Homeopati eller antibiotika? – Du kan välja

1
861

 

kolibakterierEn antibiotikakur kan påverka tarmfloran i upp till ett år visar en färsk studie där svenskar ingick. Antibiotikaresistensen ökar också. Det finns dock alternativ.

–  Korrekt homeopatiskt läkemedel kan snabbt läka ut många akuta besvär, säger Viveca Wilhelmsson.

Användningen av antibiotika i Europa ökar, skriver DN den 17 november. På fem år har användingen ökat från 20,1 dagsdoser per tusen invånare till 21,6 dagsdoser. Under de senaste fyra åren har spridningen av de flesta resistenta bakterier också ökat. En tydlig trend enligt DN är att den typ av antibiotika som sätts in mot resistenta bakterier ökar.

Slår ut tarmflora

En antibiotika-kur kan störa mångfalden av mikroorganismer i tarmen så länge som upp till ett år. Detta enligt forskaren Egija Zaura, PhD. Hon är docent i oral mikrobiell ekologi vid ett center för tandvård i Amsterdam. Hon blev förbryllad över att tandläkare fortfarande regelbundet förskriver antibiotika för patienter före operationer, till exempel innan en hörntand ska dras ut.

I en dubbelblind studie undersökte Zaura och hennes kollegor friska vuxna deltagare från Sverige och Storbritannien. Totalt 66 personer randomiserades (lottades) till att få behandling med antingen en av fyra olika sorters antibiotika – ciprofloxacin, klindamycin, amoxicillin eller minocyklin – eller placebo.

Stor skillnad före och efter

Forskarna undersökte avföring och saliv hos deltagarna vid start, omedelbart efter antibiotikakuren, samt en, två, fyra och tolv månader efter avslutad antibiotikakur. De identifierade bakterier i 389 fekalprov och 391 salivprov.

Den största skillnaden i mångfalden av bakterier är före och efter en antibiotikakur. Deltagarnas avföringsprov visade att mängden tarmbakterier minskade. Även fettsyran

butyrat minskade. Butyrat produceras av bakterier i tarmarna och hämmar inflammationer och att cancer bildas, samt motverkar stress i tarmen.

Mikrobiomet (en samling bakterier som lever på en avgränsad plats) i tarmen reducerades signifikant under upp till fyra månader för deltagare som fick klindamycin och upp till 12 månader för dem som tog ciprofloxacin. Deltagare som fick amoxicillin hade ingen signifikant effekt på bakteriemångfalden i tarmen.

Bakteriefloran i munhålan gick tillbaka till det normala långt snabbare än tarmen.

Vi står inför ett vägval

Även världshälsoorganisationen, WHO, pekar på att antibiotikaresistensen kan bli ett stort framtida hot mot vår hälsa.

– Vi står inför ett vägval, säger en av initiativtagarna till HomeopatiAkuten på Södermalm i Stockholm. Viveca Wilhelmsson menar att det för en hel del besvär finns alternativ till antibiotika:

– Rätt valt homeopatiskt läkemedel kan snabbt påverka även aggressiva akuta besvär som

urinvägsinfektioner, förkylningar, influensa, hosta och bihåleinflammationer.

Hjälper vid virusinfektion

– Med homeopati kan man dessutom även behandla virusinfektioner, eftersom den homeopatiska läkekonsten stärker individens immunsystem. Visst kan antibiotika behövas ibland. Vi säger inte nej till antibiotika, men överförskrivningen av antibiotika skapar enorma hälsoproblem globalt sett.

Lördagen den 28 augusti kl 14:30 kan du höra grundarna till HomeopatiAkuten berätta om vad homeopati kan göra vid akuta besvär, och vad du kan göra för att bidra till att minska antibiotikaresistensen.

Allt för hälsa på Älvsjömässan. Sal A9

Här kan du läsa mer om föredraget på Allt för hälsa 2015 >>> 

Läs mer om studien här >>>

 

 

Före och efter homeopatisk behandling

 

Skärmavbild 2015-11-23 kl. 22.12.19

 

 

 

 

 

 

Ögoninflammation i samband med förkylning. Inom ett dygn från påbörjad homeopatisk behandling var ögat återställt. Efter ett par dagars ytterligare behandling var personen helt frisk från sin infektion.

Text: HomeopatiAkuten

 

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.