Boken ”Kärnfrisk familj”, har fått hård kritik, skriver DN.se Livsstil
Familjen Mauritson har lagt om sin livsstil, slutat med socker äter hälsosam mat och har börjat löpträna.
Resultatet blev en stadig viktnedgång för Ninka och Morten. Hela familjen blev friskare och äldste sonens autism förbättrades. I boken ”en hälsosam familj” skriver de att sonen Bertrams autism lindrades genom att de valde bort socker, gluten och mjölkprodukter. De undvek också vissa kemikalier och tungmetaller.
Min spontana reaktion; Fantastiskt, de har hjälpt sin autistiske son genom att rensa ut gifter ur närmiljön samt ge honom nyttig mat. Men den etablerade vården i Danmark tycker inte alls att det är bra utan det står i DN:
”Kritiken var hård från danska socialstyrelsen, dietister och psykiatriker som slår fast att det inte finns något samband mellan kost och autism”
Professor Dan Larhammar säger ”tvivelaktigt”
Likaså Dan Larhammar, styrelseledamot i Föreningen Vetenskap och Folkbildning VoF, har åsikter och menar:
”Evidensläget för kostomläggning vid autism såvitt jag vet fortfarande tvivelaktigt. Vissa varianter av autism beror på mutationer i gener för synapsproteiner och det är ytterst tveksamt om kost eller livsstil kan påverka detta i någon större utsträckning”.
Dan Larhammar anser alltså att det saknas vetenskapliga bevis för att nyttig mat och en livsstilsförändring kan hjälpa autistiska barn och tillägger att sjukdomen dessutom är en form av utvecklingsstörning, sitter i generna och underförstått inte är möjlig att bota.
Men jag säger, att om familjen märker att deras autistiske son mår bättre efter en livsstilsförändring och kostomläggning, så är det så. De kan också vara en inspirationskälla till andra föräldrar med autitistiska barn, att också göra en kostomläggning. För man vet aldrig, det kanske fungerar.
Vad har Dan Larhammar för rättigheter att ifrågasätta familjens erfarenhet och påstå att det inte fungerar och att evidens saknas. Så länge vetenskapen inte vet hur autism botas bör Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, hålla munnen och istället låta människor med egen erfarenheten att få tala.
Vi människor bör sluta tro på vad ”experterna” säger. Vi kan lyssna på vad de har att säga, men sedan när vi gjort det, bör vi bilda oss en egen uppfattning.
En läkare i USA har också observerat ett ev. samband mellan autism, ADHD etc och störningar i matsmältningen orsakade av bl a vete (OBS vetefri kost var en nödvändighet enl den källan).
Det var inte en uppskattad upptäckt där heller…