HomeopatiAkuten på SverigesRadio

2
769

 

Marina Szöges, Viveca Wilhelmsson och en jurist från Socialstyrelsen, Lisa van Duin intervjuades angående öppnandet av HomeopatiAkuten av journalist från SR. Med tanke på hur artiklar om homeopati brukar se ut tyvärr, var detta inslag hyggligt objektivt – fram till juristen från Socialstyrelsen trädde in.

Lisa van Duin från Socialstyrelsen pratade i ca 50 sekunder och under den korta tiden lyckades hon klämma in mantrat ”vetenskaplig och beprövad erfarenhet” tre gånger. Vad denna ordramsa egentligen betyder vet ingen, och den som kan kommer med en bra förklaring har 10 000 kr att hämta, men hittills har ingen lyckats med det. Men detta hindrar inte Lisa van Druin från att använda ramsan.

”I vår lagstiftning har vi ett krav på vetenskapligt beprövad erfarenhet” säger Lisa van Duin, från Socialstyrelsen och menar att ”……den här legitimerade personen ger mig är en vetenskaplig och beprövad erfarenhet och inte homeopatika, som vad jag vet, inte finns belägg för att det enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, fungerar” Och Lisa van Duin anser att vi ska känna oss trygga med det.

Men med tanke på att ca 3000 dör varje år av onödiga vårdmissar och 100 000 får biverkningar inom vården som utövas av legitimerad personal, som arbeter enligt ”Vetenskap och Beprövad erfarenhet” kan man undra hur trygga vi egentligen ska vara? Och att en jurist från Socialstyrelsen påstår att inga belägg finns att homeopati fungerar, avslöjar att man på myndigheten har dålig lust att ta reda på evidensen för homeopati.

Att Socialstyrelsen slår fast att homeopati bara får användas vid undantagsfall; till exempel till döende patienter, är inte korrekt. Efter läkaren Anders Petterssons frikännande i Högsta Förvaltningsdomstolen finns nu en prejudicerande dom som säger att läkare numera får använda homeopati inom vården, så länge de använder homeopati ”som ett komplement”

Anders Petterssons jurist, Jur. kand. Ingegerd Lundberg Krook säger: ”Petterssons mål utgör nu gällande rätt för kompletterande homeopatisk behandling. Detta måste även Socialstyrelsen respektera” Alltså läkare får numera i Sverige tack vare denna prejudicerande dom, behandla alla patienter med ”homeopati som ett komplement” oberoende av diagnos.

Journalisten Hansjörg Kissel och Paola Lindahl Voigt har gjort två inslag ett på svenska och ett på tyska. I det tyska finns ingen jurist från Socialstyrelsen.

Svenska här med Socialstyrelsens trams.

Tyska här med ingen jurist och här beskrivs litet mer hur homeopatin behandlas i Sverige.

Text: Marina Szöges

Lisa van Duin, Socialstyrelsen får några frågor av Börje Peratt >>> 

 

2 KOMMENTARER

  1. Jag funderar över hur Lisa van Duin använder sig av den vetenskapligt beprövade erfarenheten vad gäller alla de biverkningar som existerar av vår nuvarande medicinering? Här finns ju då verkligen underlag för att stoppa en mängd läkemedel som just då är vetenskapligt beprövade och uppenbarligen erfarenhetsmässigt rent av skadliga för människor.

  2. Ja det är mycket märkligt hur alla dessa kemiska mediciner med alla biverkningar kan få vara lagliga att sälja. Homeopatin är biverkningsfri och ( vid rätt utskrivet medel ) mycket effektiv, men det är väl just det som är ”problemet”!
    En frisk patient inbringar inga fortsatta inkomster för Big Pharma och eftersom allt är uppbyggt efter konceptet maximal ekonomisk vinning på bekostnad av människornas hälsa så är det hela inte speciellt konstigt.

    Skulle vi inom alternativmedicinen göra likadant vore vi inom kort arbetslösa men inom skolmedicinen är det helt okej!
    Vad ska man kalla en sådan här syn på hälsan?
    Jag betecknar det som kvacksalveri!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.