Gunnar Jansson videoseminarium 24-26 mars 2023

0
1786

Äntligen var det dags för ett nytt tillfälle att få tillgång till Gunnars skattkista. Glädjande att se att vi är en växande skara som vill ta del av hans erfarenhet och vi var ett 50-tal deltagare denna gång.

Under helgen hann vi gå igenom åtta stycken videofall
Text:
 Cecilia Strid Pettersson

Vi började med ett intressant fall där en person ständigt kände sjukdomskänsla, feberkänsla och en trötthet som inte gick över. Problemen började för tio år sedan då hon blev anklagad för oegentligheter på arbetet. Hon gick från att vara social och öppen till att bli ängslig, orolig, känt sig uttittad. Vi fick följa tillfrisknandet steg för steg, hon mådde allmänt mycket bättre än innan behandlingen, men efter en spruta med covidvaccin fick hon tillbaka det gamla måendet och den förlamande tröttheten var där igen.  Efter två behandlingar fick hon en kraftig corona infektion med kraftig värk i skelettet. Den behandlades akut för att ytterligare stärka organismen. Efter det kunde hon fortsätta behandlingen för de kroniska besvären och efter några månader kände hon sig mkt lugnare och tryggare i sig själv igen.

Det andra fallet hade liknande problematik. En driftig person, skulle säga en workaholic som blev sänkt på grund av mobbning på jobbet. Självförtroendet försvann helt, jobbigt att stå inför folk och prata samt dålig matsmältning och ledvärk. Vi fick följa tillfrisknandet där han kunnat sluta med all medicin, sover utan sömntabletter, minskad värk, bättre matsmältning. Vid sista uppföljningen hade han inget att klaga på utan kände sig fullt frisk.

Nästa fall rörde en ung kille som alltid hade ont i magen och aldrig var hungrig. Det enda han kunde tvinga i sig var spagetti. Magproblemen började samtidigt som han fick en skada i ryggen som gör att han har svårt att sova. Han hade även kraftiga humörsvängningar och det visar sig att relationen med pappan var turbulent, han blev ständigt nedtryckt vilket han reagerade kraftigt på. Redan vid första återbesöket har magen blivit helt bra och hungern är nu stor och ryggvärken borta. Han får nu bara ont i magen om han äter pizza så det undviker han. Han känner sig mycket gladare och inte alls lika aggressiv längre.

En flicka med öronbesvär följde sedan. Hon hade haft tio stycken öroninflammationer senaste året som samtliga behandlats med antibiotika och. Vid senaste undersökningen konstaterades vätska bakom trumhinnan. I övrigt är hon frisk, men kan sova oroligt på nätterna, när hon vaknar ligger hon ofta och dunkar huvudet i sängen. Hon kan göra samma sak om hon blir riktigt arg.  Två veckor efter en behandlingen var de på återbesök till läkaren som då såg att vätskan var borta så hon behövde inte operera in rör för att dränera örat, vilket de diskuterat tidigare. Under näste uppföljning framkommer att hon även har besvär med luftrören. De hade varit på akuten flera gånger då hon fick astmasprayer. Både morfar och farfar har astma. Detta symtom föranledde ett annat medel och vid nästa uppföljning var luftrören bättre och hon har inte haft någon mer öroninflammation.

Efter det följde ett fall med en man med stora magbesvär. Känns som en klump i magen, framförallt när han känner av oro eller nervositet. Kraftig metallsmak i munnen och stor salivutsöndring finns även i symtombilden. Under anamnesen framkommer att han även har fruktansvärda höjdfobier, han undviker att gå över broar, kan inte åka tunnelbana för han är rädd för att bli instängd.  Vid uppföljningen rapporterar han att han känner sig lugnare inombords och har inte lika ont i magen. Han kan få lite orostankar men det drar inte igång på samma vis som tidigare. Han kan mer ta dagen som den kommer och stressar inte upp sig om han har något inbokat.

Fall nummer sex var en man i 60 års åldern med morbus bechterew som blev diagnosticerat när han var 30 år. Vid det skovet var han bara skinn och ben och magrade av snabbt, trots att han ”åt som en häst”. Varje skov pågår i ca ett år och han blir väldigt tärd och utmattad efteråt. Vi fick följa fallet under sex uppföljningar och det är intressant att se hur kroppen läker. Periodvis var han trött på allt och otålig då han haft värk under 30 år. Det är en utmaning för homeopaten att få patienten att fortsätta behandlingen och se på det stora hela hur pass mycket bättre han blivit. När vi avslutar videon så kan han springa 50 minuter 4-6 gånger per vecka vilket är rätt så bra för en person med sådan diagnos.

Ett kortare fall följde därefter och det var en kvinna med hörselnedsättning som kommer och går tillsammans med yrsel. Eftersom det fanns tydliga modaliteter på yrseln så var det relativt enkelt att hitta rätt medel och redan på första uppföljningen var den borta. Som en bonus hade magen lugnat ner sig.

Vi avslutade med ett fall med en problematik som är relativt vanligt: Oro för anhöriga. När vi lever med personer som har hälsoproblem så kan lätt den oron ta över och då kan vi utveckla egna problem. Just i detta fall var det yrsel, huvudvärk med illamående, hormonella problem och hjärndimma. All oro påverkade även sömnen negativt vilket i sin tur orsakar en trötthet. En sådan livssituation är ofta en så kallad ”maintaining cause” dvs man är i en situation som man inte kan ta sig ur och som hela tiden påverkar ens egna mående (jmf om man får en sticka i fingret så måste den tas ut för att man ska kunna läka). Det som är fint med homeopatin är att man ändå kan stärka hälsan för den som lever med sjuka anhöriga så att man orkar med sin vardag, men man kanske behöver ta mer regelbundna doser för att man hela tiden har stressen runt omkring sig.

Jag har ju fått följa några av Gunnars elever under tre år nu och det är glädjande att se hur de för varje gång utvecklat sina färdigheter. Jag hör på resonemangen att de verkligen har fått grepp om det är som är viktigt under en bedömning, det ger mig hopp inför framtiden.

Det är även glädjande att träffa helt nya elever som brinner efter ny kunskap som jag också gjorde under min utbildning för drygt tio år sedan och som jag fortfarande i allra högsta grad gör. Det är underbart med ett yrke som ger så stor stimulans och utmaningar och samtidigt så stor tillfredsställelse och det är väl Gunnar ett levande exempel på. Ser redan fram emot nästa tillfälle att ses, vilket blir under hösten. Missa inte det!

Se nästa seminarium här >>>

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.