Yvonne Andersson – Inför Botavdrag för bättre hälsa

0
1311


Yvonne Andersson KD: I en motion i Riksdagen har jag föreslagit att ett bot-avdrag ska införas. Ett bot-avdrag är ett skatteavdrag som kan göras för kostnader för behandlingar som är hälsoförebyggande och hälsofrämjande för både kropp och själ.

Det skulle kunna förbättra välbefinnandet och minska ohälsan. Behandlingarna ska naturligtvis utföras av utbildade terapeuter och skulle kunna bestå av tillexempel naprapati, kiropraktik och sjukgymnastik eller liknande. Alla personer borde ha rätt att dra av en viss summa för vård i sin deklaration. Ett bot-avdrag handlar om egenvård, om att personen själv känner vad som är bra för honom eller henne.

Vårdinsatser, preventivt eller terapeutiskt arbete, skulle kunna ges i större utsträckning med ett bot-avdrag. Helt enkelt för att kostnaden får dras av på skatten precis som när det gäller ROT- och RUT-avdragen. Det är bra att ha råd med att sköta hus och hem. Men minst lika viktig är det att vårda sin kropp och hälsa.

Ett bot-avdrag skulle ha positiva effekter på vår hälsa och det skulle innebära en vinst både för individen och för samhället. Jag kommer därför arbeta för att bot-avdrag, som en parallell till ROT och RUT-avdragen, ska bli verklighet.

Läs mer Folkbladet
Motion 2010/11:Sk332 Avdrag för alternativvård

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.