Årligt seminarium i Norrköping med Erik van Woensel

0
1101
Homeopat Gunnar Jansson stående till vänster i bild.
Helgen 21-23 april var homeopaten och författaren Erik van Woensel i Norrköping och föreläste om klassisk homeopati. Ett av många i raden av intressanta seminarier arrangerad av av Ing-Britt och Gunnar Jansson i NAKH.

Erik har praktiserat homeopati sedan 1970-talet och lär ut strategier hur på bästa sätt hitta rätt homeopatiskt läkemedel som passar individuellt bäst, när hälsan behöver återvinnas. Grunden är Hahnemann, Kent, Vithoulkas och Organon. Lagarna för klassisk homeopati är nedtecknade sedan Hahnemanns tid. Erik undervisar helt enligt dessa principer och har till detta också lagt till kunskapen om ”levels of health”. Där patientens hälsonivå, vad som kommer fram via anamnesupptagningen, kan delas in i något av de fyra nivåerna A, B, C eller D. Den här helgen var fokus på mag- och tarmproblem och vi fick ta del av patientberättelser där problemet bland annat var magvärk och blod i avföringen, gastroenterit, ulcerös kolit samt en hund med diarré och kräkningar.

Erik menar att det är viktigt att utvärdera hälsoläget på patienten för att kunna göra en prognos för tillfrisknandet. Det gör man bland annat genom att ta reda på om det finns organskador eller inte, om personen har haft feber de senaste åren eller om personen aldrig får feber. En organism som orkar elda upp till hög feber, vid till exempel influensa ligger i ett högt hälsoläge. Däremot den som aldrig får feber har ett lägre hälsoläge (Nivå C). Inom homeopatin ser vi alltså feber både som ett sjukdomstecken och som ett friskhetstecken.

Erik van Woensel som är författare till flera böcker och bland annat har har skrivit boken ”Case Analysis in Homeopathy”, reser runt världen och föreläser om homeopati,

Människas hälsoläge kan grovt delas in i  fyra nivåer av hälsa: I nivå A har personen en mycket bra hälsa. Är sällan sjuk, men om han eller hon blir sjuk någon gång till exempel i influensa, urinvägsinfektion eller någon annan akut sjukdom får personen hög feber och tillfrisknar snabbt. I nivå B kan personen få hög feber men får akuta sjukdomar oftare än dem i grupp A. I nivå C får personen många akuta besvär, förkylningar och influensor men med bara måttligt förhöjd temperatur men aldrig hög feber. Den person som har en kronisk sjukdom befinner sig ofta i grupp C eller D, men undantag finns. I grupp A, B och C är bot av sjukdom möjlig. I grupp D är hälsoläget mycket lågt och ingen stor möjlighet till bor finns. I  nivå D kan homeopati ändå vara till nytta men främst i form av lindrande effekt.

Som exempel på skillnaden mellan olika hälsonivåer när det kommer till den homeopatiska praktiken kan vi ta patient X och patient Y som exempel. Bägge har ulcerös kolit.

Person X befinner sig i hälsonivå A och person Y i hälsonivå C. Skillnaden är att person X har inga organskador och tar inga skolmedicinska läkemedel. Person Y har thyreodeaproblem, fettlever, myom samt gallblåsan är bortopererad. X har en organism som kan få feber men Y får numera aldrig feber, sista gången var för 14 år sedan. Hon tar dessutom steroider som riskerar att ytterligare försvåra behandlingen.

Den person som är i hälsoläge A tillfrisknar ofta väldigt snabbt. Patient X fick Carbo-vegetabilis som individuellt anpassat läkemedel. Inom sex månader efter intag av det homeopatiska läkemedlet var hon frisk från ulcerös kolit. Mensen hade blivit mer regelbunden, kroppen varmare och hon tolererar varma omgivningar bättre. En uppföljning sju år senare visar att hon är fullt frisk och det framkom också att hisskräck som hon tidigare hade lidit av också, tack vare den homeopatiska behandlingen också hade försvunnit. Att tillfriskna så radikalt på ett och samma medel, som tas bara ett fåtal gånger sker endast i hälsonivå A.

Den som befinner sig i nivå C får räkna med att tillfrisknandet tar längre tid och samtidigt som det sker förbättringar kan det också ske försämringar. Patient Y som utöver tidigare nämnda problem också led av huvudvärk och klåda fick samtidigt som blödningar och ulcerös kolit läkte ut, stå ut med huvudvärk och en förstförsämring med mer klåda. I det här fallet räckte inte bara ett homeopatiskt läkemedel utan hon fick tre olika sorter som ändrades vartefter hennes symptombild ändrade sig. Hennes tillfrisknande är litet mer turbulent och påminner mer om: två steg framåt och ett steg bakåt, med riktningen framåt. Även hon blir frisk, men det tar längre tid och hälsomässigt sett är det en jobbigare resa för henne än för Patient X.

Det som är fantastiskt med homeopatisk behandling är att vartefter den homeopatiska behandlingen framskrider och stärker upp personens egen kraft ökar också hälsonivån och personens hälsoläge hissas permanent upp från en lägre nivå till en högre.

Detta ovan är två exempel på avkodade patientberättelse i form av ”papercases” som Erik hade med sig från sin egen praktik. Vi hade också en livs levande patient som berättade om sina problem där Erik hjälpe henne att hitta rätt homeopatiskt läkemedel. En bra kombination att på homeopatiseminarium blanda papercases och livs levande patienter.

Det var länge sedan sist jag var på seminarium hos Gunnar Jansson i Norrköping. Jag brukar mestadels vara upptagen på annat vid just dessa tillfällen. Men den här gången valde jag att prioritera att åka till Norrköping istället och jag ångrade mig inte en endaste sekund. Att få ta del av en persons 40 åriga erfarenhet, är guld värt.

Marina Szöges

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.