Internationell Konferens om forskning och tillgänglighet av homeopatiska- och antroposofiska läkemedel

0
953
P1000169 (1)Måndagen den 25 april 2016 samlades homeopater, tillverkare – och leverantörer av homeopatiska och antroposofiska läkemedel i Stockholm för att informera och diskutera om homeopatisk och antroposofisk forskning samt reglering av nämnda läkemedel.

Arrangör var ECHAMP (European Coalition on Homeopathic & Anthroposophic Medicinal Products)

Ordförande Dr Gesine Klein berättade att ECHAMP arbetar för att säkerställa Europas tillgänglighet för homeopatiska och antroposofiska läkemedel och att organisationen har 50 medlemmar från 18 olika länder, däribland Biosan från Sverige.

P1000168 (1)På första delen av konferensen pratade Dr Harald Hamre om vetenskapen inom antroposofisk medicin. Dr Alexander Tournier och Rachel Roberts från Homeopathic research Institute pratade om homeopatisk forskning. Yael Jusidman från Svenska Föreningen för Vetenskaplig Homeopati modererade. (Sittandes i bild i nämnd ordning)

Bland annat berättades att det är svårt att få bra homeopatiska studier publicerade i kända tidskrifter. Däremot studier som är dåligt utförda och visar nackdel för den homeopatiska terapimetoden, har lättare att godkännas för publicering. Den australienska studien är ett skräckexempel, där forskarna hade satt ribban väldigt högt för hur många deltagare en studie måste innehålla för att godkännas. Alla studier under 150 deltagare underkändes. Och kravet på kvalitet, som räknas i jadad scale, sattes till 5. Alltså studierna behövde ha 5/5, annars blev den underkänd. Vad gäller studier på skolmedicin sätts aldrig så höga krav. Det är lätt att få intrycket att ribban höjs varteftersom de homeopatiska studierna blir allt skarpare.

Ett sätt att komma förbi denna ignorans, är att fokusera forskningen runt några enstaka sjukdomar och bygga upp starka bevis runt dessa, så att homeopatins positiva effekt inte längre går att bortförklaras.

P1000173Under andra delen av Konferensen diskuterades regleringen av den homeopatiska- och antroposofiska medicinen. Från vänster Sven Backlund från Biosan, Dr Sandra Holt Läkemedelsverket, Dr Monica von Eiff. Moderator Dr Gesine Klein ordförande från ECHAMP.

Sverige har haft den strängaste regleringen i Europa ända fram till nu, men nu går Norge om Sverige i huvudlös regleringsiver. Fr.o.m oktober 2015 har norska homeopater och privatpersoner fått förbud att importera homeopatiska läkemedel och marknaden har också fått krav att registrera sina homeopatiska medel. Deadline för detta var 15 mars 2016. Företag och importörer hade sju månader på sig att registrera homeopatiska medel. En alldeles för kort tid för att hinna med och detta innebär att snart har Norge väldigt få om ens några s.k. lagliga homeopatiska medel.

Sandra Holt från Svenska Läkemedelsverket, sade att de alltid har patientens bästa för sina ögon och de arbetar för att patienter ska få säkra homeopatiska läkemedel. Hon nämnde också att ännu visste de ingenting om artikel 16:2. Artikel 16:2 kommer, om den implementeras, att göra det möjligt för tillverkare och importörer att registrera homeopatiska läkemedel och också ange indikation.

Något som också diskuterades var att det saknas många homeopatiska medel i Sverige. Efter att homeopatiska medel via lagstiftning sedan några år tillbaka måste registreras på Läkemedelsverket har vi endast några hundratals medel kvar. Tidigare gick det att få tag i tusentals olika medel i Sverige. Som tur är får vi i Sverige importera homeopatiska läkemedel. Det är inte tillåtet för homeopaten att importera och sälja men däremot är det lagligt att importera för eget bruk.

Text: Marina Szöges

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.