Kan statiner orsaka diabetes?

3
973

Kolesterolsänkande läkemedel riskerar att förvärra grundorsaken till typ 2-diabetes. Nya rön visar att bara en liten minskning av kolesterolet halverar förmågan hos de insulinbildande cellerna att fungera normalt.

En ny studie från Lund visar att kolesterolsänkning kan halvera insulinproduktionen. Flera tidigare studier på statiner (kolesterolmedicin) visar ökad diabetesrisk.

Är det då verkligen klokt att ge statiner till alla typ 2 diabetiker, som vissa riktlinjer säger?

De insulinbildande betacellerna måste ha kolesterol för att fungera normalt. Det är en viktig del av ytan på insulincellerna. Utan kolesterol kan inte insulinet frigöras från cellen som svar på att blodsockret stiger. Forskarna vid LUDC visar att det räcker med en blygsam sänkning för att rubba balansen.

De har i sina försök använt ett medel som har samma effekt som kolesterolsänkande mediciner och sett att betacellerna förlorar mellan 40 och 50 procent av sin förmåga att frisätta insulin. Försöken har gjorts både på enskilda celler och på djur. Resultaten är entydiga. När betacellerna sedan tillförs kolesterol får de tillbaka sin förmåga att bilda insulin.

Läs om kostens betydelse vid diabetes typ-2 och skippa statinerna Kostdoktorn.se

Dr Dahlqvists blogg: Big Farma på offensiven om statiner

Dagens Nyheter: Blodfettsänkare till friska sågas


3 KOMMENTARER

  1. Tack för att jag äntligen har fått reda på vad det är som gör att man kan få diabetes av statiner, nu vet jag att det är betacellerna som behöver kolesterol. TACK ännu gång för denna artikel.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.