CORONA-VIRUS – Homeopatisk behandling

1
2251
Läkekonsten homeopati har, historiskt sett, varit väldigt framgångsrik när det kommer till epidemier och pandemier. Och homeopater finns på plats i Kina med anledning av Corona-viruset Covid-19. De arbetar i det tysta – media skriver sällan eller aldrig om deras insatser.

Det finns flera exempel på epidemier där vi inom homeopatin, genom att sammanställa de mest vägledande och typiska symtomen som majoriteten insjuknade uppvisat, har kunnat välja ut 2-3 homeopatiska läkemedel att fokusera på i det akuta skedet. Endast ett av medlen ordineras i respektive fall. Ibland behöver vi ge två medel i följd beroende på sjukdomsförloppet, men aldrig samtidigt.

Eftersom homeopatisk läkekonst tar hänsyn till individuell känslighet (fysiskt, emotionellt och mentalt) ordineras inte samma medel till alla som insjuknar under en epidemi – såvida inte alla uppvisar exakt samma fysiska och mentala symtombild (vilket är ovanligt).

Utmaningen med ett Corona-virus, oavsett variant av viruset, är att den gemensamma, fysiska symtombilden är så pass vag (symtomen är allmänna) och påminner ofta om en vanlig förkylning – tills kollapsen av organ börjar. Men vad beror kollapsen på och vilka drabbas hårdast? De personer som hittills dött i samband med Corona-viruset har i majoriteten fall redan före smitta varit sjuka i en allvarlig sjukdom. Personer med nedsatt immunförsvar och spädbarn vars immunförsvar ännu inte prövats och utvecklats är generellt sett mest utsatta. Detta ökar vikten av att ta individuell hänsyn vid den homeopatiska behandlingen.

Läkemedlen som räknas upp i den här texten är de mest centrala när viruset brutit ut. Vi väljer alltid det medel som bäst motsvarar patientens samlade symtombild i det enskilda fallet och i det aktuella läget.

ARSENICUM ALBUM – Med betydande frossa, blekhet, förgiftningskänsla. Huvudvärk som lindras av kyla, övriga symtom lindras av värme. Brännande sveda i ögonen, med svidande tårflöde. Nästäppa eller vattnig, rinnande, brännande snuva. Att nysa ger ingen lindring. Metallisk smak i munnen, blödande tandkött. Brännande, svullen sårighet i halsen. Extrem törst, men personen dricker bara små klunkar. Vill gärna ha ett glas vatten nära till hands. Brännande diarréer. Illamående, tanken på eller lukten av mat förvärrar. Med stor ängslighet för egen och familjens hälsa. Vill inte vara ensam. Ängsligheten ökar kvälls- och nattetid. Utmattad av fysisk ansträngning, men rastlös och byter liggplats hela tiden. Allmäntillståndet sämre i frisk luft, bättre inomhus.

CHINA – Vid frossa och snabbt stigande feber. Personen fryser så att hon skakar. Alla kroppsutsöndringar och tömningar gör henne utmattad. Gulblek hud. Huvudvärk (ofta ensidig), smärtan blir bättre av hårt tryck mot området men sämre av lätt beröring som till exempel kamning. Yrsel och illamående av att svettas, kasta upp och efter diarré. Svettningar som växlar med frossa. Hon är törstig under frossa-attackerna men vägrar dricka under svett-attackerna. Muskelvärk. Långvarig feber, långsam återhämtning. Kraftlösheten ger inte med sig. Värme lindrar. Ljus, ljud och beröring förvärrar, samt förlust av kroppsvätskor.

GELSEMIUM – Vid influensahuvudvärk och feber, hos personer som tar lång tid på sig att komma igen efter en förkylning eller influensa, som aldrig återhämtar sig. Fysisk svaghet med skakningar och darrningar, frosskakningar. Regelbundna, nervösa urinträngningar. Öm huvudvärk som förvärras av tobaksrökning men lindras i frisk luft. Tungt huvud. Suddig syn som ger yrsel och/eller huvudvärk. Dubbelseende, synbortfall. Ömma ögon. Temporär förlamning av ögonlocken, tunga ögonlock. Ögonvitan kan vara gulaktig. Temporär nedsättning av hörseln. Värk i kroppen (påminner om värken från ett ömt blåmärke). Musklerna lyder inte. Svag, matt när hon ska röra sig. Nervösa diarréer. Sämre i fuktigt, dimmigt väder, men frisk, klar luft lindrar.

EUPATORIUM PERFOLIATUM – Vid influensa eller liknande när personen har ont/värk i skelettet, som om hon är alldeles mörbultad. Som om benen i kroppen är brutna, smärtorna gör henne rastlös. Hon kan inte ligga still på grund av värken. Med ömhet i huvudet, ögonhålorna och bröstet. Utmattning, fysisk svaghet. Illamående. Om hon kastar upp lindras allmäntillståndet för stunden. Hon vill ha kall mat att äta (om hunger finns) och iskallt vatten att dricka. Lindras av att vistas inomhus. Hög feber med lös hosta nattetid. Rå hosta med heshet, sårighet i halsen. Feberfrossa. Hosta med illamående och uppkastningar, diarréer, huvudvärk. Huvudvärk lindras av att resa sig upp och i knäställning. Personen är öm och stel i hela kroppen. Frusenhet och förkylning som börjar bak i ryggen, med en mörbultande ömhet i leder och skelett. Svettningar lindrar.

BRYONIA – Med värkande leder, huvudvärk och hosta där symtomen utvecklas långsamt med smärta vid minsta beröring och rörelse. Torrhet och stor törst. Vill dricka kallt, men sämre av att dricka kallt i varmt väder (främst magen reagerar). Värkande, varma, svullna leder, lunginflammation och lungsäcksinflammation med svår smärta nära bröstkorgen. Ont i bröstet av att hosta, sprängande huvudvärk av hostan, även här med extrem törst och en känsla av uttorkning i hela kroppen.

ACONITUM – I det första stadiet med snabbt stigande, hög feber, blossande kinder, rethosta, snuva, huvudvärk, stor oro och ängslighet. Kan även finnas hjärtklappning och ångest, rastlös sömn. Hos personer som redan lider av panikattacker eller vars rädsla för viruset utlöser en panikattack med hjärtklappning, hyperventilering och dödsångest.

MERCURIUS – Med dålig andedräkt, smak av var i munnen, ökad salivproduktion, blödande tandkött. Röda, inflammerade ögon. Svidande snuva, såriga nysningar, klåda i näsborrarna. Halsont, mörkrött, sårigt svalg. Led- och öronvärk. Slemmiga diarréer. Rastlöshet, personen byter plats ofta. Hon vill inte ha det för varmt eller för kallt, söker lagom-miljö för lindring.

SILICEA – Svullna körtlar, öroninfektioner, kraftiga svettningar. Personen är svag och blek, frusen men vill bara äta kallt (om där finns hunger). Rinnande snuva, torr hosta och torr hud. Nästäppa med smakbortfall. Yrsel av att titta uppåt. Hon vill täcka huvudet. Törstig, men kastar upp efter att ha druckit. Hos personer som är infektionskänsliga, med återkommande förkylningar och kronisk snuva, sköra naglar.

LACHESIS – Huvudvärk, dimsyn, yrsel och illamående med blekt, svullet ansikte. Sårig, öm hals (främst vänster sida) med öronvärk. Kvävningskänsla som förvärras om personen bär åtsittande kläder – måste ha halsen bar. Med rädsla för att kvävas. Förkylningssymtom med näsblödningar. Kroppsutsöndringar (rinnande snuva, svettningar, näsblödning, menstruationsblödning) kan ha en lindrande effekt på allmäntillståndet. Svullet, blödande tandkött. Symtomen förvärras när personen rör på sig och om hon vistas i solen.

Förutom de i korthet presenterade medlen tittar vi homeopater också på andra medel i samband med Corona-viruset – däribland CAMPHOR, CALCIUM CARBONICUM, CARBOLICUM ACIDUM, AMMONIUM CARBONICUM, LYCOPODIUM och SULPHUR – allt beroende på vilka symtom som individen uppvisar, i vilket stadie sjukdomsförloppet befinner sig och hur individens allmänna hälsotillstånd ser ut.

Homeopatisk behandling kan kombineras med intag av naturliga vitaminer, mineraler och kolloidalt silver.

Det är viktigt att mana till sans och lugn – oavsett utvecklingen framöver. Panik leder till panikåtgärder (som till exempel snabbframställda, osäkra och biverkningstyngda vaccin) och det är inte till gagn för någon, tvärtom skadligt för individen och för folkhälsan i stort.

Media skapar gärna hysteri för att sälja fler lösnummer, så var kritisk mot media, men också mot myndigheter som tyvärr allt för ofta gör felbedömningar (se massvaccinationerna mot svininfluensan 2009 och neurosedynskandalen på 1960-talet).

© Stefan Whilde, författare, homeopat och lärare i homeopati

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.