Mats Reimer och Eli Lillys misslyckade läkemedelsstudie

1
1180

 

Det har visat sig att Mats Reimer även är inblandad i Eli Lillys misslyckade svenska studie av ADHD-drogen Strattera.

En studie där de faktiska usla resultaten på barnen mörklades av läkemedelsbolaget Eli Lilly, har på grund av barnläkare Mats Reimers, Björn Kadesjös och ledande barnpsykiatrikers insatser sålt Strattera för 186 miljoner på ”barnmarknaden” i Sverige sedan 2006.

Tidigare har det framkommit att Mats Reimer deltar i läkemedelsbolaget Shires lansering av det första rena amfetaminpreparatet för barn i Sverige, Vyvanse, och att han dessutom är en av två ”Principal Investigators” i Sverige i studien av Shires andra ADHD drog Intuniv.

Men nu har det också framkommit att Reimer också var prövare i Eli Lillys svenska studie av ADHD-drogen Strattera; den studie som skulle bidra till att Strattera blev godkänt i Sverige, och där resultaten skulle leda till att Eli Lilly tog över en stor del av ”barnmarknaden” för ADHD-preparat i landet.

Studien som resulterade i att Eli Lilly tog över en stor del av ADHD marknaden visar dåliga resultat. Men trots det skriver Eli Lilly i sitt pressmeddelande 2007:  ”Svensk studie ger hopp till barn och ungdomar med ADHD”. Lilly berättade en historia om ”att barn och ungdomar med ADHD som behandlas med Strattera får förbättrad livskvalitet”. Psykiatriker Bruno Hägglöf uttalade sig och sade: ”Den här studien visar att effekten vid behandling av Strattera är hög på både kärnsymtom och livskvalité.” Och biverkningarna som barnen fick var ingenting. Enligt Hägglöf: ”Inga av de barn som deltog behövde avbryta studien på grund av biverkningar.”

Problemet var bara, att barnen inte höll med. De upplevde inte ”ökad livskvalitet” – inga statistiskt signifikanta skillnader mellan Strattera och placebo. Och dessutom fick de massor av biverkningar:

huvudvärk: 39 % Strattera, 18 % placebo;
övre buksmärtor: 41 % Strattera, 14 % placebo;
trötthet: 33 % Strattera, 18 % placebo;
aptitlöshet: 35 % Strattera, 0 % placebo;
illamående: 29 % Strattera, 4 % placebo;
kräkningar: 12 % Strattera, 8 % placebo;
irritation: 12 % Strattera, 4 % placebo;
depressionssymptom: 10 % Strattera, 4 % placebo.

Länkar och mer att läsa: KMR Pressmeddelande

1 KOMMENTAR

  1. För varje dag som går så blir bilden allt tydligare om vad Mats Reimer egentligen är för person och vad han står för, man blir mer och mer förvånad över hur han får arbeta kvar som barnläkare men tydligen är allting tillåtet i läkemedelsindustrins värld. Det är riktigt skrämmande vilka metoder de använder, men samtidigt är jag inte direkt förvånad om jag ska vara ärlig. Varför forskar de på barn när det sedan inte räknas vad barnen upplever?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.