokom

P1000277Homeopatiföreningen i Jämtland deltog på hälsomässan Krokom den 13 – 14 maj 2016. Alla på mässan visste vad homeopati är, och merparten av dessa vet att homeopati fungerar. Många jag pratade med hade egen erfarenhet av homeopatiska läkemedel.

En deltagare på mässan sade.
– I Jämtland går man till doktorn för att bli sjukskriven, om man behöver, sedan går man till homeopaten eller till ett homeopatiapotek, för att bli frisk.

En annan besökare på mässan sade.
– Förr gick man bara till homeopaten, eller också gick man både till homeopaten och doktorn och sedan berättade man för doktorn vad homeopaten sade.

Jag träffade flera f.d. mjölkbönder på mässan som berättade att de med framgång hade använt homeopati till sina kossor.

P1000270
Barbro Nilsson och Göte Thoren diskuterar hälsa och homeopati

Jag gjorde en ”gallupundersökning” och gick runt och frågade tio människor på mässan om de visste vad homeopati är. Alla tio visste vad homeopati är. Sju stycken sade att homeopati fungerar, två stycken sade att de inte kunde svara varken ja eller nej på den frågan och en, farmacept från Malmö, sade att homeopati inte kan fungerar.

Alltså, enligt min lilla undersökning, som inte alls är statistiskt säkerställd på något sätt, visade att 100% känner till homeopati, varav 70% av dessa vet att homeopati fungerar och 20% vet inte.

Mässlokalen var en stor gymnastiksal
Mässlokalen var en stor gymnastiksal där utställare och besökare hade gått om plats att, spankulera omkring.

 

P1000280
På lördagens morgon: Brita Larsson ledamot i Homeopatiföreningen i Jämtland, får en punkt tryckt på vaden av Barbro Nilsson för att ta bort en besvärande huvudvärk, som hon hade vaknat med.

Sammanfattningsvis kan jag säga att det var väldigt trevligt att hälsa på i Östersund och Krokom och träffa alla positiva människor, som med en sådan självklarhet vet att homeopati fungerar.

Text och fota: Marina Szöges

 

 

 

2 KOMMENTARER

  1. Synd att jag missade det här besöket av er i Krokom.
    Bor strax utanför i Aspås och är intresserad av homeopati och använder mig av det alternativet. Skulle gärna velat prata om Addisons sjukdom.
    Vänligen
    ElseBritt Karlsson

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.