Individualiserad homeopatisk behandling bättre än placebo

0
718

 .

Individuell behandling har effekt

Artikel från Svenska Akademin för Klassisk Homeopati

Ölandstok

Klassisk individuell homeopatisk behandling har högre effekt än placebo. Det visar en meta-analys av forskargruppen Mathie et al.

År 2013 publicerade Mathie et al en litteraturstudie där forskargruppen gått igenom publicerade artiklar från vetenskapliga studier gjorda på homeopatisk behandling på människor. De hittade 263 publicerade RCT-studier från 1800-talets början fram till slutet av år 2011. RCT står för randomiserade kontrollerade studier och följer ett forskningsupplägg som rankas högt inom akademin. RCT innebär att deltagarna slumpmässigt lottats till att få eller inte få aktivt läkemedel, samt att studien haft kontrollgrupper.

Det finns fem tidigare meta-analyser gjorda på homeopatisk behandling, där Lindes studie och Shangs studie är de mest omtalade. Linde et als studie väckte uppmärksamhet för att den visade på god effekt av homeopati. Shang et als studie menade däremot att bevisen var svaga. Shang et als studie blev kraftigt kritiserad, inte för resultaten, utan för att meta-analysen var vetenskapligt undermåligt utförd.

Metastudier på homeopati brukar ofta ha en salig blandning av klassisk, isopati och komplex-homeopati. Mathie et al har koncentrerat sig på att studera enbart klassisk homeopati.
Läs mer på: SAKHs hemsida >>>

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.