Hur tänker socialminister Göran Hägglund?

8
870

Text av Carita Bramstedt, Margot Granvik och Stephanie Lindhé

Göran-Hägglund2-1024x861
Gunnar Jansson pratade med Göran Hägglund Almedalen 2012 men frågan är blev hägglund mer insatt?

 

Ett yrkesregister över verksamma alternativbehandlare där alla registrerade är kollade av sina yrkesförbund samt har basmedicinsk utbildning kan ge patienter som söker alternativbehandling ökad trygghet. Ändå valde regeringen att inte gå vidare med ett sådant register.

Socialminister Göran Hägglund förfasar sig över oseriösa alternativterapeuter i Expressens och Anna Bäséns nyligen publicerade artikelserie och säger sedan att det är svårt att komma åt lurendrejarna lagstiftningsvägen. Så här citeras Göran Hägglund i Expressen:

– Vi funderar hela tiden på vad vi kan göra för att stänga sånt som är uppenbart båg, och att informera människor så att de kan genomskåda det som är bluff.

En möjlighet för socialminister Göran Hägglund att visa politisk handlingskraft vore att arbeta som politiker brukar göra, det vill säga tillsätta en statlig offentlig utredning som kan mynna ut i ett konkret förslag på lagtext som kan tas av riksdagen.

En sådan lösning, som hade kunnat borga för att sjuka människor hade kunnat vara säkrare på att få bra vård av alternativmedicinen, har redan varit på gång, men stoppats.

Den statliga offentliga utredningen SOU 2010:65, döpt till Kompetens och ansvar, utredde för några år sedan frågan om ett centralt hanterat frivilligt register, som skulle administreras antingen via myndighet eller via någon typ av paraplyorganisation för samtliga yrkesförbund i Sverige inom alternativ- och komplementärmedicinen.

Utredningen ställde följande krav: en aktiv utövare av alternativ- och komplementärmedicin

  • skulle ha en basmedicinsk utbildning motsvarande 30 högskolepoäng
  • skulle vara medlem i yrkesförbund, och
  • yrkesförbundet skulle säkra utbildningskrav/nivå på sina medlemmar.

I sitt remissvar till utredningen framhöll Svenska Akademin för klassisk homeopati, SAKH, att man ställde sig bakom förslaget på en medicinutbildning, men att man önskade minst motsvarande 60 högskolepoäng, för att bli registrerad.

Vad hände sedan?

Jo, knappt ingenting. När regeringen kom med sin slutliga proposition (regeringen lämnar en proposition till riksdagen som kan anta den, varpå propositionen blir en lag som gäller) våren 2013 handlade det om att sjukgymnaster ska få en ny titel, nämligen fysioterapeut, men att det i övrigt inte blir några nya legitimationer eller behörigheter för ytterligare yrkesgrupper.

Regeringen hade alltså inte gått vidare med utredningens förslag om ett register för yrkesutövare av alternativ- och komplementär medicin!

Förslaget om register bara försvann!

Frågan är vad socialminister Hägglund fann vara så svårt när det gäller ett register att han helt valde att plocka bort ett tilltänkt register?

Det vore intressant att få en förklaring.

Särskilt som socialministern nu säger sig värna om sjuka som söker sig till alternativ behandling.

8 KOMMENTARER

  1. Anledningen till att utredningen inte drevs vidare av den borgerliga regeringen som tillträdde år 2006 var att den var initierad och genomförd av Socialdemokraterna. Sossarna hade dock missat en viktig poäng – nämligen att Socialstyrelsen inte har tillsynsansvar för icke legitimerad personal. Därför föll utredningen på sin egen orimlighet.

    Om förslaget i stället hade baserats på frivillighet så hade det kunnat bli ett mycket bra system med tillgänglighet för alla patienter.

    Jag föreslog Socialstyrelsen att utveckla ett system innehållande de privatkliniker som inte hade något vårdavtal med något landsting och som ville vara med i ett sådant system. Jag föreslog att även de icke legitimerade privatpraktiserande terapeuterna skulle kunna vara med i systemet.

    Av mitt förslag böve det intet – så, nu har vi i föreningen SARA (www.2000tv.se) startat systemet SPIRA, i vilket dessa terapeuter får vara med. I nuläget finns det omkring 100 kliniker i hela landet som har anslutit sig och vi hoppas på att systemet så småningom blir komplett och att alla ansluter sig. Det skulle skapa ett konkurrerande system till landstingens vårdkalendrar.

    • Nanowire, du skriver ”…invänding mot sådant register är…” låter ungefär som om du vet litet mer. Var du inblandad eller vet du någon som är inblandad i att regeringen valde att stoppa registret?

      Samtidigt vet jag av erfarenhet att ni skeptiker brukar lägga er i, för att förstöra för alternativbranschen. Det skulle inte förvåna mig om ni skeptiker hade ett finger med i spelet.

  2. Nanowire, det vore väl bra om det skulle ge legitimitet till alternativmedicinsk utövning så svenska folket kunde få riktig vård istället för bara den sjuk-vård som bedrivs idag vilken bara gör folk sjukare på sikt och skapar en ännu värre ekonomisk situation.
    Du har kanske glömt bort att alternativmedicin är den ursprungliga läkekonsten som funnits sedan urminnes tider, vilket innebär en enorm erfarenhet av allt som rör kropp, själ och hela livet!

    De enda som tjänar på denna sjukvård vi har idag är läkemedelsbolagen och alla dess gelikar, patienterna får betala med sin hälsa samt vi övriga samhällsmedborgare som får betala läkemedelsindustrins kalas på skatten.

    Marina – ja självklart har skeptikerna sina fingrar med och rör om i syltburken, de är ju en del av hela maskineriet! Det dessa unga själar dock inte känner till är lagen om karma så det blir nog en fin kalldusch för dem sen i nästa inkarnation…

  3. Både ja och nej men jag är inte intresserad av att ge mig in i någon diskussion med dig som skeptiker då jag av erfarenhet vet att det ej leder någon vart.
    Det är bättre du håller dig till ditt eget skeptikerforum, där du får medhåll av alla dina skeptikerkompisar…

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.