100 000 skadas och 3000 dör av vårdmissar varje år

7
964

 

images (3)En skada klassas som vårdskada om den orsakas av vården och var möjlig att undvika.

Häpnadsväckande 100 000 blir skadade varje år inom sjuk-vården. 3000 dör i onödan varje år. Och 1000 barn blir skadade inom vården bara i Stockholm Läns Landsting.

För de 100 000 som skadas varje år motsvarar den extra vårdtiden 630 000 vårddygn, till en kostnad av närmare sex miljarder.

Det går åt 1700 extra vårdplatser för att vårda alla vårdskadade patienter.

Över 8% av alla inlagda på sjukhus blir skadade i vården.

Det kostar 6 miljarder kronor att ge alla vårdskadade patienter den extra vård de behöver.

En fjärdedel av alla vårdskador beror på olämplig läkemedelsbehandling och det finns ett starkt samband mellan risken för biverkningar och interaktioner, samt hur många läkemedel som en person tar.

Läs också:
Larm om vårdskador i barnpsykiatrin
images (2)Unga patienter ”har drabbats av vårdskador och felaktig behandling”, står det i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Så små barn som tioåringar bältesläggs och behandlas med starkt beroendefram-kallande läkemedel, uppger en sjuksköterska i anmälan.

Vårdskador kostar samhället miljarder
imagesNära hälften av alla svenskar över 80 år tar fler än tio läkemedel under ett år.

 

När medicinerna togs bort piggnade Bengt till
130721-MF-BENGT101Bengt 74 hade diagnos parkinson och åt 23 olika mediciner. Han fick parkinsonmedicin, smärtstillande, lugnande och magmedicin. All medicinering stoppades den 19 april och nu blir Bengt friskare för varje dag som går.

Gulli vaknade upp efter 11 års medicinsk misshandel
gulliNär Gulli Johansson  var döende togs medicinen bort. Hon tillfrisknade på dödsbädden och gick från svårt dement till frisk på bara några dagar.

 

Källa:

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article12480839.ab

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:4g4UbUCspI0J:www.dn.se/sthlm/1000-barn-skadas-i-sjukvarden-varje-ar+&cd=18&hl=sv&ct=clnk&gl=se

https://www.vardforbundet.se/Agenda/Pressrum/Pressmeddelanden/3000-dor-varje-ar-av-vardskador/

hämta
Vetenskaplig och beprövad kompetens

 

 

 

7 KOMMENTARER

 1. Helt ärligt, räcker det med 100 000 som skadas?
  Ja allt är ju en tolkningsfråga, beaktar man hur många som knaprar piller och bara blir sjukare så blir siffran avsevärt mycket högre.

  Mycket bra artikel för övrigt, späckad med fakta om dagens ”sjukvård”!

  • Janne, exakt, men det är dessa siffror de går ut med, och det är illa nog. Men visst kan man befara att skulle statistik redovisas helt ärligt skulle det se ännu värre ut.

 2. Jag kommer inte från Sverige och nästan varje gång jag besöker en svensk läkare undrar jag varifrån fick dem midicinska kunskaper. Deras rekommendationer att blanda vissa mediciner ihop är verkligen otroligt kreativa. Man mår bara värre.
  Kvalificerad rådgivning på apoteket är inte bättre.

  • @Andrea
   Läkarnas ”kunskaper” kommer direkt från läkemedelsindustrins vinstintressen. Allt handlar enbart om att sälja in så mycket läkemedel som möjligt för att maximera vinsterna och hålla människor kroniskt sjuka så de inte får en chans att tillfriskna.
   Som du skriver, det är likadant på apoteken.

   Vill man bli frisk ska man hålla sig så långt från sjukvården man bara kan, de är tyvärr bara ute efter att göra människor mer eller mindre läkemedelsberoende.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.