ArcanumSkolan vill höja homeopatins status

0
983

 

Torsdagen den 27 oktober 2011 tog jag tåget ner till rektor och homeopat Birgitta Williams i Brastad norr om Göteborg och gjorde ett besök på Arcanumskolan, Sveriges nu äldsta homeopatiskola

Arcanumskolan har sina rötter i Göteborg sedan 1970 och drivs av Birgitta Williams och Mats Ragnestad i Brastad ca 10 mil norr om Göteborg, ett stenkast från havet. Skolbyggnaden har renoverats och byggts om för att erbjuda studenter kostnadsfritt boende och undervisningslokaler med modern teknik tillsammans med bibliotek och studentklinik.

Birgitta Williams och Mats Ragnestad

Varje år startar en 3-årig yrkesutbildning i klassisk homeopati. Utbildningen följer European Central Council of Homeopaths’ (ECCH) riktlinjer för utbildning i klassisk homeopati tillsammans med studentklinik och handledning. ArcanumSkolan kvalitetssäkrar sina studenter. ArcanumSkolan har också utbildningar i djurakupunktur och irisdiagnostik

Birgitta och Mats är mycket engagerade i ArcanumSkolan.

– Vi tycker att utbildning är viktigt och har som ambition att ständigt utveckla utbildningen och har som ett av våra mål att erhålla högskolestatus.

– Vi tycker att det är viktigt med möjligheter för studenterna att arbeta interaktivt mellan seminarieperioderna och håller just nu på att utveckla en ny internetplattform (studentportal) för skolans studenter.

Birgitta Williams har nyligen avslutat sin master i homeopati (MSc) vid The University of Central Lancashire i England.

Birgittas examens arbete kommer att publiceras i en artikel. Hennes arbete handlar om homeopatisk behandling av barn under 8 år i Skandinavien och heter A cross-national study investigating the use of homeopathic treatment for children between 0 – 7 years of age in the Scandinavian countries.

Eftersom möjligheterna finns för homeopater att erhålla doktorsexamen i homeopati, så vill Birgitta uppmuntra homeopater till att studera vidare. Vi behöver mer forskning inom homeopatiområdet.
– Vi homeopater måste själva börja forska kring den homeopatiska läkekeonsten.

Birgittas studie visar bland annat på att vi som enda land i Skandinavien inte får behandla denna åldersgrupp, att homeopati är en säker behandlingsform för barn om de behandlas av välutbildade homeopater, att föräldrar väljer homeopatisk behandling för sina barn p.g.a. färre biverkningar och p.g.a. att de är besvikna på den konventionella vården.

Varje år arrangerar ArcanumSkolan internationella seminarier.

I år 11-13 november kommer Jeremy Sherr till skolan och undervisar om homeopatiska läkemedel, hur homeopatiska läkemedelsprövningar går till och om homeopatisk filosofi. Han kommer också att berätta om sitt aids-projekt i Afrika som han bedriver tillsammans med sin finska fru Camilla.

Seminariet inleds av Mattias Strelow som kommer att berätta om projektet ”Homeopater utan gränser” Syftet är också att starta en gren av Homeopater utan gränser i Sverige.

ArcanumSkolan har för närvarande ca 60 studenter.

Läs mer: ArcanumSkolan- Skandinaviska institutet för integrerad medicin. 

Text: Marina Szöges och Birgitta Williams

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.