– I min skola får elever lära sig hur patienter blir friska

0
3924

Succé för Gunnar Janssons årliga videoseminarium i Norrköping. Nu ska inspelade patientberättelser användas i hans återstartade skola. Foto: Karl-Göran Fougstedt

”Jag har spelat in behandlingen av hundratals patienter. Det använder jag i mina seminarier. Materialet är unikt. Elever får följa patientens tillfrisknande”, säger den erfarne homeopaten Gunnar Jansson, som nu återstartar sin skola.

Av Margot Granvik, vetenskapsjournalist och klassisk homeopat

Runt 18 personer deltog över nätet i Gunnar Jansson årliga videoseminarium den 6-8 november i Norrköping och 15 samlades i klassen. Webinariet visade sig fungera alldeles utmärkt.

Gunnar Jansson videofilmar sina patienter för att använda materialet i utbildningssyfte. Det är väldigt lärorikt att få följa patienten från anamnesen till sista besöket.

Vi får se hur Gunnar vid det första besöket ställer frågor för att få en bild av patientens tillstånd och symtom. När videon stängs av börjar en utmanade och ibland svettig stund för oss som deltar i seminariet. Nu gäller det att använda information för att själv bedöma vilket homeopatiskt läkemedel patienten ska ha. Det kan ju vara lite nervöst att lämna in ett recept men Gunnar tröstar oss dock med att det är bättre att vi skriver fel i undervisningen, än att vi gör det på våra mottagningar.

Detta är ett pedagogiskt grepp som fungerar väldigt bra. Upplägget engagerar och får oss att vara alerta, även när man deltar över zoom. Det gäller att vara hundraprocentigt fokuserad. Missar man några viktiga symtom blir det genast svårare att hitta rätt läkemedel.

Det riktigt häftiga är att vi också får se resultatet av det homeopatiska läkemedlet.

–Ofta märker man redan när patienten stiger in genom dörren om läkemedlet var rätt, konstaterar Gunnar Jansson.

Vi följer patienternas väg till tillfrisknande. Stress, fibromyalgi, diarréer, akne, en elev med rastlöshet och aggressioner, en kvinna med ofattbar sorg och skuldkänslor…

–Ibland känns det nästan ofattbart allt det som händer med människan när man ger rätt medicin, konstaterar Gunnar Jansson.

Genomgången av patientfallen varvas med frågor och förklaringar. Med över 40 år som behandlande homeopat har Gunnar Jansson egna erfarenheter av det mesta. Svaren är väl underbyggda.

Han ser att vårt arbete har försvårats sedan han själv startade för 43 år sedan.

–Vi har alltid någon pågående modetrend. Är det inte selen så är det, som nu, magnesium, zink, kolloidalt silver och cdb-olja. Visst kan det hjälpa, men vår ambition är att bota i grunden.

–Problem uppstår när patienter tar för mycket av allt. Då kan symtom som är viktiga döljas. Även andra terapiformer suddar ut symtom för oss. Det kan faktiskt också en felaktig homeopatisk behandling göra.

Gunnar Jansson på den grekiska ön Alonissos. Foto: Marina Szöges

För att öka kunskapen om homeopati återstartar Gunnar Jansson nu sin skola.

Han kommer bland annat att använda sitt enorma material av inspelade patientbehandlingar. Till skolan knyter han även sin kollega och vän, Erik van Woensel, en uppskattad lärare, pedagog och efterfrågad internationell föreläsare.

Hit åker han varje sommar för att själv lära sig mer på den internationella akademin för homeopatin.

Är du intresserad av att utbilda dig? Kontakta www.nakh.net eller maila info@nakh.net

Citat:

Jag tycker det har fungerat fantastiskt bra med webinar och hoppas verkligen på fler. Det skulle ju vara fantastiskt om Gunnar kan köra fler gånger! Helst en dag per månad eller nåt sånt. Bra ljud. Bra bild. Bra koll på chat. Jätteintressant när han går igenom olika medel, man lär sig mycket.

Det har fungerat jättebra tycker jag!

Tacksam för webinar, hade missat seminariet annars, kunde inte åka pga sjukdom. Stort tack!! Är gärna med på fler webinarier.

Text av Margot Granvik

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.