Placeboeffekten inom homeopatin är inte större än skolmedicinens placeboeffekt

Print Friendly, PDF & Email

Homeopatins positiva effekt brukar av kritikerna avfärdas, som att bara vara en placeboeffekt. Men nu har det gjorts jämförande studier mellan homeopati och skolmedicin och man har kommit fram till att placeboeffekten inom homeopatin inte är större än vad den är för den vanliga sjukvården. Det går heller inte att bortförklara homeopatins effekt genom att påstå, att det beror på att patienten får mer tid och uppmärksamhet av homeopaten.

Conclusions: Placebo effects in RCTs on classical homeopathy did not appear to be larger than placebo effects in conventional medicine. Copyright 2009 The Faculty of Homeopathy. Published by Elsevier Ltd. Läs mer

Comments

  1. Anne Liljeblad says:

    Jag tolkar det som att du tolkar det som att denna slutsats skulle vara ett stärkande argument för att homeopati är verksamt, är det korrekt uppfattat?

  2. Studien är en jämförelse mellan homeopatins placeboeffekt och skolmedicinens placeboeffekt och säger ingenting om hur effektiv dessa två metoder är, vad jag kan se.

    Vill man se hur verksam homeopatin är som läkemetod är det nog bättre att läsa andra abstract som t.ex http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9310601

  3. släktingar anfäder generationer tillbaka

Kommentera