Chockhöjning riskerar slå ut homeopatiska läkemedel

25
918

 

P1000252 (1)
Homeopatihylla i Östersund. Foto: Marina Szöges
Läkemedelsverket går med förlust. För att få full kostnadstäckning behöver man höja ansökningsavgiften för läkemedel.

Detta kommer att drabba de homeopatiska och växtbaserade läkemedlen extra hårt. Där registeringsavgiften för homeopatiska läkemedel riskerar att höjas med 2150%. från 4000 kronor till 90 000 kronor.

Om denna astronomiska höjning går igenom, kommer från och med 2017 inga fler homeopatiska läkemedel kunna registreras i Sverige. Det kommer helt enkelt att kosta för mycket.

Det kommer också blir svårare att registrera växtbaserade läkemedel, alltså örter, där registreringskostnaden är tänkt att ökas från 100 000 kronor till 300 000 kronor.

Om Läkemedelsverkets ökning från 4 000 kronor till 90 000 kronor går igenom kommer homeopatin i Sverige drabbas hårt. Inga fler homeopatiska läkemedel, trots ett stort uppdämt behov, kommer att kunna registreras. Nu är endast några hundra registrerade av alla tusentals som fanns innan registreringstvånget inträdde. Hoppet att kunna registrera fler nödvändiga homeopatiska läkemedel kommer att grusas om Läkemedelsverket höjer registreringsavgiften. Men om ingen höjning sker och det fortsättningsvis kostar ”bara” 4000 kronor att registrera homeopatiska läkemedel, finns möjlighet för homeopatin i Sverige att få tillbaka många av sina viktiga homeopatiska läkemedel.

Länk till Läkemedelsverkets skrivelse: https://lakemedelsverket.se/upload/nyheter/2014/Avgiftsf%C3%B6rordning-skrivelse-2014-03-12.pdf

Text: Marina Szöges

25 KOMMENTARER

 1. registreringskostnad ???? de måste väl vara fel en registreringskostnad är väl en kostnad för att registrera något och de borde ju vara en timkostnad för vad de tar i tid och kostnaden ska bli 300 000 e de dumma eller totalt korkade ?

  • Tydligen lägger Läkemedelsverket ned mycket jobb på att kontrollera att homeopatiska och ört-läkemedel är ofarliga. Etiketter kontrolleras också, varför kan man undra. Vad jag förstår så är det massor av papper som ska plöjas igenom. Det är så mycket att göra så det kostar 90 000 för homeopatiska läkemedel och 300 000 för örtmediciner.

   Det står i läkemedelslagen att homeopatiska läkemedel får registreras som homeopatiska läkemedel om de är tillverkade enligt godkänd farmakopé och ”utspädda” tillräckligt mycket så de är ofarliga. Det borde ju räcka med det, kan man tycka, men sedan ska det hanteras dokument i en sådan omfattning så det ska kosta 90 000 kronor för varje homeopatiskt medel och 300 000 för växtbaserade läkemedel. Orimligt att anse att det är ok att ta så bra betalt för en kontroll som varken homeopater terapeuter och deras patienter/klienter inte har bett om.

   En registrering, ja det är ok om myndigheter vill det, men den får inte syfta till att sänka branschen.

 2. Det är en attack mot alternativmedicinen. Vilka personer ligger bakom? Voffare sannolikt. Vi beöver protestera!

  • Enig det er attack mod den Alternative Medicin og helbredelse i det hele taget. Den etablerede Medicinal industri tjener uetisk på at folk er syge og de bliver ved med at være syge – tænk f.eks. på gigt medicin, der har bivirkninger der beviseligt giver mavesår hos mange patienter, som så kræver mavesårsmedicin med nye bivirkninger der kræver ny medicin osv. osv. En skrue uden ende, og det er også meningen, for formålet er at tjene penge, og helst så mange som muligt. Folk er nu begyndt at vågne op i Danmark og indser at hele denne korrupte Medicinal Industri opsluger 2/3 af hele Sundhedssektoren i DK – så vi ikke har råd til ordentlig pleje af patienter, men må skære ned på bla. sygeplejepersonale. Uetisk. Håber I er vågne i Sverige og standser disse undergravende tiltag mod den Alternative Helbredelse – jeg er selv blevet kureret for en slem sygdom via Homøopatisk Medicin, så ser dette som et anslag mod patienterne især, derfor håber jeg I svenskere protesterer kraftigt!

 3. Detta kan aldrig få hända! Är läkemedelsverket helt i händerna på läkemedelsföretagens hänsynslösa girighet. Människornas hälsa och rätt att få bestämma själv över den, bryr man sej inte om. Något för uppdrag granskning verkligen!!!!

 4. Läkemedelsverket borde ha koll på just läkemedel, jag har nyligen drabbats oförskyllt av två så kallat säkra läkemedel. Amlodipin orsakade sådan smärta i mina ben att jag var handikappad och förvisad till stillasittande, Simvastin förvandlade mig till eunuck. Båda skadorna ger nu långsamt med sig eftersom att jag slutat att ta dessa läkemedel.

 5. Det har blivit svårare att köpa kosttillskott direkt från USA nu, LMV har gett tullen i uppdrag att kolla mer och stoppa införsel. Tydligen får inte probiotika nämnas på hemsidorna. Verkar vara en samlad aktion, läkemedelsindustrin ligger antagligen bakom eftersom det just nu pratas enormt mycket om just probiotika och tarmbakteriers positiva verkan.

 6. Vad är Läkemedelsverket rädd för? De bevisar bara för hela världen sin egen rädsla för det som verkligen fungerar och är fullt lagligt in andra länder.
  Jag ber Svenska Regeingen tänka över detta för går det igenom kommer fler och fler svenskar söka sjukvård i andra länder och svenska Landstinget kommer gå i konkurs. Är det vad som önskas? Ett Sverige i ännu sämre Ekonomi? Tänk noga hur landstinget redan går på knäna. Samarbete är vad som behövs, utbilda Läkemedelsbolaget så de ej behöver vara rädd precis som man utbildar människir inom kultur och religion.

 7. De borde lägga pengar på att kontrollera livsfarliga mediciner istället! Detta handlar bara om att homeopatin är en konkurrens mot Läkemedelsbranschen som förlorar pengar när folk blir friska på alternativmedicin.

 8. Medan vita döden inalidiserar, ger massor av biverkningar. Gör oss ännu sjukare än vi egentligen är får oantast fortsätta sin härjningar uta större protester från läkemedelsverket. Att läkemedel orsakar 3000 dödsfall och 25000 livslånga men per år endast i Sverige anses”normalt….” Medans hälsokost, örter och andra sedan tusentals år beprövade medel som bevisligen hjälper utan några som helst biverkningar förbjuds!!! Är dom ordblinda på läkemedelsverket? Nyligen gick ett dokumentär på kunskapskanalen om hur läkemedelstillverkarna lurade hela världen om behovet av statiner! !!!!! Inget av det dom påstod stämde. Men de tjänade miljarder på sitt lögnaktiga påstående. Till och med miljoner läkare trodde blint på deras lögner. Idag är 18 statiner indragna och får ej säljas. Kolla på FASS.

 9. Homeopatisk medicin är alldeles för billig. Läkemedelsverket verkar ha i uppgift att se till att man inte ska bli frisk för då tjänar inte läkemedelsindustrin pengar…
  Att höja avgiften verkar betyda att för många söker andra vägar idag än den vanliga traditionella vägen.
  Men mest av allt, vilken DUBBELMORAL. De sägs att homeopatiska läkemedel är overksamma/sockerpiller men i andra hand så är dom farliga!!!!???!!! Alltså hur ska man ha det??

 10. Detta har länge varit i planerna. Det handlar om den nya världsordningen. Förenta Nationerna, genom Codex Alimentarius, (detta codex startade 31 december 2009) handlar om att vi inte skall få behandla oss med alternativa mediciner och naturliga läkemedel. Bara i så låga koncentrationer att det antagligen inte kommer att hjälpa. Varför? Jag antar att det beror på att de globala läkemedelsföretagen vill ha större vinster.

  De har med vilje ökat kostnader för registrering, så att det kommer vara mycket svårt för mindre företag att kunna komma fram med vetenskapliga fakta om preparatet. I och med detta gallras fler företag bort. Tyvärr kommer det bli samma i hela världen, så det spelar ingen roll var vi bor.

  Just nu arbetas det mycket på att alla länder i EU skall följa detta schemat. Hög tid eftersom det gick igenom december 2009.

  I Australien där jag bor har regeringen redan pratat om att homeopatiska medel måste förbjudas. Allt har att göra med vad UN proklamerar. Checka också UNs Agenda 21 och Agenda 2030. Det kommer att bli förbjudet att odla sin egen mat, sälja den, eller byta den mot annat. Med andra ord måste alla äta GMO mat i framtiden och efter att allt har trätt i kraft. Om ni inte tror på detta så hoppas jag att ni själva söker sanningen genom internet. Allting finns dokumenterat. Mycket på engelska förstås, men det finns även en del svenska webbsidor med denna information. Sök även efter Dr Rima Laibow i samband med Codex Alimentarius.

 11. Motåtgärder är större kunskaper och fri spridning av dessa angående örters verkan, beredning och dosering. Sedan säljer man och använder man örterna i sin grundform, utan registrering som medicin. Precis som det började en gång i tiden. (Fuck you very much authorities and Big Pharma) 😉

  • En alldeles ypperlig lösning! Genialiskt! Oantastbar från ”välmenta” myndigheters klåperi och mutkolvar. Grattis Peller. Du förtjänar homeopaternas guldmedalj.

  • Ja vi kan använda våra kryddor, men Äkta, de som säljs,vanliga som kanel är ju farlig för levern. Bikarbonat kan användas på många sätt men då ska den vara aluminiumfri. Växten skvattran kan ge skydd mot fästingar m.m.

 12. Tur att man är gammal och förhoppningsvis dör av ålder och inte av vita döden. Jag kör, så länge det går med Kolloidalt Silver och mms. Sök gruppen på facebook. Vi är över 30.000 medlemmar. ALLA har blivit bättre eller helt friska från olika sjukdomar.

  • Där är jag också med.Tycker att Ionosil är fantastiskt. Sprejar på skador.Silvret går in på 30 sekunder. Tar även per os.

 13. Ja, jo, men om dom går med underskott, ska homoepatin stå för den kostnaden? Blir det inte tvärtom att folk slutar köpa när den höjs så mycket (jag har inte haft råd i nuläget) att dom får underskott ändå! Alternativet är att homoepatin säljer svart till folk eller ge sjutton i att registrera en ny produkt under ett år, hur ska dom då få medel till underskottet. Men det är ju fel av dom att höja så mycket när vanlig medicin knappt höjs, luktar diktatorisering om det hela

 14. Om detta utrotningsförslag får gehör tänker jag söka asyl i Tyskland som medicinsk flykting. De passar på när vi har en svag regering. Mörkermännen i Uppsala och föreningen Humanisterna gnuggar nu händerna.

  Ingrid Fröderberg

   • Du har tydligen inte förstått avsikten med att söka asyl. Jag vill sätta Sverige i skamvrån och skapa opinion. Förväntar mig att svenska stugsittare blir efterföljare.

    Ingrid Fröderberg

    • Förstår hur du tänker,men om man inte kan tyska! Är det inte bättre att ta tjuren i hornen och protestera högljutt, tills dom lyssnar. Borde göras så med svenska socialkontor och livsmedelsverk också, snacka om förlegade!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.