Dataskandal i Tyskland – Läkemedelsindustrin köpte känslig information

2
1847

 

Der Spiegel rapporterar om grovt brott mot patientsekretessen. Där läkemedelsindustrin köpt data från apoteksbolag för att se läkares patienter, vad de lider av samt vilka mediciner de fått utskrivna.

Hälarnas Kartell

Rewrite av Gert Eselböck

En läkare i Tyskland får cirka två till tre gånger per vecka besök av en pharma-representant. Ofta undrar han, hur det kommer sig att denne trevlige man vet exakt vilka slags patienter han har.

Informationer, så mycket är säkert, är värt rena pengar för Läkemedelsindustrin. Den som vill att läkaren framöver skriver ut fler betablockare, måste först veta vad han nu ordinerar till sina patienter. Och den som vill veta om representanten gör ett bra jobb, måste veta om läkaren skriver ut fler medikament efter hans besök.

Hittills har det varit en gåta för läkarna på vilket sätt pharma kom över så viktig information. Nu ser det ut som om en kartell av data- hälare håller på att avslöjas.

Skandalens bakgrund verkar oskyldig. När ett apotek får in ett recept så sker avräkningen inte direkt med sjukkassan, utan detta sköts av två stora databanker, ”Norddeutsches Apotheken Rechenzentrum” (NARZ) i Bremen och ”Verrechnungsstelle der Süddeutschen Apotheken” (VSA) i München. Där sorteras och bokförs alla recept. Sjukkassan överför sedan det till betalning förfallna beloppet till respektive apotek. Totalt handlägger NARZ och VAS recept från 10 500 apotek, en mycket känslig dataskatt, som väcker pharmaindustrins begär. Därför gäller ett strängt dataskydd, som är fastslagen i sociallagboken. Brott mot dataskyddslagen straffas med upp till två års fängelse.

Misstanke föll nu på en liten firma med namn Farmafakt/Gesellschaft für Datenverarbeitung (GFD) med säte i Karlsfeld vid Dachau, norr om München. Delägare är olika apotekarförbund. Sedan 1998 utvärderar GFD databankernas receptdata och och säljer dem vidare till pharmaindustrin. Detta är i sig inte förkastligt – så länge man använder uteslutande kodade data.

Men nu lättar en insider sitt hjärta. Han har varit anställd som IT- manager hos GFD i tio år. I en förklaring under edlig förpliktelse (”eidesstattliche Erklärung”) beskriver han GFDs metoder: milliontals gånger har han samlat in och lagrat okodade receptuppgifter, på uttrycklig begäran av företagsledningen och VSA. Även från NARZ flöt det in okodade receptdata, som förmedlades genom ett marketing- dotterbolag GFI.

2007 fick man för första gången kalla fötter, berättar insidern. Därför spjälkade man upp receptuppgifterna i två versioner. En kodad version var avsedd för dataskyddets kontroll. Version 2 var identisk men okodad och avsedd för farmaindustrin. För att avkoda även NARZs receptuppgifter, som sedan 2007 var kodade, köpte GFD ytterligare data genom att installera en så kallad VPN-tunnel direkt till ”Gesellschaft für Statistik und Gesundheitswesen” (GFS) i Dresden.

Det brisanta i ärendet är att GFS är ett serviceföretag som kontrollerar bland annat recept av cirka 8 millioner medlemmar i sjukförsäkringen Barmer GEK.

Vilka data som skvalpade igenom apotekarföreningarnas tvivelaktiga nät och i vilken form och till vilket pris de såldes vidare är ännu så länge oklart. GFDs kundlista läser sig dock som big farmas who´s who: Bayer, GlaxoSmithKline, Merck, Novartis, Ratiopharm, Roche, Sanofi-Aventis. Har apotekarförbundens företag illegalt samlat känsliga data, för att sedan kursa dem till pharma koncernerna? Redan i oktober förra året slog bekymrade medarbetare i Barmer GEK larm och ville koppla in åklagarmyndigheten. Sjukförsäkringskassans ledning avböjde dock.

NARZ drog däremot i bromslinan, när misstankarna blev kända. Man avbröt samarbetet med GFD och alarmerade den dartaskyddsansvariga Imke Sommer.

GFS i Dresden bedyrade att man överförde enbart läkarnas adressuppgifter. Även VSAs VD tillbakavisar alla anklagelser. GFD förmodar en konspiration mellan konkurrenter för att ”locka bort kunder”. Under tiden försöker GFD att tysta sina kritiker. Företaget förlorade nyss en rättegång mot sagesmannen. Ytterligare en sagesman får tills vidare inte sprida misstanken om häleri. Dataskyddsmyndigheterna i Bremen, Bayern och Sachsen är informerade, tillika statens försäkringskassa i Bonn.

Tilo Weichert som leder ett oberoende dataskyddscenter i Schleswig-Holstein är upprörd: ”våra fragmentariska underlag verkar vara av stort värde. De kan avslöja en av Tysklands största dataskandaler inom det medicinska området”.

Källa

Der Spiegel nr 7 13 februari 2012 artikel ”Kartell der Hehler”

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.