Den 7 januari 2014 öppnar HomeopatiAkuten

 

Den här artikeln går inte ängre att kommenteras

Salvegänget

Den 7 januari slår dörrarna upp för Homeopatikuten på Salve Hälsocenter på Mariatorget. Initiativtagare är Carita Bramstedt, Paivi Barsk och Viveca Wilhelmsson.

Det är dags att ge folk ett alternativ till antibiotika och andra nedtryckande mediciner. Och homeopati är en läkemetod som fungerar mycket bra även på akuta besvär.

Akuten kommer att hålla öppen måndag till torsdag 15.00 – 19.00. Ett besök kommer att kosta 350 kronor och vara max i 30 minuter.

Homeopater kommer att arbeta två och två. En erfaren homeopat med ansvarsförsäkring och en bisittare, som kan vara allt från erfaren till mindre erfaren eller student.

CIMG0014

Bakom kameran Marina Szöges

För att fräscha upp kunskaperna hölls kurs på Salve Hälsocenter, i hur behandla akutpatienter på bästa sätt.

Första dagen gick Gunnar Jansson igenom vilka medel till vilka åkommor som är mest lämpade . Men eftersom homeopati är så mycket mer än bara ge medicin efter diagnos, poängterade Gunnar paragraf  7 i Organon. Där står att totaliteten av symptom är det viktiga.

Alltså även vid akuta åkommor måste andra uppgifter också inkluderas. Tillexempel vid influensa, inte bara att patienten har feber, snuva och ont i huvudet räcker vid val av medicin. Man behöver också ta med  hur huvudvärken känns, om personen är törstig eller inte. Om han har hosta, är hostan torr eller slemmig, hur låter hostan? Vad gör hostan bättre vad gör den sämre osv och viktigt är också att veta om det var något annat utöver virusattack som triggade influensan. Det är även viktigt att veta om personen sällan eller ofta får influensa.

På söndagen den andra dagen, fick vi lära oss litet mer från ett skolmedicinskt perspektiv vad man bör tänka på vid akuta sjukdomar.

Vi gick bland annat igenom vilka tekniska hjälpmedel som är viktigt att ha på en akutmottagning. Vi bör kunna lyssna på lungor efter rossel och pip, kolla blodtrycket och även vid vissa fall ha möjlighet att ta reda på via urinsticka om patienten har glucos, vita blodkroppar, röda blodkroppar, nitrit, ketoner eller proteiner i urinen. Ph kan också vara bra att kolla ibland.

En stor del av dagen ägnades åt hur föra journal på bästa sätt. Skriva ner det som är aktuellt, tidigare sjukdomar, vikt och längd, heriditet, status; varför patienten kommer, hur lungorna låter, Öronstatus, halsmandlar osv. Vi gick också igenom olika sorters mediciner som till exempel blodtryckssänkande läkemedel, antidepressiva, blodförtunnande, statiner m.m.

Det fanns en hel del att lära sig i dagarna två och något som också var intressant att veta var att ca 50 % av alla läkemedel folk äter gör de för att ”bota” biverkningar av andra läkemedel. Och med tanke på att skolmedicinska läkemedel i sig genererar behov av ännu mer läkemedel ligger en Homeopatiakut rätt i tiden. Nu börjar tiden bli mogen för människor att välja en behandling som stödjer kroppen och ger den kraft att läka sig själv. Kroppen strävar alltid efter balans och får den ett väl valt homeopatiskt läkemedel tillförs energier på alla dess plan alltså kraft att göra det den redan försöker göra, nämligen återställa balansen. Och när livskraften får arbeta ostört med stöd av rätt homeopatisk läkemedel, kan kroppen, fysiskt, emotionellt och mentalt, ställa in sig på en högre nivå av hälsa.

Text: Marina Szöges

För att klargöra: En homeopatiakut  ska mer ses som ett ställe dit man går om man behöver ha hjälp med influensan, återkommande urinvägsinfektioner och andra akuta tillstånd som inte är livsohotande. Aktiviteten är nu stor på Dagens Homeopati och statistiken slår i taket. Över 2000 personer har nu läst artikeln och siffran stiger hela tiden. 

Oron är stor bland vissa skeptiska att patienter ska bli skadade. Men denna oro är mycket överdriven och jag kan bland annat lugna dr Möller och berätta att ingen chans finns att Homeopatiakuten kommer att ta emot skallskador och det finns heller inga planer på att dirigera ambulanser.

 

Comments

 1. HOMEOPATI har hjälpt mig otroligt mycket. Det skulle inte falla mig in att förgifta min kropp med syntetiska kemikalier – speciellt inte som så många ‘vetenskapliga’ studier ideligen visar sig vara rent fuskspel!!

  Instämmer Janne ..MED STORA BOKSTÄVER!!
  Det bästa med kliniker som denna är att det står var och en fritt att gå dit. Den som inte gillar Homeopati kan ju gå annorstädes.
  Vi som tycker om Homeopati (och andra alternativa metoder) tycker att detta är ett fantastiskt initiativ. BRAVO Carita, Paivi och Viveca!
  Må fler Homeopati-kliniker poppa upp ..över hela landet! :)

 2. Ett otroligt bra och nyttigt initiativ! Det skulle behövas ett i varje storstad, plus i alla större städer. Jag vet att det finns plats för det i Örebro, men när får vi detta till oss!

 3. Lisbeth Brohall says:

  Äntligen! Stort lycka till! Det kommer att gå jättebra!

 4. Bengt Vanfält says:

  Äntligen! Jag sagt länge att vi inte kan förlita oss på skolmedicinen för att behandla våra akuta åkommor, utan att det behövs en homeopatisk akutmottagning, så vi kan få riktig hjälp!

  Jag minns för något år sedan, när jag drabbades av akut andnöd mitt i natten. Jag ville vänta till på morgonen när min homeopat, Greger, hade öppnat sin mottagning, så jag kunde få riktig hjälp utan massa bieffekter och annat, men min fru insisterade på att åka in till akuten. Det tog flera timmar (som vanligt i skolmedicinen), och jag blev diagnosticerad med ”akut hjärtsvikt”, och fick massa kemiska läkemedel att äta. Pfft.

  Nu kan vi ju äntligen slippa sånt trams! Ifall något liknande skulle hända är det ju bara att bege sig till Homeopati-akuten, så man kan få ordentlig hjälp som fungerar! Tack!

  Lycka till, och jag hoppas det snart finns en Homeopati-akut i varje stad!

  Bengt Vanfält

  • Hej, Bengt!
   Din historia känner jag igen alltför väl. Jag blödde ur ögonen för några år sen, när jag kom till ”akuten” pumpades jag full med mediciner och mådde tjyvyjockt i veckor. Blödningarna upphörde och jag fick synen åter, men är jag i balans? Nej.
   Kämpa på!
   Kram
   Lilian

 5. Gunila Samuelsson says:

  Äntligen , hoppas fler vågar öppna upp för den Nya tidens medvetande.
  Ensam är inte stark.
  Verkligen lycka till.

 6. Päivi Barsk says:

  HomeopatiAkuten blir ett alternativ till den vanliga skolmedicinska sjukvården. Den som får/har upprepade och nya infektioner, som tex. urinvägsinfektion, öron-hals-bihåleinflammation, är välkommen att besöka oss, utan tidsbokning.
  Brutna ben,hjärtinfarkt, livshotande akuta sjukdomsfall ska givetvis söka sig till närmaste skolmedicinska akutvårdsinrättning.
  Vi vill ge människor ökad valfrihet, ett annat alternativ, för att ha bra hälsa.
  // Päivi Barsk, HomeopatiAkuten

 7. Människor måste få välja själva, det är en grundläggande rättighet. Samtidigt är dock rätten till god hälsa också en rättighet vi i Sverige värderar högt. Homeopatiska behandlingar saknar än evidens och bör därför inte användas i vårdsammanhang. Placeboeffekten är stark och kan vara onekligen väldigt effektiv men olaglig att spela på. Jag har svårt att begripa varför man väljer homeopati som behandling när det inte går att bevisa att det fungerar!

 8. Är det inte bättre att marknadsföra ”akuten” som en öppen mottagning? Akut tycker jag kan ge fel associationer!

 9. Tänk så bra att kunna få välja den vård man vill ha och att kunna komma dit akut – dvs inte behöva boka tid flera veckor i förväg – Lycka Till!

 10. Pia Arvidsson says:

  Heja!!
  Äntligen ett sunt tänkande!
  Se helheten, behandla orsaken ist för symptomen, önskar bara ni fanns närmre❤️

 11. Kul initiativ! Men hade varit ännu roligare om det var en alternativmedicinsk akut med olika professioner från alternativmedicinen.

 12. Marina Szöges says:

  Men man ska se HomeopatiAkuten mer som en Vårdcentral och inte en akutmottagning på ett sjukhus.

 13. Hej Janne. Din artikel, även om det bara är en fallbeskrivning av en enda patient, innehåller flera häpnadsväckande bra resultat. Den behandling du har givit patienten är, om resultaten är reproducerbara, potentiellt banbrytande för behandlingen av flera besvärande tillstånd. Du har chansen att hjälpa tusentals, om inte miljontals, människor världen över, inte bara på din egen klinik, om du istället för att skriva på din egen blog, väljer att publicera detta i en välrenommerad vetenskaplig tidskrift. Inom skolmedicinen hade det ansetts oetiskt att inte göra så. Lycka till, men glöm inte för allt i världen att uppge källhänvisningar till påståenden som inte är allmänt vedertagna, såsom de kring genesen till Sjögrens.

 14. Tack för din kommentar Pär. Ja resultatet kanske ses som häpnadsväckande för människor som inte känner till zonterapi, homeopati och annan alternativmedicin men detta resultat är inget konstigt för oss som arbetar med det.
  Jag mejlade till föreningen för Sjögrens syndrom och berättade om detta men de svarade inte ens på mitt mejl. Anledningen finner man när man ser vilka som finansierat sidan – olika läkemedelsbolag. Zonterapi t.ex. går inte (med nuvarande metoder) att vetenskapligt bevisa och som du kanske känner till så måste metoder för att få användas inom sjukvården idag vara vetenskapligt evidensbaserade.
  Så länge som naturliga ämnen och behandlingsmetoder inte går att patentera så är de inte intressanta för läkemedelsindustrin då de inte går att tjäna pengar på, hur bra de än är. Oavsett om människor skulle kunna bli friska från i stort sett alla åkommor så finns inget intresse i att göra dem friska – allt handlar tyvärr bara om pengar i deras värld. Det är just därför extra viktigt med olika nättidningar som t.ex. Dagens homeopati, Newsvoice m.fl. som skriver om alternativa metoder för att dessa ska komma ut till folket.

  Jag ska försöka få ut denna berättelse i någon större tidningsskrift men av gammal erfarenhet så vet jag att det inte är lätt – de är oftast inte intresserade.
  Den kommer dock att publiceras i Newsvoice inom kort (troligen under dagen idag).

 15. För mig betyder ordet ‘akut’ i ‘HomeopatiAkuten’ att man kan gå dit ‘akut’ – dvs utan att boka innan (..liksom Mia säger i en kommentar här på sidan).
  Man kan bli ‘akut’ sjuk – t ex förkyld, halsont, inflammation i en led, magsjuk, UVI, vagel i ögat,etc.).
  Man kan även behöva ta sig till ‘Akuten’ på närmsta sjukhus – t ex vid benbrott, fallskada, vid förlossning, vid befarad hjärtattack, stroke, trafikolycka, etc…

  Att vara omtänksam mot sin nästa är något vi behöver se betydligt mer av i samhället – inte minst på internet! Jag uppskattar att du ‘..gnäller av ren omtanke’ – men tror samtidigt att de flesta människor är intelligenta nog att förstå vart de ska vända sig vid olika sjukdomstillstånd.

  Jag tror också (och respekterar ..av omtanke) att mina medmänniskor i allmänhet faktiskt både vill och kan ta egna beslut beträffande SITT EGET HÄLSOTILLSTÅND – och att någon ‘förmyndare’ å´andras vägnar behövs inte.

  Med vänlig hälsning
  Mayne

Trackbacks

 1. […] skrivandets stund har det varit mer än 8000 besök på artikeln och förväntas med denna frenesi, som nu visas, spränga 10 000 strecken någon gång vid 24.00 i […]

Kommentera