Homeopati för tandsprickning ifrågasatt av amerikanska läkemedelsverket FDA

8
852

 

Der homeopatiska medlet, mot tandsprickning, Hyland´s Teething Tablets, har enligt amerikanska läkemededelsverket FDA orsakat epilepsi, andningssvårigheter och även dödsfall.

Ämnet som anses ha orsakat sjukdomsfallen är belladonna i potens 12 X. Vilket innebär att 0.0000000000002 mg belladonna, som en tablett innehåller och i procent räknat 0.0000000000003% har orsakat allvarliga biverkningar, i alla fall om vi ska tro på FDA. Men viktigt att veta är att homeopati är energimedicin, och det är inte mängden fysisk substans som räknas.

FDA menar att mellan 2006 och 2016 har det kommit in 370 rapporter om att barn har fått biverkningar av produkten. Företaget Hyland´s som tillverkar och sålt läkemedlet sedan 1945, säger att produkten är säker och menar att FDA inte har kunnat bevisa något samband alls mellan barnens symptom och Hyland´s Teething Tablets.

Trots att FDA skriver att medlet saknar effekt (för det är klart att de måste skriva så) varnar de föräldrar att barn kan få epilepsi, andningssvårigheter, muskelvaghet eller andra problemt.

Frågan är, hur tänker de inne på FDA egentligen?

Om nu medlet har skapat biverkningar? Vad är det då som har orsakat det? Kan verkligen Calcarea phos, coffea, chamomilla i 6X potens samt  belladonna i 12X potens skapa allvarliga biverkningar och till och med dödsfall? Och om det stämmer att detta har hänt, då är ju homeopatiska medel mycket mer potenta, än vad homeopatins motståndare tror. Homeopati är energimedicin och det är inte mängden fysisk substans som räknas. Enstaka barn kanske är känsliga för något av energierna i medlet. Om astronauten Fuglesang reagerade på ett medel med sluddrigt tal, då kan förstås även ett barn få sidoeffekter, men dödsfall av ett homeopatiskt medel, är inte troligt.

Hyland´s teething tablets har använts av många nöjda föräldrar under 70 års tid, men nu har företaget bestämt att sluta sälja produkten i USA.

Astronauten Christer Fuglesang, var killen som tillsammans med VoF (skeptikerföreningen vetenskap och folkbildning) tog överdos av det homeopatiska sömnmedlet Coffea Alfaplex i Almedalen 2011. Meningen var att att han efter ”överdosen” skulle sitta i direktsänd TV-debatt och raljera om att han inte hade dött. Men problemet för VoF var att Fuglesang blev påverkad av medlet. Grabbarna i VoF hade gjort misstaget att ta ett komplexmedel. Detta ökade risken för att någon av skeptikerna skulle påverkas av något av medlen som ingår i Coffea Alfaplex. Oturligt för VoF så var det flaggskeppet astronaut Fuglesang som blev påverkad, och som sedan på direktsänd debatt satt och sluddrade och vevade med armarna och kunde inte prata ordentligt. Den som inte sett videon eller vill se om den, kan se den här >>>

Text: Marina Szöges

Källa: http://www.hylands.com/products/hylands-baby-teething-tablets

8 KOMMENTARER

 1. En hypotes kring vad som gått snett med Hyland’s teething tablets är att tillverkningen av produkten inte höll måttet, att mellanstegen i spädningsprocessen inte blandades ordentligt och att slutprodukten därför innehöll för stora mängder Belladonna och orskade biverkningar.

  • Det skulle kunna vara en orsak, men att ett företag som tillverkar homeopatiska läkemedel skulle klanta till det på detta sätt, skulle förvåna mig. Det finns ju heller ingen vits med att ha för mycket belladonna, för varje person som är insatt vet ju att effekten blir ju knappast bättre att ha för mycket fysisk belladonna i pillren. Tvärtom det finns ju enbart risker med det. Enligt FDA så har de hittat mer belladonna i produkten än vad som ska vara där. Men jag såg ingen mängdangivelse utan bara litet svepande uppgifter. Jag känner litet lukten av att FDA ägnar sig åt häxjakt tyvärr. Men å andra sidan, har man som jag befunnit sig i branschen en tid så blir man litet överkänslig mot konstigheter, för vad är sant och vad är falskt, i detta?

   DET man önskar är att denna negativitet som pågår i västvärlden mot homeopatin tonades ned och en mer välvillig framtoning kom i dagen istället. Svenska Läkemedelsverket, har med tanke på alla förslavande och försvårande lagar som ramlar ned från Regering, Riksdag och EU, en så välvillig attityd det går. Men det jag önskar är att vi kunde lita på våra svenska myndigheter och då inkluderar jag hela rasket, att de vill oss väl, men så länge känslan är att det kanske sitter personer i toppen som har intresse av egennytta så kan man inte känna tillit.

   Ett slående exempel på missbruk från höga herrar, politiker och vetenskap är ”homeopatistudien” från Australien som kom ut får några år sedan, som enbart är framfuskad, men som används av skeptiker som ytterligare ett bevis som de använder som ett slagträ mot homeopatin.

 2. Googlar vidare och ser att FDA bekräftat förhöjda halter Belladonna i produkterna:

  https://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm538684.htm?source=govdelivery&utm_medium=email&utm_source=govdelivery

  Du får tro vad du vill om FDAs arbete men du måste också ha i åtanke att homeopatiska läkemedel i USA klassas som kosttillskott och inte granskas av någon myndighet innan de släpps på marknaden. I mitt jobb (utredare av homeopatiska lm på Läkemedelsverket) har jag tyvärr sett flera exempel där företag önskar registrera så låg spädning det bara går. Oseriösa företag finns nog tyvärr i alla branscher.

  Angående hur myndigheterna i Sverige arbetar så vill jag gärna tro de ”skandaler” som briserat de senaste åren är knutna till individen det berör och inte hela myndigheten. Oseriösa vinsthungriga individer finns i alla branscher likväl som oseriösa vinsthungriga företag. Men i grund och botten är min erfarenhet att myndighetspersoner vill gott. Reglerna sätts för att skydda samhälle och individer och på myndigheterna gör vi vårt bästa för att se till att de efterlevs.

  • Ja Sandra, en av dessa individer som gör gott är du. Du har vad jag har förstått alltid gjort det bästa, efter förutsättningarna. Jag har ingenting emot en reglering, men när det som det gjorde tidigare i ett förslag att det skulle kosta 90 000 kr att registrera ett homeopatiskt läkemedel. (Tack och lov blev detta inte verklighet, utan det blev en mindre höjning bara) Eller som nu ett nytt förslag, den här gången handlar det om en fördyrande process där tillverkarna ska märka förpackningarna med blindskrift. En helt ologisk åtgärd som enbart syftar till att försvåra, och ger ingen nytta, för en person med nedsatt syn, kan garanterat få hjälp av en släkting eller hemtjänsten eller homeopaten, att inta rätt homeopatiskt medel. Dessutom eftersom homeopati säljs utan indikation och anses ofarligt, kan man undra vad som är vitsen med att märka förpackningarna med punktskrift.

   Alla sådana här saker som stup i kvarten ramlar ner på homeopatin, i Sverige och övriga västvärlden, fast Sverige är värst, kan väldigt lätt få mig och flera med mig, att inse att det finns någonting mörkt som arbetar emot homeopatin, i stora delar av världen.

   Men att registrera i låg spädning, måste väl också ha att göra med vilket medel det handlar om? T.ex nat-m eller silicea eller något liknande, kan ju inte vara farligt att registrera i lägre potenser än 6, men andra tillexempel ars eller bell bör man ju absolut ha en högre utspädning, så det inte blir reaktioner på den fysiska materiien.

   • Utan bakgrund kan ”nya” förslag ofta verka ologiska och tagna ur luften även om det sällan är så. Avgiftsförslaget lägger vi alltid på förfrågan från Socialdepartementet baserat på den tid det tar att utreda/handlägga ärenden av en viss typ. Sedan är det departementet som bestämmer vilken avgiften faktiskt ska bli.

    Blindskrift har egentligen varit ett krav i EU-direktivet för alla läkemedel i många år redan, även för homeopatiska läkemedel, men eftersom vi inte har uppdaterat läkemedelsverkets föreskrifter för homeopatiska läkemedel sedan 2006 har det inte varit uppenbart att det gäller även här. Men när vi nu uppdaterar Läkemedelsverkets föreskrifter så blir det tydligare för både Läkemedelsverket och tillverkarna att regeln gäller för homeopatiska läkemedel också.

    Syftet är aldrig att försvåra eller förhindra. I grunden ligger alltid patientsäkerheten, liksom i frågan om låga spädningsgrader. Visst är det som du skriver till stor del ursprungsmaterialets giftighet som avgör vilken spädningsgrad vi kan tillåta men vi har ju också den lagstadgade begränsningen att inga produkter får registreras som innehåller mer än en tiotusendel av modertinkturen, vilket ofta motsvarar en D4, oavsett hur ofarligt medlet är.

    • Men även om syftet är aldrig att försvåra och förhindra, så är det ju just det blir, när den ena bestämmelsen efter den andra införs. Det blir en fördyrning och resultatet blir att vi lider brist på homeopatiska läkemedel i Sverige.

     Läkemedelsverket som pratar om patientsäkerhet blir själv en orsak till att patientsäkerheten äventyras. För om det är som du skriver att det finns oseriösa tillverkare, då är ju en reglering bra. Men om det regleras in absurdum så att massor av viktiga homeopatiska läkemedel försvinner och de inte längre går att köpas i Sverige, kommer ju patienterna själva köpa homeopatiska medel från utlandet.

     Dessutom homeopatiska medel går också att tillverka hemma. Resultatet blir kanske inte exakt den potens man tror, men fungerar troligen ändå. Garanterat att våra myndigheter inte vill ha det så, och inte jag heller, men det är faktiskt så det kan bli om politiker och myndigheter inte tar sitt förnuft till fånga.

     Om Läkemedelsverket anser att reglering och kontroll är viktig för patientsäkerheten så borde ni ju tycka att det är väldigt dåligt om folk istället blir tvungna att köpa från utlandet, alternativt tillverka själva. Hur går det då med LVs tänk vad gäller patientsäkerheten?

     Norge valde att gå en annan väg än Sverige. Där kostar det bara 1000 kr att registrera homeopatiska läkemedel, mindre än en fjärdedel av Sveriges kostnad. De kommer också ha en enklare registreringsprocedur om jag förstått rätt. Blindskrift? ja inte kommer de behöva lyda EU i alla fall. Norge har dessutom alltid haft en mjukare attityd mot alternativmedicinen än vad Sverige har haft och fortfarande har.

 3. Betr. Marinas kommentar 17 mars kl.11.23: ”Ett slående exempel på missbruk från höga herrar, politiker och vetenskap är ”homeopatistudien” från Australien som kom ut får några år sedan, som enbart är framfuskad, men som används av skeptiker som ytterligare ett bevis som de använder som ett slagträ mot homeopatin..”

  Kan den studien ha ngt att göra med E Ernst (känd Skeptiker) som i UK blev (ö-)känd för att han bl a ljugit om sina kvalifikationer – och dessutom stod bakom tvivelaktiga ’studier’ pga att han hade för vana att utelämna positiva resultat och förvränga annat..?

  När det gäller läkemedelsverkets arbete för att ”..skydda samhälle och individer..” finns det betydligt farligare ämnen att undersöka i skolmedicinens ’läke’medel – om man nu verkligen vill ”..skydda samhälle och individer..” — Ska man tro allt man hör och läser om skadliga biverkningar, fuskstudier och böter, kan man verkligen undra om inte detta verk går industrins ärenden – snarare än att ”..skydda samhälle och individer..”

  • Ja Maine, vi granskar naturligtvis ALLA läkemedel innan de får sättas på marknaden. Kraven på effekt och säkerhetsstudier är ju betydligt högre för koncentrerade läkemedel än för homeopatiska.
   När det gäller vår opartiskhet pågår hela tiden arbetet. Några exempel är att varje anställd redovisar årligen aktieinnehav i branschen och nyanställda från industrin har en karantänperiod då de inte får ta några ärenden relaterade till sin förre arbetsgivare.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.