Homeopatiakuten är igång – nu kan akut sjuka välja vårdsätt

2
1071

Artikel av Margot Granvik

personalen
Homeopatiakuten kommer att bemannas av en grupp homeopater som arbetar i par.

 

På Krukmakargatan på Södermalm i Stockholm, en stenkast från Mariatorgets tunnelbaneuppgång, finns sedan 14 år Salve Hälsocenter. Och här finns sedan igår – tisdagen den 7 januari 2014 – också en akutmottagning för homeopatisk behandling.

I behandlingsrummet ligger medicinerna fortfarande i lådor, men inom någon dag ska både medicin- och journalskåp vara på plats. I övrigt är allt klart för att ta emot patienter som ska kunna droppa in utan att boka tid, varje eftermiddag måndag till torsdag.

Akutmottagningen kommer att vara bemannad av två homeopater som samarbetar kring varje patient.

Syftet är att göra det möjligt för människor som drabbas av akuta problem att välja vilken sorts vård man vill ha. Lika gärna som man går till en vårdcentral för att få akut hjälp, ska man kunna gå till homeopatiakuten.

Mångårig erfarenhet

Tanken på en mottagning för akuta tillstånd har länge legat och grott hos Viveca Wilhelmsson som under 27 år haft en egen homeopatimottagning i Norrtälje, och som också är rektor för Medicaskolan, som är en av de två skolor som ger utbildningar inom klassisk homeopati i Sverige.

– De flesta patienter som går till en homeopat söker för kroniska besvär. Får de akuta problem har vi många gånger svårt att klämma in dem i våra uppbokade kalendrar. Ofta nödgas de då söka hjälp på den vanliga vårdcentralen.

– Men nu kan vi hänvisa till homeopatiakuten. Hit kan patienter komma utan att ha bokat in sig i förväg, måndag till torsdag mellan 15.00-19.00.

– Det är otroligt skönt att äntligen kunna erbjuda en möjlighet att få homeopatisk behandling vid akuta tillstånd. Det är också ett sätt att visa hur effektiv homeopati kan vara.

Lönsamt att bli frisk

Päivi Barsk, som till vardags har mottagning i Haparanda är en av de tre initiativtagarna och ägarna till homeopatiakuten.

Päivi_föreläser
– Vi har fått mängder av lyckönskningar, och kritik, berättar Päivi Barsk.

– Vår vision är att folk ska få upp ögonen för att de kan få hjälp. I stället för att gå till vårdcentralen när man har ont i öron, näsa, hals eller urinvägar kan man komma till oss. Vi ger inte antibiotika, utan vi ger den homeopatiska läkemedel som stärker det egna immunförsvaret så att man kan bli frisk på riktigt. Vi är ett alternativ för folk som själva vill välja vilken sorts vård de vill ha när de blir sjuka.

Hon pekar också på samhällsnyttan.

– Det kostar mycket pengar att vara sjuk, både för den enskilda, arbetsgivaren och samhället, och det kostar ännu mer att aldrig bli frisk!

Kan göra medvetna val

Den tredje delägaren, Carita Bramstedt, som är utbildad civilekonom, lyfter också hon frågan om den samhällsnytta som ligger i att få en behandling som leder till att en person blir frisk och inte upprepat behöver ta mediciner som kanske mest dämpar symtom.

– Homeopatiakuten ger folk möjlighet att göra aktiva val hur de vill bli läkta. Vi visar att det finns andra möjligheter till hälsa vid akuta besvär. Idag är det inte alla som känner till homeopati. Men hur ska människor kunna göra medvetna val om de inte vet att homeopati finns?, lyder Carita Bramstedts retoriska fråga.

– Genom homeopatiakuten sprider vi kunskap, erbjuder ökad tillgänglighet och ger patienter en möjlighet att välja.

Trettiotal intresserade

Till öppningsdagens olika aktiviteter kom uppemot ett 30-tal besökare. Bland annat fick de lyssna till korta föredrag, och de fick chans att möta homeopater och prata om och fråga vad homeopati handlar om.

Homeopaten Elisabet Balbo diskuterar med Ulf Lindgren (med ryggen mot kameran) som är en av delägarna till Salve Hälsocenter.
Homeopater diskuterar med Ulf Lindgren (med ryggen mot kameran) som är en av delägarna till Salve Hälsocenter.
Jenni_Costell_Eva_Annerbäck_Blomster (2)

Jenni Costell, homeopat, i samtal med Eva Annerbäck Blomster som droppade in på ett föredrag under öppningsdagen av homeopatiakuten.

Till öppningsdagens olika aktiviteter kom uppemot ett 30-tal besökare. Bland annat fick de lyssna till korta föredrag, och de fick chans att möta homeopater och prata om och fråga vad homeopati handlar om.

Till öppningsdagens olika aktiviteter kom uppemot ett 30-tal besökare. Bland annat fick de lyssna till korta föredrag, och de fick chans att möta homeopater och prata om och fråga vad homeopati handlar om.

 

– Men, har inte ni fått mycket kritik, undrade en deltagare under ett av föredragen.

– Jag har sett på internet att det var mycket skriverier, förklarar hon.

– Jo, blir svaret från Päivi Barsk. Men, vi har också fått väldigt mycket positiv respons och mängder av lyckönskningar.

Carita Bramstedt berättar att Sverige är unikt såtillvida att Sverige har lagar och regler som förbjuder homeopater att till exempel behandla barn under åtta år.

– Vi vill kunna arbeta som resten av världen och Europa. Vi vill kunna arbeta med sjuka människor oavsett ålder och sjukdom. Vårt mål är att vi ska få mer respekt och acceptans. Ett sätt att nå dit är att visa att vår behandling ger resultat. Därför kommer vi också att föra statistik och att dokumentera vårt arbete.

HA_initiativtagare

– Nu har akut sjuka människor i Stockholm fått ökade möjligheter att välja vilken sorts vård de vill ha, förklarar trion bakom den nyöppnade homeopatiakuten i Stockholm. Fr v Päivi Barsk, Viveca Wilhelmsson och Carita Bramstedt

 

Utöver de tre initiativtagarna kommer homeopatiakuten att bemannas med fler homeopater, som alla har dokumenterade utbildningar i homeopati samt basmedicin.

Text och bild Margot Granvik