Dr Åsa svarar homeopat Bert Breuker ”Homeopati saknar effekt…legitimerad personal kan inte rekommendera kanelbullar för migrän”

17
1046

Bert Breuker sade på fredagens Ring P1, att i Holland kunde han arbeta både som sjukgymnast och homeopat, men i Sverige är det omöjligt eftersom legitimerad personal inte får arbeta med homeopati.

Sverige är det enda land i hela europa som förhindrar vårdpersonal att rekommendera alternativmedicin till patienter och det tycker Bert är både märkligt och synd. Tråkigt för patienterna då de inte får den hjälp de behöver.

Nu har Dr Åsa reagerat och skriver debattinlägg på Ring P1.

”Jag, som legitimerad läkare, reagerade på Bert Breukers inlägg i fredags ang homeopati. Varför legitimerad sjukvårdspersonal inte får rekommendera alternativmedicinska behandlingsmetoder som saknar vetenskapligt stöd, är av säkerhetsskäl”

Hon menar att patienterna har rätt att veta att vården inte är ett ”experiment från vårdgivarens sida” utan måste vara ”undersökt i vetenskapliga studier” Vidare skriver hon att det inte finns några studier som visar att homeopati har effekt.

>Men där har dr Åsa helt fel. Faktum är att det finns massor av forskning som visar att homeopati fungerar.

Sedan på slutklämmen säger hon: ”Men munkavel föreligger inte på sjukvårdspersonal för sånt som funkar utan större risker. Däremot kan vi inte ha legitimerad personal som rekommenderar kanelbullar för migrän. Det skulle föra oss tillbaka till medeltiden”

Hon gör en märklig och tarvlig antydan, att homeopater använder kanelbullar i sin praktik och de örtkunniga helarna på medeltiden botade sina patienter med bullar. – Helt taget ur luften.

Det finns ett femtiotal artiklar att läsa här, för den som är intresserad av information om homeopatins effektivitet.

Dr Åsas blogg

17 KOMMENTARER

 1. Att Dr åsa uttalar sig om homeopati och tror att det har med kanelbullar att göra visar bara att läkarlegitemering och utbildning inte har någonting med intelligens att göra. Däremot arrogans när man tar sig ton i ett ämne man uppenberligen inte vet någonting om – mycket vetenskapligt!

  • Håller med, både okunnig och arrogant. Det minsta man kan begära är att de som kritiserar homeopatin, åtminstone visste vad de pratar om.

   • Alleles riktigt, men det är från och med nu jag har börjat. Har alltså inte gjort det tidigare för dig. Dina inlägg har en grälsjuk ton och tillför absolut ingenting.

 2. Jag håller med Er !
  Makalös arrogans och okunnighet !
  Jag tycker det är diskriminerande att svenska läkare som är intresserade att använder alternativa behandlingsmetoder får inte göra det. Kan inte EU vara behjälplig ? Som EU-medborgare har väl svenskarna samma rättigheter som alla andra Europäare, eller?
  Ännu ett exempel, att Homeopatin fungerar:
  Mitt barnbarn 8, fick blödande eksem från huvud till tå med 4 månader. Skolmedicinen hade bara kortison och antibiotika att bjuda på. Som tur fanns ” små vita sockerpiller” ! Han har aldrig behövd använda sig av skolmedicinens erbjudande, fast föräldrarna blivit hotat att anmälas via BVC. Efter han hade fått dem där ”sockerpillarna” hade eksemet försvunnit efter en relativ kort tid. Men kanske han bara har inbillat sig detta ? Skulle väl Dr. Åsa säga.

 3. Och kommentarerna här visar ju på lika låg intelligens bland er förespråkare om ni tar Åsas parallell med kanelbullar så bokstavligt! Inte undra på att debatten inte lyfter…
  Man kan argumentera för att Åsa i detta fall är oinformerad (även om jag inte tror det) och arrogant – men att angripa hennes liknelse gör er bara till komiker!

  • Problemet för doktor Åsa är att liknelsen är helt tagen ur luften och saknar fullständigt ett samband med det hon kritiserar.

  • Det finns tydligen så många som har haft positiva erfarenheter av alternativa behandlingsmetoder resp. har fått hjälp där skolmedicinen inte hade förmågan att hjälpa. Bland läkarna finns tyvärr många som hånar ofta på ett elakt sätt dem behandlingsmetoderna som de anser som icke ”vetenskapligt beprövade”. Samtidigt blir också de som utöver alternativmedicinen förolämpade. Får man göra så bara för att man inte är informerad ? Är man oinformerad ska man inte uttala sig på ett sånt sätt som Dr. Åsa gjorde för då låter det helt enkelt arrogant och okunnig. Hennes kommentar känns som ett slag i ansiktet mot alla som har blivit hjälpta av alternativmedicinen. Är alla dessa människor inte trovärdiga? Varför tar ni inte någon som har fått positiv respons av icke skolmedinska behandlingsmetoder på allvar? Ni kan inte jämt tolka effekterna som placebo el. inbillning. T.ex. barn och djur kan man inte lura med ”kanelbullar”. Hur funker altså alternativmed. på dem, tror ni ? När börjar ni motståndare äntligen bepröva am`s effekter med vetenskåpliga metoder, el. är ni rädda för resultaten ?

   • Ja, det är mycket märkligt. Kritikerna kräver vetenskapliga bevis, men när de får dem påstår de att de är dåligt gjorda, för små, inte placebokontrollerade osv osv. Troligen finns inga bevis i hela världen som kan få dem på andra tankar.

    Att miljontals människor har blivit botade av homeopatisk medicin är heller ingenting som övertygar dem. Jag håller med dig Christel det är som ett slag i ansiktet på de miljontals som blivit friska av homeopati, att man inte tror på dem. Det är mycket märkligt att de så galant som de ändå gör, förklara att miljontals människor har inbillat sig att ha blivit friska och kalla det för placebo.

    Och förresten om massor av människor blir friska av en placeboreaktion av homeopatiska läkemedel borde det ju ändå vara någonting som sjukvården borde titta litet närmare på. Vad är det som har hänt när den som ansågs kroniskt sjuk helt plötsligt blev frisk efter några besök hos homeopaten.

    Nej, det bryr man sig inte om. Den människa som tillfrisknar på ett felaktigt sätt, med en icke godkänd metod, får inte uppmärksamhet inom, vetenskapen.

    • De forskningsartiklarna du länkat till går inte att dra några slutsatser utifrån, eftersom precis som du säger, så saknar de antingen placebogrupper, kontrollgrupper, randomisering och dubbelblind. En seriös studie har allt detta, eftersom det, som jag sa, inte går att dra slutsatser annars. De vetenskapliga studier som haft just detta har inte visat att alternativmedicin har någon signifikant effekt jämfört med placebo. Dessa studier länkar ni dock gärna inte till.

     * Utan placebogrupp kan man inte veta säkert att alternativmedicinen har en större effekt än människans förmåga att ”lura” sig själv med endogena opioider (placebo-effekten kan blockeras med opioidantagonister).
     * Utan kontrollgrupp kan man inte dra slutsatsen att behandlingen är bättre än ingen behandling alls. Människan har ju en självläkande förmåga, som du säkert känner till.
     * Utan randomisering kan man inte dra slutsatser att de olika gruppernas skillnader i effekt inte beror på skillnader i gruppernas sammansättning.
     * Utan dubbelblind kan noceboeffekt uppstå, eller avsaknad av placeboeffekt, bara för att läkaren inte tror på medicinen han ger till patienten. Detta har man visat med vetenskapliga studier.

     Alla läkemedel som man ordinerar i sjukvården har granskats med dessa metoder, så varför kan man inte kräva att även alternativmedicinen ska bevisas effektiv på samma sätt? Kom snälla med ett intelligent svar på detta.

   • Allt gundar sig på rädsla för dessa som försöker förlöjliga Homeopatin och dess verkan. Varför ökar Homeopatin hela tiden, därför att människor börjar få upp ögonen för denna fina behandling som Homeopatin har. Vi hjälper människor att bli friska, detta finns inte inom den sjuka vården. Jag vet vad jag pratar om, har själv arbetat inom den sjuka vården i väldigt många, år i dag arbetar jag med frisk vård, sedan 11år tillbaka har jag arbetat som Homeopat och får fantastiska resultat på mina behandlingar genom Homeopatin, detta säger allt. Du måste se helheten i dina behandlingar, det är så vi arbetar vi Homeopater vi behandlar hela människan, det är därför vi får sådana fantastiska resultat.
    Homeopatin är framtiden för oss människor.
    Bliss Homeopat Inger

  • Och ditt inlägg visar på MYCKET STOR OKUNNIGHET!! …liksom Dr.Åsa som bara en förespråkare för läkemedelsindustrin.

 4. Vad Sverige behöver är Homeopati, tänk på alla människor som dör utav läkemedel, kemiska mediciner i kroppen säger väl allt, vem vill ha detta.
  Skaffa er kunskap om det underbara som Homeopatin har. Behandlar hela människan.
  Positiva vibbar Homeopat Inger

 5. Har varit inne och läst på hennes blogg det handlar om att synas att vara en kändis.
  Tydligen har hon blivit en känd person och tror att hon kan säga vad som helst utan att ha grund för det hon säger okunskap kallar jag detta, smaklöst utav henne.
  Homeopat Inger

 6. Svenska läkare, skeptiker m.fl. förstår inte för att de inte VILL förstå! De är inte intresserade de vill bara få bort alternativmedicinen från det här landet. Ser ni inte det på hur de beter sej? Det är ju helt uppenbart. Ni kan slänga fram hur mycket evidens ni vill det ändrar inget för dessa människor. Fokusera istället er energi där den har chans att göra någon nytta, t.ex på Miljöpartiet. Mp vill tydligen att sveriges skolmedicinare ska få rätt att använda alernativmedicin. Men om det skulle bli verklighet kommer de att konkurrera med alternativare på väldigt orättvisa vilkor då deras behandlingar är kraftigt subventionerade, medans ni kommer att stå utanför vårdsystemet som idag. Ja ni kanske t.o.m beläggs med yrkesförbud och får sluta med homeopati helt och hållet. Är det bra?
  Ni borde vara mer uppmärksamma på detta så ni inte sågar av den gren ni sitter på med Mp’s politik!

  • Jag håller med det finns en fara med att läkare få börja använda homeopati. De kommer nämligen upptäcka att det fungerar och Sverige har en lång tradition som sträcker sig ända tillbaka till 1600 talet att jaga alternativmedicinare. Socialstyrelsen startade 1663 under namnet Collegium Medicum med det uttalade syftet att övervaka alla läkare samt få bort den tidens alternativmedicinare, kloka gummor och kloka gubbar.

   Fem år efter att Collegium Medicum startade började den största häxptosessen i Sveriges historia då man avrätttade över 300 månniskor, många av dessa var läkekunniga.

   Backtoheaven verkar ha bra idéer, om du vill kan du väl höra av dig till DH så kan vi diskutera strategi. Vi som vill ha alternativmedicinen kvar, behöver träffas och diskutera vad vi skall göra åt detta. Andra som också är intresserade att diskutera frågan är också välkomna. Vänligen skriv in här: https://dagenshomeopati.se/kontakt/

 7. Hej, låt mig sammanfatta

  Enligt homeopatins resonemang avgör potensens spädningen ämnets ”styrka”. Vissa läkemedel är så extremt utspädda som en atom i solsystemet. Det borde då ge bäst effekt att inte ens ta läkemedlet alls vilket är helt absurt.

  Enligt det helt klart galna resonemanget att ”svagare betyder starkare” borde det ge bäst effekt att bara slicka på förpackningen. Nej, det är för starkt! Det borde vara tillräckligt att dricka vanligt kranvatten då detta tidigare kommer ifrån kiss från personer som tidigare tagit homeopatiska läkemedel.

  Det finns ingen ”grupp” skeptiker och mentalister, mer än det finns t.ex. en ”grupp” utlänningar, svenskar eller smålänningar. Det finns bara människor som förstår logik.

  Alla accepterade vetenskapliga undersökningar och papper som utförts på homeopati har visat på helt vanlig placebo effekt som ges av sockerpiller. Alla andra skojare som kallar sig för ”vetenskapsmän” är personer som utnyttjar svaga.

  Homeopati borde etiketteras ”DETTA ÄMNE HAR INGEN DOKUMENTERAD EFFEKT MER ÄN PLACEBO” och förbjudas att säljas i förpackningar som det står ”läkemedel” på.

  Vänliga hälsningar
  Nicklas

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.