”Vår medicinska behandlingsmetod är välbeprövad”

0
6476

”Vi behövs i den framtida vården”

När den konventionella sjukvården börjar gå på knä, samtidigt som allt fler människor söker hjälp, känns det rätt bra att kunna erbjuda en välbeprövad medicinsk behandlingsmetod, som kan bota allt från ryggont till anemi. Det tycker de åtta klassiska homeopater som precis är klara med sin fyraåriga utbildning.

Nyligen avslutade en grupp på åtta elever, från Haparanda i norr till Skåne i söder, en fyraårig utbildning i klassisk homeopati på Medica i Norrtälje.

Utbildningen är upplagd av den grekiska homeopaten George Vithoulkas och bygger på den tyska läkaren Samuel Hahnemanns teorier, samt empiri som utvecklats och fördjupats under de senaste 200 åren. För att bli diplomerad i klassisk homeopati krävs det även 60 poäng medicinsk baskunskap.

Vad är då klassisk homeopati?
– Det är en bevisat välfungerande medicinsk behandlingsmetod som stimulerar kroppens immunförsvar, förklarar Eva-Neta Strandnes från Stockholm.

– Jag gick själv till en homeopat för att få hjälp med ryggen och blev efter en tids behandling bättre. Då märkte jag att det också fanns känslomässiga blockeringar som hade bidragit till det ryggonda. De blev också bra.

– Själva läkeprocessen var stundtals tuff, men det känns oerhört befriande att kunna leva livet fullt ut idag, säger Eva-Neta Strandnes och demonstrerar med några danssekvenser som ingen med ont i ryggen skulle förmå utföra.

Nyutexaminerade Päivi Barsk bor i Haparanda.

Varför åker man från Haparanda till Norrtälje under fyra års tid?

– Jag hade hört talas om homeopati och var intresserad. Jag har alltid trott att människan har en egen kraft att läka sig själv på naturlig väg utan en massa antibiotika. Genom homeopatin har jag nu själv möjlighet att hjälpa folk att må bra, säger Päivi Barsk.

Hon driver en mottagning i Haparanda och får in en hel del finländska patienter.

– De är mer bekanta med homeopatin och väldigt positiva till det. De vet vad det är.

Stockholmsbosatta Jenni Costell har egen erfarenhet av att homeopatisk behandling fungerar när den konventionella sjukvården inte har kunnat erbjuda några behandlingsmetoder.

– När min son föddes utvecklade han svår kolik. Vi sov inte på fyra och halv månad. Bvc hade ingen hjälp att erbjuda oss. Jag hörde talas om homeopati men eftersom man inte får behandla barn under åtta år i Sverige så åkte vi utomlands. När han fick ett homeopatiskt läkemedel tog det inte ens tre dygn innan han sov sin första hela natt, säger Jenni Costell, och tillägger att hon verkligen kommer att arbeta för att föräldrar och barn i Sverige ska få valfrihet att välja behandlingsmetod.

För Jimmy Lindau är det hans tredje utbildning. Efter tre år på Nordiska Hahnemann Institutet följde tre år hos Alfons Geukens på The International School of Homeopathy i Belgien.

– Där lärde jag mig mycket om våra läkemedel och också att identifiera och värdera symtomen hos patienter. Utbildningen i Norrtälje passade utmärkt efter Belgien. I Norrtälje fick jag en fullödig genomgång av teorin som förklarar den homeopatiska läkekonsten, samt även en systematisk metod för hur man tar patientens sjukdomshistoria och analyserar den, och utifrån det lägger upp en effektiv behandling.

– Jag har velat lära mig allt som går att lära sig. Ju mer jag lär, ju fler kan jag hjälpa. Homeopati är så brett att man inte kan lära sig för mycket.
Jimmy Lindau har egen mottagning i Munka Ljungby i Skåne sedan tio år. En vanlig kritik mot homeopati är att det enbart handlar om placebo, vilket Jimmy Lindau avvisar bestämt med ett exempel:

– En morgon märkte jag att min hund inte alls var så uppåt och glad som han brukar. Han hade fått en allvarlig ögoninflammation. Det var otäckt för ögat såg ut att kunna ploppa ut närsomhelst. Efter en dos av ett homeopatiskt läkemedel dröjde det inte ens ett dygn innan hunden var normal igen. Det fanns inte ett spår kvar av inflammationen och han var lika pigg och glad som vanligt.

– Homeopati har ingenting med placebo att göra. Varför skulle då barn och djur bli friska?, lyder Jimmy Lindaus retoriska fråga.

Agnes Moberg i Stockholm förutspår att människor i framtiden kommer att behöva ta ett allt större ansvar för sin hälsa och sitt välmående.

– Det vi ser idag är att den konventionella sjukvården inte kommer att räcka till. Samhället måste erbjuda olika behandlingsmetoder och i ett längre perspektiv integrera homeopatin med sjukvården på ett liknande sätt som sker i andra länder. Vi ser gärna ett samarbete.

– Om jag få in en patient som undrar om hon också kan gå till vårdcentralen så säger jag att självklart ska hon göra det. Har man något man behöver få undersökt så ska man naturligtvis göra det.

– För att vi lättare ska kunna stödja patienter att söka hjälp inom den konventionella vården är det otroligt viktigt att vi har basmedicinsk kunskap. Det ger oss en solid grund att stå på.

– Det har varit mycket att läsa och att ta in under de här åren i Norrtälje, men vi har verkligen lärt oss både teori och praktik. Dessutom har klassen bildat olika nätverk där vi hjälper varandra. Jag har kommit igång med att ta emot patienter. Det är fantastiskt roligt och givande att se resultaten.

Kritiken att homeopati enbart skulle handla om sockerpiller och utspätt vatten avfärdas av klassen i Norrtälje:

– Det är rätt att vi idag inte vet hur homeopatiska läkemedel fungerar. Däremot vet vi från 200 års praktisk verksamhet och hundratusentals patienter att den fungerar. En viktig fördel med homeopatisk behandling är att vi har stor kunskap om våra läkemedel. De har använts länge och deras verkningar är noggrant dokumenterade.

Mats Janander framhåller att det viktigaste till slut ändå är att patienten blir frisk.

– All intellektuell spekulation huruvida homeopati fungerar eller inte är ytterligt ointressant. Rätt utövad överträffar resultaten vida andra läkekonster, säger Mats Janander som blev klar med sin första homeopatiska utbildning år 2000 och sedan dess drivit egen mottagning i Stockholm.

Hösten 2012 startar nästa utbildning på Medica i Norrtälje, som nu gjorts om till en treårig utbildning.

– För att göra den homeopatiska läkekonsten rättvisa så är det viktigt med en gedigen utbildning, säger Viveca Wilhelmsson, som driver Medica.

– Innehållet uppdateras hela tiden. Utbildningen sker i samarbete med professor George Vithoulkas och det diplom som delas ut efter avslutad examen är giltigt i många länder.

– Vi ser att sjukvården står inför stora utmaningar. Resistensen mot antibiotika ökar. Cancern har blivit en folksjukdom, och alltfler uppvisar psykisk ohälsa. Homeopatin är en oerhört kraftfull metod som verkligen behövs i vårt samhälle. Jag har under mina 25 år i yrket sett många exempel på att homeopati kan ge människor ett nytt liv, understryker Viveca Wilhelmsson.

– Att nu se dessa duktiga, kloka, intelligenta och engagerade homeopater föra kunskapen vidare gör mig verkligen glad i hjärtat.

Bildtext: – Vi är stolta över att få arbeta inom en 200-årig välbeprövad läkekonst. Vi behövs i framtidens sjukvård, säger åtta nyutexaminerade klassiska homeopater. Från vänster: Agnes Moberg, Päivi Barsk, Mats Janander, Jimmy Lindau, Eva-Neta Strandnes, Margot Granvik och Jenni Costell. Sittande: Viveca Wilhelmsson (lärare). Foto: Yvonne Mustonen

Av Margot Granvik

Läs mer: Information om Homeopatiutbildningen Medica i Norrtälje

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.