Allt fler psykpatienter får elchocksbehandling

0
788

Expressen En undersökning som Sveriges radio-programmet Front har gjort visar att elchocksmetoden är mer accepterad – och vanligare än någonsin. År 2000 gjordes cirka 18 000 ECT-behandlingar i Sverige. Fem år senare hade siffran stigit till 40 000.

Elbehandling eller ECT, en förkortning för Electro Convulsive Therapy, används till patienter som är djupt deprimerande, psykotiska eller har onormala humörssvängningar. Patienten får elchocker i cirka 10 sekunder och vaknar några minuter efter att kramperna upphört. Det är vanligt med minneförluster i några dagar, till exempel att man inte kommer ihåg sitt namn. Många läkare vittnar om svårt sjuka patienter som blir radikalt friskare efter behandlingen.

Men många patienter vittnar om att de har fått allvarliga minnesstörningar, som kan vara i åratal. De kan glömma bort vad saker heter, hur de hade det på semestern, barnens uppväxt. En del får börja om från början i livet, eftersom merparten av minnet från livet före elchockerna är bortraderat.

Sjuksköterska: Elchocker skall inte ges!

På hemsidan, Människor som blivit skadade av elchocker, finns massor att läsa, hur människor mår efter att ha fått elbehandling. Peter U Larsson säger ”Syftet med denna sida är att visa de skadliga effekterna av elchocker. Jag har personligen varit i kontakt med mängder av människor som har fått sina liv förstörda av elchocksbehandling. Denna sida är en chans för dessa människor att göra sin röst hörd och få upprättelse” Läs mer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.